bedrijf starten

Bedrijf starten: wat komt erbij kijken om goed te starten?

Uw bedrijf starten en echt werk gaan maken van uw ideeën? Een eigen bedrijf is voor velen een droom, zodat u eindelijk echt goed doen waar u goed in bent en wat u wilt. Met een goede strategie om de markt op te kunnen, uiteraard in het bezit van een gedegen financieel plan.

Wat dat betreft komt er aardig wat bij kijken om uw bedrijf te starten, zowel naast een baan als op het moment dat u daar alle tijd voor heeft. Wij zetten de 10 belangrijkste zaken voor u op een rij, zodat u goed weet waar u rekening mee dient te houden. Voorkom dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet, door in ieder geval rekening te houden met:

  • Ideeën opdoen: kwaliteiten en mogelijkheden
  • De markt verkennen: strategie bepalen
  • Het financiële plan opstellen
  • Opnieuw ideeën opdoen: een bedrijfsnaam en inschrijven
  • De rechtsvorm van uw bedrijf bepalen
  • De administratie op orde maken
  • Verzekeringen voor belangrijkste risico’s afsluiten
  • De voorwaarden en eisen checken
  • Een KvK- en btw-nummer aanvragen
  • Aan de slag: uw bedrijf starten

Ideeën opdoen: kwaliteiten en mogelijkheden

Een eigen bedrijf starten is wat dat betreft niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om goed op een rijtje te zetten wat er moet gebeuren. En daarin enige volgorde aan te brengen, om de juiste stappen op het juiste moment te nemen.

Dat begint met het vaststellen van uw eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Bent u al jarenlang bezig met een hobby en wilt u daar uw bedrijf van maken of gaat u producten verkopen die uw passie hebben? Grote kans dat het bedrijf dan aansluit bij uw kwaliteiten. Bepaal de mogelijkheden, door bijvoorbeeld na te gaan hoeveel u nu en in de toekomst aan uw bedrijf kunt werken en wat er financieel mogelijk is, zonder eventuele financiering. Schrijf een ondernemingsplan en test uw kwaliteiten, zodat u goed beslagen ten ijs kunt komen.

Verken de markt: strategie bepalen

Een eigen bedrijf vraagt om ideeën over uw eigen kwaliteiten en mogelijkheden, maar ook op een blik naar buiten toe gericht. Op die manier kunt u de officiële SWOT-analyse compleet maken, ook al kunt u dat op een meer informele manier doen. SWOT staat voor Strenghts (krachten), Weakenesses (zwakten), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Tijdens de eerste stap brengt u de krachten en zwakten in beeld, aan de hand van uw kwaliteiten en mogelijkheden, net als met mogelijke beperkingen die ervaart of voorziet.

Dat kunt u uitbreiden met de kansen die u ziet in de markt, net als de bedreigingen waar u rekening mee dient te houden. Op basis daarvan kunt u een strategie bepalen om uw eigen bedrijf te starten. Om de zwakten om te zetten naar krachten en om van de bedreigingen een kans te maken. Of om daar op een neutrale manier mee om te gaan, zodat u daar in ieder geval zo min mogelijk last van zal hebben.

Het financiële plan

Hoe u het bedrijf gaat starten hangt in grote mate ook af van de financiële planning. Het is lastig om precies te overzien welke kosten u zal maken en welke bedragen u aan de andere kant gaat verdienen. Het is wel mogelijk om goed in kaart te brengen welk geld er beschikbaar is, wat u nodig heeft en hoe u aan het eventuele verschil gaat komen. Wilt u het bedrijf starten naast een baan en kunt u daarmee inkomen genereren? Dan is de situatie heel anders dan wanneer u meteen afhankelijk bent van de eerste verkopen die u weet te realiseren.

Tip: een eigen bedrijf starten vraagt niet automatisch om (meteen) winst maken. In veel sectoren is het gebruikelijk om een financiering aan te vragen, waarna u het bedrijf kunt gaan opstarten. Als het 2 of 3 jaar duurt voordat u winst maakt hoeft dat geen probleem te zijn, mits u weet hoe u dat stap voor stap kunt veranderen en wat daar voor nodig is natuurlijk. Op die manier voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Opnieuw ideeën opdoen: een bedrijfsnaam en inschrijven

Nadat u eerder al ideeën heeft opgedaan om uw kwaliteiten en mogelijkheden te bepalen is het vervolgens belangrijk om u daarmee te richten op uw eigen bedrijf. Zorg er op die manier voor dat u een beter beeld krijgt bij wat u precies wilt gaan aanbieden. Bedenk daar ook de bedrijfsnaam bij. Zorg er bij voorkeur voor dat de naam meteen herkenbaar is, zowel voor nieuwe klanten als voor bestaande klanten. Beschrijft de naam wat u doet en blijft die goed hangen? Dat zijn elementen die zorgen voor het succes waar u naar op zoek bent.

Let op: pas op met bedrijfsnamen die zich op twee manieren laten uitspreken en met bedrijfsnamen die bestaan uit samentrekkingen. Dat lijkt vaak leuk, maar kan lastig zijn voor klanten die niet meteen begrijpen waar het om gaat.

De rechtsvorm van uw bedrijf

In meer formele zin is het belangrijk om rekening te houden met de rechtsvorm van uw bedrijf, om dat goed te kunnen starten en daar vervolgens jarenlang gebruik van te kunnen maken. De rechtsvorm staat voor het juridische jasje dat u gebruikt. Houd er rekening mee dat dit onder andere van invloed is op de aansprakelijkheid die u zal krijgen, net als de belastingen die u moet betalen en of er fiscale voordelen beschikbaar zijn.

Voor de meeste mensen die een bedrijf starten is de eenmanszaak in eerste instantie de ideale keuze. Het betekent dat u volledig aansprakelijk bent, maar biedt fiscaal een aantal aantrekkelijke extra’s voor starters. Houd er rekening mee dat de belasting die u betaalt oploopt naarmate de verdiensten toenemen. Het is op termijn mogelijk om de rechtsvorm te wijzigen, bijvoorbeeld als u het bedrijf niet meer naast een baan wilt en u zich daar fulltime op kan gaan richten.

De administratie op orde

In combinatie met de rechtsvorm op het juridische vlak dient u er op financieel en fiscaal vlak voor te zorgen dat u een administratie bijhoudt. Niet het leukste voor veel ondernemers die een bedrijf starten, maar wel iets waar u helaas niet onderuit komt. De Belastingdienst vereist dat u een goede administratie bijhoudt, waaruit met terugwerkende kracht valt terug te leiden wat u heeft verdiend en welke uitgaven u deed. Daarnaast dient u duidelijk te maken hoeveel belasting u dient te betalen en hoeveel btw u zal moeten afdragen of terug kunt krijgen.

Het zijn allemaal zaken die bijdragen aan een goede administratie, waarmee u netjes aan de regels voldoet. Daarnaast is het van toegevoegde waarde voor uzelf. Het is namelijk heerlijk om ideeën op te doen en weg te dromen bij een geslaagde onderneming. Aan de andere kant dient u voor uzelf goed duidelijk te hebben hoe u geld kunt verdienen, wat er onder de streep overblijft en op welke manier u daarmee omgaat om verder te kunnen groeien.

Wist u dat je als startende ondernemer minstens een jaar lang GRATIS de administratie kunt voeren in een online boekhoudpakket? e-Boekhouden.nl (15 maanden gratis) en Visma eAccounting (12 maanden gratis) zijn de betere boekhoudprogramma’s die startende bedrijven écht helpen met dit onderdeel.

Verzekeringen voor belangrijkste risico’s

Financieel hoeft u niet alle risico’s zelf te dragen, ook al brengt een eigen bedrijf starten over het algemeen meer risico’s met zich mee dan wanneer u zou besluiten in loondienst te blijven. Een gecombineerd eigen bedrijf naast een baan is een mogelijkheid, maar houd er in dat geval rekening mee dat u wellicht niet genoeg tijd heeft om het bedrijf op een goede manier van de grond te kunnen krijgen.

Het is verstandig om tijdens het starten van uw bedrijf de verschillende (financiële) risico’s in kaart te brengen, zodat u daar de juiste verzekeringen voor af kunt sluiten. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een aansprakelijkheidsverzekering. Voor fouten die u maakt met ernstige gevolgen, bijvoorbeeld omdat klanten daardoor verlies lijden of letsel oplopen. Daarnaast kunt u nadenken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering en nemen verstandige ondernemers de tijd om alvast na te denken over het pensioen. Geen zaken waar u zelf misschien meteen prioriteit aan zou geven, maar wel zaken die geregeld moeten worden en vanaf dat moment niet meer leiden tot slapeloze nachten.

Check de voorwaarden en eisen

Er zijn daarnaast nog twee meer formele zaken van belang, voordat u aan de slag kunt en uw bedrijf kunt gaan starten om op zoek te gaan naar de eerste klanten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om even de tijd te nemen voor mogelijke voorwaarden of eisen.

Er is niet zoiets als een ‘ondernemersdiploma’, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Wel kan het zijn dat er opleidingen en cursussen beschikbaar kunnen zijn en dat u mogelijk aan specifieke beroepseisen moet voldoen. Verder gelden er eisen voor een bedrijfsruimte als u bedrijf aan huis houdt en dient u rekening te houden met het bestemmingsplan van de gemeente. Een aantal belangrijke zaken, die bepalen dat u niet zomaar overal een bedrijf mag vestigen.

Tip: twijfelt u over de wet- en regelgeving en wilt u er zeker van zijn dat u daarin de juiste keuzes maakt? Het is verstandig om daarover contact op te nemen met uw gemeente. Die kan u meer vertellen over de mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten, bijvoorbeeld op de locatie waar u woont of een locatie daarbij in de buurt.

Een KvK- en btw-nummer

Zodra u de bovenstaande zaken heeft afgerond is de kans groot dat u zich goed heeft voorbereid. U weet van de belangrijke zaken, zodat u niets over het hoofd zal zien. Dat betekent vervolgens dat het tijd is om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. U kunt zich eerst richten tot de Kamer van Koophandel. Dat kan online en op die manier vindt u het adres bij u in de buurt. Daar kunt u zich in gaan schrijven als ondernemer. In ruil daarvoor krijgt u een KvK-nummer. Met dat nummer kunt u klanten en opdrachtgevers aangeven dat u een bedrijf bent, officieel ingeschreven en daarmee actief op de zakelijke markt.

Bij de Kamer van Koophandel heeft u ook meteen de mogelijkheid om een btw-nummer aan te vragen, waardoor het niet nodig is om dat nog een keer afzonderlijk te doen. In plaats daarvan kunt u bij de KvK aangeven dat u zich ook wilt inschrijven als ondernemer voor de btw. Specialisten op een kantoor bij u in de buurt kunnen u bovendien helpen te bepalen of dit inderdaad het geval is, mocht u daar zelf over twijfelen. Zo kunt u de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst in één keer in orde maken, waarna u daadwerkelijk kunt gaan ondernemen.

Aan de slag: uw bedrijf starten

Het leukste deel van een bedrijf starten gaat dan van start. U kunt uw eigen ideeën eindelijk in de praktijk gaan brengen, naast een baan of fulltime. Om te laten zien hoe u het aan zou pakken en wat u van plan bent om de markt te gaan veranderen. Met interessante diensten voor klanten of een uniek aanbod aan producten. Hoe u het ook aan gaat pakken, door rekening te houden met de belangrijke bovenstaande punten lukt het daarna om het ondernemerschap met beide handen aan te pakken en succesvol een eigen bedrijf te starten.

Wij helpen u graag uw bedrijf te starten, vanuit belangrijke informatie om geen zaken over het hoofd te zien. Met tips om daadwerkelijk van start te gaan, net als door aan te geven waar u rekening mee dient te houden naast een baan of als u specifieke plannen heeft. Zodat u vanuit huis aan uw bedrijf kunt werken, net als vanuit een kantoor of op een andere manier. Waar uw voorkeur ook naar uitgaat, wij weten wat erbij komt kijken om voor uzelf te beginnen.

Voor meer tips over het starten van een bedrijf lees je ook: 50 Tips voor startende ondernemers