eigen webshop beginnen

Eigen webshop beginnen: met welke kosten krijgt u te maken?

Een eigen webshop beginnen en benieuwd welke kosten daarbij komen kijken? De precieze kosten hangen natuurlijk af van welk product u wilt verkopen en hoe u dat precies aanpakt. Toch bestaat er niet zoiets als een gratis webshop, waar u vervolgens veel succes mee zal hebben.

Tip: er zijn gratis systemen en platforms beschikbaar om een webshop te starten. Houd er rekening mee dat er dan geen support beschikbaar is om u te helpen als u ergens niet uitkomt.

Het starten van een webshop brengt allerlei kosten met zich mee. Houd in ieder geval rekening met het volgende:

  • Kosten van het CMS: het online platform
  • Extra opties en mogelijkheden
  • Vormgeving van de webshop
  • Teksten, foto’s en andere content
  • Administratie en verzekeringen
  • Inkoopkosten
  • Kosten voor de logistiek
  • Marketing: promotie in de breedste zin van het woord

Kosten van het CMS: het online platform

Welk product u ook wilt verkopen en hoe u dat ook wilt doen, u zal altijd gebruik moeten maken van een platform om de webshop te starten en beschikbaar te maken. Dat kan gratis, maar de betaalde varianten bieden betere support en voorkomen dat u er alleen voorstaat als iets niet lukt. U kunt online de verschillende pakketten en platformen vergelijken, waarvoor u ongeveer een paar tientjes tot een paar honderd euro per maand zal betalen.

Extra opties en mogelijkheden

Afhankelijk van welk product u gaat verkopen en het platform dat u kiest kan het zijn dat er extra opties beschikbaar zijn, tegen betaling. U kunt dan denken aan een loyaliteitsprogramma voor klanten, net als een chatfunctie om hen contact op te laten nemen. Wilt u automatisch een e-mail laten sturen naar bezoekers die de webwinkel verlaten zonder aankoop of gaat het om andere functies waar u gebruik van wilt maken? Houd er rekening mee dat daar extra kosten aan verbonden kunnen zijn. Niet altijd noodzakelijk op het moment dat u de webwinkel gaat beginnen, maar wel iets om rekening mee te houden en te voorkomen dat u na verloop van tijd voor verrassingen komt te staan.

Vormgeving van de webshop

De software voor de webwinkel biedt de technische basis, maar leidt nog niet automatisch tot een mooie en professionele vormgeving daarvan. Een vormgever zal een paar honderd euro tot een paar duizend euro berekenen om de webshop te ontwerpen. Relatief veel kosten om de webshop te beginnen, maar tegelijkertijd een investering in de professionele uitstraling daarvan.

Tip: steeds meer softwarepakketten en platformen bieden de mogelijkheid tot sjablonen die u enigszins kunt personaliseren. Gewoon zelf, dankzij de gebruiksvriendelijke mogelijkheden. Doorgaans goed geschikt om mee te starten, zodat u het professionele en unieke ontwerp later kunt laten maken.

Teksten, foto’s en andere content

De vormgever kunt u vragen om de webshop te laten ontwerpen en bijvoorbeeld foto’s te laten maken. Maakt u de foto’s zelf? Voor circa €1 – €1,50 kunt u de achtergrond daarvan transparant laten maken, zodat u de foto’s op een witte achtergrond kunt plaatsen. Huurt u een professional in? Dan zal het gaat om circa €5 – €10 per productfoto, om die professioneel te laten maken en vervolgens online goed te kunnen gebruiken.

Goede teksten vragen om een serieuze investering en video-content is nog een stuk duurder. Houd rekening met deze kosten als u de webshop gaat beginnen, onafhankelijk van welk product u daarmee goed in de kijker wilt zetten.

Administratie en verzekeringen

Hoe u de administratie aanpakt kunt u zelf bepalen. Kiest u voor een boekhoudprogramma? Dat kost zo’n € 5 – €20 per maand, maar werkt over het algemeen een stuk gemakkelijker dan de boekhouding in Excel. Ons advies is om in ieder geval voor online boekhouden te kiezen. Zo is het aan de ene kant een post voor de kosten, maar bespaart het tegelijkertijd tijd. Tijd die u kunt steken in bijvoorbeeld het vergelijken van verzekeringen, zoals een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, een arbeidsongeschikheidsverzekering of een rechtsbijstandsverzekering.

Inkoopkosten

Voordat u producten kunt gaan verkopen dient u die in te kopen, waar u kosten voor moet maken. Met name bij kleine aantallen liggen de kosten vaak relatief hoog, omdat leveranciers pas bij grotere aantallen kortingen kunnen verstrekken. Houd er daarnaast rekening mee dat u de voorraad ergens op zal moeten slaan, iets waar ook kosten mee gemoeid zullen zijn.

Tip: een webshop beginnen, maar nog zonder de kosten van voorraad? U kunt eventueel gebruik maken van dropshipping. De leverancier beheert dan de voorraad en maakt de verzending in orde op het moment dat een klant bij u een bestelling doet. In ruil daarvoor draagt u een bepaalde marge aan de leverancier af.

Kosten voor de logistiek

Gaat u zelf aan de slag met de bestellingen in de webshop? Afhankelijk van hoe u dat doet krijgt u te maken met pakbonnen, facturen en adreslabels die u zal moeten printen. Bovendien heeft u cadeaupapier, vloeipapier, visitekaartjes en eventuele kleine cadeautjes om toe te voegen nodig.

Een goede verpakking is van belang, zowel voor de bescherming van de producten die u wilt verkopen als voor de professionele uitstraling van uw webwinkel. Hier hangt aan de andere kant natuurlijk wel een kostenplaatje aan.

Marketing: promotie in de breedste zin van het woord

Tenslotte zal u kosten maken voor de marketing en promotie van uw webshop. Houd rekening met de kosten voor (online advertenties), persberichten, promotiemateriaal, zoekmachineoptimalisatie door een SEO tekstschrijver en bijvoorbeeld een webwinkel-keurmerk om de professionaliteit en betrouwbaarheid uit te kunnen stralen.

Eigen webshop beginnen: kosten in kaart en vergelijken

Een eigen webshop beginnen? Het bouwen is een belangrijke stap, maar het is minstens zo belangrijk om ook de kosten goed in kaart te brengen. Wij helpen u graag op weg met uw eigen webshop, met de verschillende tips en door het eenvoudig te maken de beschikbare platformen te vergelijken.

Lightspeed webshop review