Excel

Boekhouden in excel

Heb je geen zin om je boekhouding in een duur boekhoudprogramma onder te brengen of hou je het liever simpel? Ga dan voor boekhouden in excel. Er zijn tal van templates ontwikkeld die het mogelijk maken om je administratie in excel te voeren. Als je samenwerkt met een administratiekantoor dan kun je ook daar met je boekhoudprogramma in excel vaak prima terecht. De template is zo ontwikkeld dat het programma zelf de verschillende berekeningen maakt zonder dat je ingewikkelde formules in moet voeren.

Boekhouden in excel is, als je bekend bent met excel, niet ingewikkeld en je werkt met verschillende spreadsheets. Het verschil zit in het btw-percentage dat wordt gehanteerd. Let wel op dat een boekhoudprogramma in excel géén directe btw-aangifte doet en dat je deze zelf nog moet invullen. Ook wordt je door excel niet herinnerd aan de datum die van toepassing is voor een bepaalde aangifte die je bij de belastingdienst moet doen.

Freelancers en zzp’ers kunnen hun eenvoudige boekhouding makkelijk verwerken in een boekhoudprogramma excel. Laat je desgewenst altijd door een extern administratiekantoor informeren of de gekozen boekhoudmethode de juiste is.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Het boekhoudprogramma excel is gratis

Wellicht het grootste voordeel van het boekhoudprogramma excel is dat het gratis is. Je hoeft alleen te beschikken over een programma dat excel bestanden kan openen. De overzichten zijn makkelijk in te vullen al moet je wel altijd je aandacht er bij houden en zorgen dat je in het juiste vakje gegevens invult.

Ben je echter op zoek naar boekhoudsoftware die je meer inzicht geeft in het functioneren van de onderneming dan is excel niet direct de eerste keuze. Winst- en verliesrekeningen zul je zelf op moeten maken door verschillende formules in te vullen en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een balansoverzicht. Kleine ondernemers hebben echter vaak genoeg aan het boekhouden in excel en werken naar volle tevredenheid met de software.

Reviews over excel boekhoudprogramma’s vind je online en kun je uiteraard ook vergelijken met andere boekhoudsoftware die tegenwoordig verkrijgbaar is.

een eigen bedrijf starten met geweldige tips

Boekhouden in excel of een online boekhoudprogramma

Bij boekhouden in excel is het nadeel dat je zelf altijd moet controleren. Een online boekhoudprogramma heeft als voordelen dat het vaak automatisch wordt bijgewerkt en dat je direct vanuit je boekhoudpakket je btw-aangifte kunt versturen. Dit is snel en vaak zonder fouten.

Tegenwoordig zijn de online boekhoudprogrammas al verkrijgbaar vanaf enkele euro’s per maand. Voor de hoge kosten van je boekhoudsoftware hoef je het niet meer te laten. Als eerste ga je natuurlijk wel je boekhoudprogramma vergelijken. Hiermee kom je erachter welk online boekhoudprogramma het beste boekhoudpakket voor jou is. De proefperiode is altijd gratis.

Ondernemen en internet

Twijfel je nog over de mogelijkheden die internet je biedt? Op www.ondernemeneninternet.nl vindt je al je antwoorden. Ondernemen & Internet werd in 2005 opgericht om als informatieportaal te dienen voor ondernemers (in spe). Op deze site vind je naast een blog met actuele berichten ook allerlei handige informatie-artikelen. Hier lees en leer je alles over belastingen, wetten, tips & tricks, in en om het kantoor, het runnen van een webwinkel, marketing en administratie.

Boekhouden in Excel

Als het gaat om de administratie en boekhouding van hun onderneming, dan vinden de meeste ZZP’ers dit niet het leukste onderdeel van hun ondernemerschap. Toch hoort het er bij en zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden die ook gratis beschikbaar zijn: veel ZZP’ers maken gebruik van Excel (of Word). Zeker met de nodige sjablonen – eveneens gratis op internet te vinden – is eigenlijk alle administratie in een minimale vorm mogelijk. Andere gratis online boekhoudprogramma’s zijn open source software en gratis basisversies van betaalde software. We zetten een en ander op een rijtje.

De voordelen van boekhouden in Excel

Voordelen van Excel zijn: meestal is er op de PC al een versie van Microsoft Office aanwezig, en in dat geval is Excel gratis. Andere mogelijkheden zijn Open Office, google docs, of Microsoft 365. Het spreekt voor zich dat in al deze gevallen geen aanschafkosten zijn en dat er gebruik gemaakt kan worden van op internet beschikbare (gratis) sjablonen en spreadsheets. De sjablonen zijn makkelijk aan te passen aan wat je voor je eigen administratie wel of niet nodig hebt. Zo kun je de administratie laten meegroeien met je bedrijf. Daarnaast is Office op elk systeem te gebruiken (Windows of Apple).

De nadelen van boekhouden in Excel

Kennis van hoe Excel precies werkt, bijvoorbeeld met formules en macro’s, is wel noodzakelijk, en deze wordt steeds specialistischer. Het gebruik van sjablonen kan een eventueel gebrek aan kennis oplossen. Ook een nadeel van Excel kan zijn dat je alles zelf moet inrichten; hiervoor is wel weer de kennis benodigd van het programma. En alles zelf inrichten kost tijd, iets dat veel ZZP’ers niet of niet veel hebben. Tot slot, een ander nadeel van Excel is dat bepaalde koppelingen moeilijk mogelijk zijn met bijvoorbeeld online banken.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Gratis boekhouden

Op internet zijn veel overzichten te vinden van andere gratis boekhoudsoftware. Dan dien je te zoeken op ‘gratis boekhoudprogramma ZZP’er’, of ‘Open Source software boekhouden’. Maak van tevoren een overzicht van je wensen en eisen aan het programma, en bestudeer de functionaliteiten van het programma goed om zo tot een goede keuze te komen.