ZZP Administratie

ZZP administratie: opzetten met gebruiksvriendelijke boekhouding software

Een ZZP administratie opzetten? Het toverwoord is structuur. Zorg je vanaf het begin voor duidelijkheid en overzicht, dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. De ZZP boekhouding hoeft dan niet moeilijk te zijn, zeker niet als je diensten verleent aan je klanten.

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de administratie aan een aantal verplichtingen dient te voldoen. Gesteld door de Belastingdienst, om de boekhouding na verloop van tijd te kunnen controleren. Goede ZZP administratie software kan je helpen netjes aan die verplichtingen te voldoen, maar het is evengoed verstandig om zelf kennis te nemen van de belangrijke richtlijnen.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Wij helpen je de administratie als ZZP’er opzetten, zodat je daarmee vanaf het begin een paar slimme keuzes in maakt. Dat komt de duidelijkheid en het overzicht sterk ten goede. Prettig voor jou als zelfstandige, waarmee je tegelijkertijd voldoet aan de belangrijke richtlijnen die er gelden. Twee vliegen in één klap, terwijl je in een paar eenvoudige stappen goed van start kunt gaan.

ZZP boekhouding: wat zijn de richtlijnen en verplichtingen?

Het is belangrijk dat jouw ZZP administratie netjes voldoet aan de richtlijnen van de Belastingdienst. Op die manier voorkom je eventuele problemen of boetes bij een controle. En zorg je er zelf bovendien voor dat je het overzicht hebt over de uitgaven en inkomsten. Wij zetten de belangrijkste zaken om rekening mee te houden in de boekhouding voor je op een rij.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw ZZP boekhouding de volgende elementen bevat:

  • Grootboek
    Hierin houd je alle mutaties bij, zowel de ontvangsten als de uitgaven. De kern van je administratie, om alles netjes te administreren.
  • Debiteurenadministratie
    Het overzicht van jouw debiteuren en de bedragen die je nog van ze dient te ontvangen op basis van de facturen die je verstuurt.
  • Crediteurenadministratie
    Het overzicht van jouw crediteuren en de bedragen die je hen nog dient te betalen op basis van de zakelijke inkopen die je doet.
  • Voorraadadministratie
    Alleen van toepassing als je werkt met voorraad, voor de producten die je verkoopt.
  • In- en verkoopadministratie
    Een helder overzicht van wat eruit gaat en erin komt, op basis van de inkopen en de verkopen die er plaatsvinden
  • Optioneel: loonadministratie
    Heb je medewerkers in dienst? Zorg dan voor de loonadministratie, zodat je duidelijk bijhoudt welke bedragen je hen aan salaris uitkeert.

Enerzijds heb je als ZZP’er te maken met een aantal verplichtingen. Aan de andere kant kun je ook voordelen genieten, mits je opnieuw voldoet aan de richtlijnen van de Belastingdienst. Kun je met de ZZP administratie aantonen dat je voldoet aan het urencriterium? Dan kun je gebruik maken van de Zelfstandigenaftrek. Dat is een interessante aftrekpost voor de inkomstenbelasting, waardoor je een belangrijk fiscaal voordeel hebt ten opzichte van medewerkers in loondienst. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je te voldoen aan het urencriterium, aan te tonen met twee elementen uit de ZZP boekhouding:

  • Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming. Het gaat om betaalde uren voor klanten, net als om uren die je steekt in de administratie of in je ontwikkeling.
  • Je besteedt meer dan 50 procent van de tijd die je werkt aan je onderneming.

Tip: was je in één van de voorgaande 5 jaren niet actief als ondernemer? Dan hoef je niet aan de tweede voorwaarde te voldoen, waardoor je gemakkelijker in aanmerking komt voor de Zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers.

Om aan het urencriterium voor de Belastingdienst te voldoen is het verstandig om in de ZZP administratie software gebruik te maken van urenregistratie. Dat maakt het eenvoudig om bij te houden welke uren je werkt aan welke projecten en werkzaamheden. De ZZP boekhouding software houdt het voor je bij, zodat je aan het eind van het jaar een helder overzicht hebt met daarin de gewerkte uren. Daar kun je eenvoudig uit aflezen dat je meer of minder dan 1.225 aan de onderneming hebt besteed, op basis waarvan je gebruik kunt maken van de Zelfstandigenaftrek. Je kunt verschillende werkzaamheden registreren, waarvan we een paar voorbeelden voor je op een rij zetten:

  • Vier uur gewerkt aan project X voor klant Y
  • Twee uur gebruikt om acquisitie te plegen bij een mogelijke nieuwe klant
  • Anderhalf uur besteed aan een cursus om jouw vaardigheden te ontwikkelen

Zoals je ziet mag het gaan om verschillende soorten werkzaamheden, die je kunt opnemen in de ZZP administratie. Een goede boekhouding opzetten gaat wat dat betreft om meer dan het bijhouden van de inkomsten en de uitgaven.

Tip: zorg dat je gaat online boekhouden; altijd en overal heb je dan inzicht in je financiele cijfers. Je kunt ook gelijk bonnetjes inscannen met je smartphone en raakt hierdoor nooit iets kwijt.

Wij zetten in 5 stappen voor je op een rij hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan en waar je aan dient te denken.

Administratie opzetten voor ZZP’ers: in 5 stappen aan de slag

De ZZP administratie opzetten en daarmee goed van start? Wij helpen je te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet. Met behulp van handige ZZP boekhouding software of handmatig, maar altijd op basis van de verschillende belangrijke onderdelen. Gebruik de volgende 5 stappen om hiermee goed van start te gaan:

  1. Open een zakelijke rekening met 50% korting
  2. Verzamel inkomen en uitgaande facturen
  3. Bewaar en scan alle bonnetjes
  4. Doe de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting
  5. Zorg voor de uren- en rittenregistratie

Open een zakelijke rekening

De zakelijke rekening is jouw eerste stap in het opzetten van de ZZP boekhouding. Daarmee zorg je ervoor dat je zakelijke betalingen op een aparte rekening kunt ontvangen. En dat je die rekening kunt gebruiken om zakelijke uitgaven te doen. Dat creëert overzicht en duidelijkheid.

Tip: een zakelijke rekening is niet verplicht. Het maakt jou echter wel een stuk gemakkelijker om een duidelijke administratie bij te houden. 

Vergelijk de verschillende zakelijke rekeningen die je kunt openen. Maak op die manier een keuze die je niet snel meer hoeft te wijzigen. Dat voorkomt dat je klanten na verloop van tijd een nieuw rekeningnummer door moet geven en dat betalingen op het verkeerde rekeningnummer binnen kunnen komen. Bij de KNAB bank krijg je via deze link 50% korting op je zakelijke rekening!

Verzamel inkomende en uitgaande facturen

De volgende stap in het opzetten van de ZZP administratie is het verzamelen van inkomende en uitgaande facturen. Dat kun je handmatig en op papier doen, net als digitaal en online. In het eerste geval kun je daar het best twee verschillende bakken of mappen voor gebruiken. Houd de beiden op die manier gemakkelijk gescheiden.

Zorg ervoor dat je zowel de inkomende als de uitgaande facturen opeenvolgend nummert. Op die manier voldoe je aan een belangrijke voorwaarde van de Belastingdienst. Dit maakt het gemakkelijker om de betalingen en ontvangsten later terug te vinden, zodat je altijd het volledige overzicht kunt behouden.

online factureren voor zzp'ers en andereondernemers

Bewaar en scan alle bonnetjes

Ga op een minstens zo transparante manier om met de bonnetjes die je krijgt bij zakelijke aankopen. Of het nu gaat om een zakenlunch of de aankoop van een studieboek, de bon daarvan moet je goed bewaren. Op papier in een handmatige administratie of digitaal als je gebruik maakt van ZZP administratie software.

Tip: steeds meer boekhoudpakketten voor ZZP’ers hebben een app, vaak met een scanner voor bonnetjes. Sla de bonnetjes daarmee digitaal op, zodat je daar later altijd naar terug kunt kijken.

Je dient zowel de bonnetjes als de inkomende en uitgaande facturen minimaal 7 jaar te bewaren. Op die manier voldoe je aan de bewaartermijn, waar de Belastingdienst om kan vragen als je als ZZP’er controle krijgt.

Doe de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting

Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor zowel de BTW-aangifte als de aangifte voor de inkomstenbelasting. Die eerste doe je normaal gesproken ieder kwartaal. Na afloop van ieder kwartaal heb je een maand de tijd om de BTW-aangifte te doen. Je geeft bij de Belastingdienst op welke bedragen je verdiende en wat je uitgaf. Op basis daarvan draag je BTW af en verreken je uitgegeven BTW, aan de hand van de daarvoor geldende tarieven.

De aangifte inkomstenbelasting kun je als ZZP’er op twee manieren doen. Het eerste jaar heb je wellicht nog geen voorlopige aanslag ontvangen. Je betaalt de inkomstenbelasting dan achteraf, in juni over het voorgaande boekjaar. Zorg ervoor dat je maandelijks het te betalen bedrag aan belasting opzij zet, zodat je aan het eind van het jaar niet ineens een onverwacht hoge rekening van de Belastingdienst krijgt.

Tip: vraag zo snel mogelijk een voorlopige aanslag aan. Je betaalt dan al tijdens het boekjaar inkomstenbelasting, net als een medewerker in loondienst. Op basis van je aangifte inkomstenbelasting krijg je een bedrag terug of betaal je een (klein) bedrag bij.

Zorg voor de uren- en rittenregistratie

Gebruik de ZZP administratie om zowel je uren als de ritten goed bij te houden. Over de urenregistratie hebben we het gehad bij de verplichtingen en richtlijnen die de Belastingdienst stelt. De rittenregistratie kun je op een vergelijkbare manier bijhouden. Voldoe netjes aan de belangrijke voorwaarden daarvoor, door alle benodigde gegevens vast te leggen.

Je kunt dat handmatig doen of daarvoor gebruik maken van ZZP boekhouding software. Een handig hulpmiddel bij het opzetten van de administratie. Op die manier creëer je voor jezelf een overzicht van zowel de gewerkte uren als de gemaakte ritten. Belangrijke informatie die ook de Belastingdienst graag inkijkt tijdens een controle.

ZZP administratie software: de makkelijkste keuze

Wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken om de boekhouding te doen? Je kunt online ZZP administratie software vergelijken. Om de boekhouding op te zetten en die netjes bij te houden, terwijl je daar zo min mogelijk tijd aan kwijt bent. Vergelijk online boekhoudpakketten, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken.

  • Je ZZP administratie compleet, eenvoudig en betaalbaar?
  • Eerst gratis uitproberen in plaats van ergens ‘aan vast zitten’?
  • Helpen reviews van collega zzp’ers jou?

Lees verder om te zien welke zzp administratie jou het beste past.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Zzp administratie

Je bent als Zzp’er druk bezig met de werkzaamheden waar je goed in bent. Je bent ervan overtuigd dat je je geld kan verdienen zonder baas en dat het werk dan bovendien ook leuker is. Waar je als Zzp’er echter ook mee te maken krijgt is het verplicht bij moeten houden van een administratie.

Je doet de boekhouding deels voor de belastingdienst. Maar ook voor jezelf is het van belang om te weten waar je op financieel gebied staat. Je wilt weten hoe je bedrijf er administatief technisch gezien uitziet.

Het voeren van een boekhouding is meer dan alleen het tijdig factureren. Je moet er rekening mee houden dat de belasting- en btw-aangifte tijdig worden gedaan. Het voeren van de verplichte Zzp administratie is iets waar veel Zzp’ers niet echt vrolijk van worden. Tegenwoordig kun je gebruik maken van handige boekhoudsoftware dat er voor zorgt dat je niet teveel tijd kwijt bent aan het bijhouden van je boekhouding.

Tips om als zzp’er te groeien staan in dit korte en bondige artikel.

zzp administratie software review

 

Zzp administratie is niet ingewikkeld

Aangezien het voeren van een administratie als ondernemer verplicht is kun je er maar beter gelijk het beste van maken. Je kunt de boekhouding doen op papier, maar een online boekhoudprogramma gaat je veel werk uit handen nemen.

Een Zzp boekhouding heeft geen kostbare software nodig, een eenvoudig boekhoudpakket is vaak al voldoende. Het voordeel is bovendien dat de Zzp administratie vaak al is voorgeprogrammeerd, het enige wat je moet doen is de gegevens invullen en je Zzp administratie regelmatig bijwerken. Lees uiteraard ook online reviews en beoordelingen over boekhoudsoftware voor een Zzp administratie.

Online boekhoudsoftware voor zzp'ers vergelijken

De standaard pakketten voor Zzp’ers bestaan uit een mogelijkheid om facturen te maken en bieden je de gelegenheid om eenvoudig te boekhouden, een winst- en verliesrekening op te maken, de btw-aangifte te doen en te telebankieren. Een grootboek is aanwezig en het softwarepakket is voor het merendeel standaard vormgegeven en ingericht. Je kunt er direct mee aan de slag.

Zie je het echt niet zitten om zelf de administratie te voeren dan is er altijd nog de mogelijkheid om een full-service boekhoudprogramma te kiezen. Officiële boekhouders doen dan jouw boekhouding bijwerken. Maak een foto van een bon of factuur; scan met je smartphone en zend de factuur of bon zo in je administratie. Kan jij weer doen wat je wilt doen; Zelfstandig Ondernemen!

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Zzp administratie bijhouden

Op zoek naar een goede manier om je ZZP administratie bij te houden? Ben je veel tijd aan het werk, maar kom je er niet aan toe om je eigen boekhouding goed op orde te krijgen? Of kost de boekhouder teveel en wil je de ZZP administratie weer in eigen handen nemen? Je bent niet de enige!

Dit zijn veel voorkomende vraagstukken waar andere ZZP’ers ook mee zitten. Uit ervaring weten we dat er verschillende mogelijkheden zijn om de boekhouding te doen als je een zelfstandig ondernemer bent. Lees verder als je op zoek bent naar hoe jij jouw boekhouding op orde kunt krijgen.

Mogelijkheden voor ZZP administratie

Net zoals freelancers en andere ondernemers, moeten ook ZZP’ers hun boekhouding goed bijhouden. Wanneer dit niet gebeurt, kun je in de problemen komen met de belastingdienst. Daarnaast is het ook erg fijn voor jezelf dat je precies weet wat er in- en uitgaat in je onderneming. Er zijn vier manieren om jouw ZZP boekhouding te regelen:

  1. Uitbesteden aan een boekhouder
  2. Zelf doen met de hulp van algemene administratie software
  3. Zelf doen met de hulp van gespecialiseerde administratie software
  4. Online boekhoudprogramma’s

De 4 opties spreken voor zich. Het enige wat even toegelicht kan worden is het verschil tussen algemene en gespecialiseerde administratie software. Algemene software die gebruikt kan worden voor de ZZP administratie is bijvoorbeeld Excel, en gespecialiseerde software zijn boekhoudprogramma’s zoals e-Boekhouden, Exact Online en Twinfield boekhouden

Welke ZZP administratie is goed

Wanneer je op deze site terecht bent gekomen is de kans groot dat je jouw administratie zelf wilt regelen. De eerste optie van de boekhouder valt dus af. Daarnaast raden we ook het gebruik van algemene administratie software af zoals Excel (alleen als je heel goed begrijpt wat je doet).

De beste opties voor ZZP administratie zijn dus gespecialiseerde boekhoud software of online boekhoudprogramma’s. Voor een compleet overzicht van alle online boekhoudprogramma’s (en de eigenschappen en extra functies) kun je de pagina “Boekhoudprogramma Vergelijken” bekijken. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Online boekhoudsoftware voor zzp'ers vergelijken