webshop

Webshop

Een webshop beginnen, maken of bouwen? Iedereen kan het, maar het is belangrijk om goed te weten wat u wilt. En wat u vooral niet wilt. Met een duidelijke focus wordt het gemakkelijker om goede keuzes te maken. Voor de juiste software om de webshop mee te maken en tegelijkertijd om te voorkomen dat het productaanbod, de prijsstelling of de betalingsmogelijkheden uiteindelijk roet in het eten gooien.

We helpen u graag op weg met een paar voorbeelden om inspiratie op te doen, op basis van de daarvoor beschikbare software. In een aantal gevallen gratis en wat minder gebruiksvriendelijk, of met minder opties dan waar u gebruik van zou willen maken. En in andere gevallen op basis van een gratis trial, zodat u de pakketten in ieder geval uit kunt proberen. Zo kunt u een eigen webshop beginnen, zonder dat u daar meteen een grote investering voor hoeft te doen. In plaats daarvan kunt u de software uitproberen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat u de kleding, accessoires of andere producten daarin plaatst.

We zetten 7 belangrijke elementen op een rij om een succesvolle webshop te beginnen, zodat u goed weet waarop te letten en u niets over het hoofd zal zien. Met software vanuit de cloud, waardoor het niet meer nodig is om die lokaal te installeren. En zodat u daar op een andere computer of zelfs op een mobiel apparaat aan verder kunt werken. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar om de software voor een webshop uit te proberen, voor een gratis trial om zelf te ervaren wat u het meest prettig vindt werken.

Voorbeelden: inspiratie opdoen

Inspiratie opdoen voor een eigen webshop, maar weet u niet goed waar te beginnen? Het is verstandig om gewoon eens een aantal andere webwinkels te bekijken. Om goed te kijken naar welke elementen u prettig vindt werken en wellicht ook al wat u anders zou doen. Dat laatste is iets moeilijker, vooral als u niet goed op de hoogte bent van wat er mogelijk is en waar u rekening mee dient te houden. Richt u daarom bij voorkeur op de positieve elementen van andere webshops. U kunt dan uw eigen webshop beginnen door gebruik te maken van de ‘best practices’ van anderen, zodat u daarmee in ieder geval goed van start kunt.

Houd er rekening mee dat er gratis software beschikbaar is voor webwinkels, zoals Magento of WordPress. Andersom kunt u gebruik maken van betaalde pakketten zoals Lightspeed, net als een aantal alternatieven. De gratis software lijkt in eerste instantie vaak een interessante keuze, maar houd aan de andere kant ook rekening met de beperkingen. Zodra u inspiratie gaat opdoen met andere webshops is de kans groot dat ze hiervoor gebruik maken van betaalde software. Op die manier kunnen ze een gebruiksvriendelijke omgeving aanbieden. Vooral als u voor het eerst een webshop begint bieden de betaalde pakketten meer service en begeleiding, om het vanaf het begin goed aan te pakken en het vooral simpel te houden. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid voor klanten en bezoekers ten goede, zodat u met de webshop daadwerkelijk verkopen kunt realiseren.

Voor kleding, accessoires of iets anders

Uiteraard kunt u een webshop beginnen, bouwen of maken voor de branche waarin u graag actief bent. Gek op kleding en kunt u niet wachten om uw eigen items aan te bieden aan het publiek dat u heeft opgebouwd? Zin om leuke accessoires te verkopen en op die manier een leuk bedrag per maand te kunnen verdienen? Het zijn twee van de populaire mogelijkheden, naast tal van andere branches waarin het mogelijk is om een webshop te starten.

Tip: een webwinkel beginnen of bouwen, maar nog geen behoefte aan inkoop en het complete logistieke proces? Dan is ‘dropshipping’ wellicht een interessant alternatief. Op die manier kunt u de producten aanbieden. Zodra klanten bestellen zorgt de leverancier voor de verzending naar de klant, zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft. Bovendien hoeft u op die manier geen eigen voorraad aan te houden.

Eigen webshop: 7 belangrijke elementen

Een succesvolle webshop bouwen, beginnen of maken? Dat vraagt om een aantal belangrijke elementen, die in de software terug moeten komen. Dat geldt voor gratis software zoals WordPress of Magento, voor een betaald pakket als Lightspeed en voor de andere pakketten die er beschikbaar zijn. Houd in ieder geval rekening met:

 1. Het ontwerp

  Het ontwerp van de webshop is van groot belang voor het succes daarvan. U kunt geen eigen webshop beginnen zonder een opvallend design. Beschikbaar vanuit verschillende templates of op basis van een uniek ontwerp, afhankelijk van het budget dat u daarvoor beschikbaar heeft. Zorg in ieder geval voor een ‘responsive’ ontwerp. Dat betekent dat de webshop meeschaalt met het scherm dat de bezoeker gebruikt. Zo ziet de webwinkel er zowel op desktop computers, laptops als tablets en smartphones goed uit. En let bij voorkeur op de mogelijkheid tot een custom CSS, om daarmee een eigen tintje aan het design te kunnen geven.

 2. Het productassortiment

  In de eigen webshop die u wilt beginnen of bouwen gaat het uiteindelijk om de producten die u kunt aanbieden en verkopen. Let daarom op de mogelijkheden om de voorraad te beheren en zo duidelijk mogelijk aan te geven wat er beschikbaar is voor klanten. Goede software biedt de mogelijkheid om de producten op meerdere manieren weer te geven. En maak gebruik van handige tools om bijpassende artikelen te tonen, zodat klanten die een product in hun winkelmandje plaatsen wellicht een grotere order bij u zullen plaatsen.

 3. Online afrekenen

  Zodra klanten eenmaal een keuze hebben gemaakt in uw webshop is het natuurlijk belangrijk dat ze die afrekenen. Dat kan op een aantal verschillende manieren, bijvoorbeeld met een one-stop-checkout of in een paar verschillende stappen. Vergelijk de verschillende mogelijkheden of doe zelf inspiratie op in andere webshops en ervaar wat u het meest prettig vindt. Let daarnaast op de mogelijkheid om populaire betaalmethoden te integreren, zoals iDeal, de creditcards en betalingen met PayPal of traditionele bankoverschrijvingen. Binnen al die mogelijkheden is de veiligheid natuurlijk van essentieel belang, op basis van een SSL-verbinding.

 4. Bestellen en verzenden

  Na afronding van de betaling dient het bestelde product verzonden te worden. Het is dan prettig om als eigenaar van de webshop gebruik te kunnen maken van één handig orderoverzicht. Met een overzicht van alle orders is het goed mogelijk om die efficiënt te verwerken en naar klanten toe te sturen. En let daarnaast op de mogelijkheid voor klanten om een account aan te maken, hun factuurgegevens door te geven en die factuur vervolgens automatisch naar de klant te laten versturen. Zo hoeft u er minder tijd in te steken en kan de software u kostbare tijd besparen.

 5. SEO en marketing

  Geld verdienen met een eigen webshop is niet moeilijk, mits u erin slaagt om voldoende klanten aan te trekken. Dat kan op een paar verschillende manieren, waaronder online. Daar heeft u de mogelijkheid om uw naamsbekendheid te vergroten door middel van nieuwsbrieven, een gastenboek en bijvoorbeeld kortingscodes. En andersom is Google een belangrijke bron van veel verkeer voor diverse webshops. Let dus op de mogelijkheden tot SEO-optimalisatie, zodat u met uw producten en/of categorieën hoog in de zoekresultaten verschijnt. In een later stadium kunt u daar een SEO tekstschrijver voor inhuren, maar tot die tijd is het prettig dat de software zelf al een aantal mogelijkheden biedt voor optimalisatie voor de zoekmachines.

 6. Koppelingen met partners

  Gebruikt u voor uw bedrijf al andere software of wilt u de webshop integreren met bijvoorbeeld de boekhouding? Let bij de keuze voor software om een webshop te bouwen, maken of beginnen goed op te koppelingen die er beschikbaar zijn. Verschillende pakketten bieden koppelingen met tientallen andere diensten, waardoor het makkelijker is om de webshop te integreren. Dat maakt het eenvoudiger om sneller de boekhouding te doen en ook op andere fronten tijd te besparen. Bovendien geven de professionele partners aan dat u gebruik kunt maken van professionele en serieuze software, die zich bijvoorbeeld door de jaren heen al meerdere keren bewezen heeft. Een prettig idee, zodat u daarop kunt bouwen op het moment dat de webshop groeit en u daarmee meer succes behaalt. Exact Online of e-Boekhouden.nl zijn boekhoudsoftware bedrijven die perfecte koppelingen hebben met alle webshopplatformen.

 7. Beschikbare support

  Tenslotte is het, vooral tijdens de eerste fase, handig om terug te kunnen vallen op beschikbare support. Die is bij betaalde software zoals die van Lightspeed bijvoorbeeld goed aanwezig. Indien u kiest voor gratis pakketten zoals WordPress of Magento is er minder directe support beschikbaar, u zal het dan moeten doen met de hulp van een (dure) webbouwer of de online community. Indien u weinig ervaring heeft met een eigen webshop en de techniek die daarbij komt kijken kan de support u helpen de eerste stappen goed te doorlopen. Daar heeft u uiteindelijk veel voordeel bij tijdens de strategische opstartfase, zodat de hulp zich ook op de langere termijn nog een keer uit zal betalen.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

vanaf  42 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor; BV, NV, MKB en accountants

Keurmerk Zeker Online

15 mnd GRATIS! - vanaf 8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Online webshop maken: software in de cloud

Een eigen webshop beginnen, maken of bouwen? Dan is het verstandig om daarvoor gebruik te maken van software in de cloud. Die voorkomt dat u de software dient te installeren op een specifieke computer. In plaats daarvan heeft u de mogelijkheid om op kantoor aan de webshop te bouwen. Daarna kunt u het werk zonder problemen thuis weer oppakken en is het zelfs mogelijk om er ook onderweg nog even aan te werken. Een prettig idee, omdat u op die manier altijd verder kunt waar u gebleven was.

Bouwt u met meerdere mensen aan de eerste webshop? Ook dan heeft de cloud een aantal voordelen te bieden. Daar waar u gebleven bent kan de rest het oppakken, net als andersom. Mogelijkheden die u heeft met WordPress en Magento, net als met Lightspeed en de andere betaalde pakketten. Vanuit de cloud heeft u de beschikking over alle mogelijkheden, om te bouwen aan het succes waar u van droomt. Met een eigen webshop waarin u een aantrekkelijk productassortiment kunt aanbieden, zodat klanten de mogelijkheid hebben om dat online bij u te bestellen.

Vergelijk de verschillende pakketten die er beschikbaar zijn om een webshop te bouwen, beginnen of maken. Bij voorkeur vanuit de cloud en in een aantal gevallen zelfs door Nederlandse ontwikkelaars. Zij zorgen er daarmee voor dat u gebruik kunt maken van de functies die hier in Nederland belangrijk zijn. Zoals een betaling via iDeal en een minder duidelijke focus op de creditcard. En met de mogelijkheid tot dropshopping of andere maatregelen om snelle leveringen mogelijk te maken. Afgestemd op hoe u er gebruik van wilt maken, vanuit de cloud op basis van een werkende internetverbinding.

Webshop: gratis software uitproberen

Een eigen webshop beginnen, maar er nog geen behoefte aan om daar grote bedragen in te investeren? Of heeft u nog niet het budget om al een grote uitgave te doen, nu u nog niet goed weet welke software het best geschikt is? Dan is het de moeite waard om online een vergelijking te maken, met pakketten die u gewoon gratis kunt uitproberen. Op die manier zit u nog nergens aan vast, maar is het wel mogelijk om zelf te ontdekken waar u het best gebruik van kunt maken. Een trial biedt veel waardevolle informatie, waarna u eenvoudig een goede keuze kunt maken.

Bekijk online de verschillende pakketten die er beschikbaar zijn om een eigen webshop te beginnen, maken of bouwen. Zodat u met de gratis trials en proefperiodes zelf kunt ontdekken welk pakket het best aansluit bij uw wensen. Bij de manier waarop u daar in de cloud gebruik van wilt maken, om een eigen webshop te starten en op die manier online omzet te gaan genereren. Vergelijk de verschillende mogelijkheden, zodat u daar online op uw gemak een goede keuze uit kunt maken.

Lightspeed webshop review