Boekhoudprogramma voor de vereniging: welke functies zijn belangrijk?

door | 30 oktober 2018

Een boekhoudprogramma voor de vereniging kiezen? Dan is het verstandig om goed te letten op een paar belangrijke functies. Daarmee zorgt u ervoor dat u de software kunt gebruiken voor de belangrijkste taken. Om inzicht en overzicht te creëren met betrekking tot de administratie. En om een ledenoverzicht op te bouwen, inclusief een beeld van wie de contributie netjes betaald heeft.

Verder kunt u bij een boekhoudprogramma voor de vereniging denken aan software die het mogelijk maakt om makkelijk contact op te nemen met de leden. Zorg er tenslotte voor dat het mogelijk is om samen te besturen. Door gegevens uit te kunnen wisselen en elkaars taken makkelijk over te kunnen nemen. Een aantal handige tips, om de vereniging administratie software zo handig mogelijk te kiezen.

Inzicht in de financiën

Een eenvoudig boekhoudprogramma voor de vereniging kiezen? Wij zetten een paar handige tips op een rij. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u zo snel en zo makkelijk mogelijk inzicht krijgt in de financiën. Het is voor een boekhouder namelijk prettig om een grootboekmutatiekaart te kunnen downloaden, maar of u daar zelf veel aan heeft valt te bezien.

In plaats daarvan is het veel prettiger om in één keer te zien wat de inkomsten zijn geweest en welke uitgaven u heeft gedaan. Op die manier wordt duidelijk wat er onder de streep overblijft, of wat er komend jaar bij moet. Handige overzichten met grafische weergaven zijn wat dat betreft zeer de moeite waard. Op die manier krijgt u inzicht in de financiën en wordt het bovendien gemakkelijker om het overzicht te bewaren.

Probeer het boekhoudprogramma voor de vereniging vooral zo eenvoudig mogelijk te houden. U kunt de software over het algemeen gratis uitproberen. Geef het een paar sessies of dagen de kans. Krijgt u de software binnen die tijd niet goed onder de knie? Dan is het verstandig om een ander pakket te proberen, dat waarschijnlijk gemakkelijker zal werken.

Ledenoverzicht en betaling contributie

Los van het financiële inzicht is het met vereniging administratie software belangrijk om een overzicht te kunnen maken van de leden. Voor een lijst met de namen van de leden, maar ook om die op basis van verschillende categorieën in te kunnen delen. Hoeveel leden boven een bepaalde leeftijd zijn er bijvoorbeeld en hoeveel leden zijn er het afgelopen jaar bijgekomen? Handige functionaliteiten, die inzicht geven in de ontwikkelingen die er gaande zijn. Om daar goed op in te kunnen spelen en te voorkomen dat u het overzicht kwijt zal raken.

Daarnaast biedt dit vanuit de boekhoudprogramma’s voor de vereniging de mogelijkheid om bijvoorbeeld na te gaan welke leden de contributie netjes op tijd hebben betaald. En wie er nog moeten betalen, of wie er inmiddels te laat zijn met de betaling. Het is uiteraard niet nodig om daar meteen sancties aan te verbinden, maar het maakt het wel mogelijk om het overzicht te bewaren. Dat komt de administratie en het ledenbeheer ten goede, zonder dat u daar aan de andere kant een grote investering voor hoeft te doen.

In contact met de leden

Zolang de boekhoudprogramma’s voor de vereniging eenvoudig werken kunnen ze daarnaast een aantal andere mogelijkheden bieden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanuit de pakketten die er beschikbaar zijn contact op te nemen met de leden. Bijvoorbeeld om ze naar aanleiding van hun betaling van de contributie te betalen of ze daar nog een vraag over te stellen.

Andere pakketten maken het mogelijk om alle nieuwe leden in één keer welkom te helen of een specifieke groep uit te nodigen voor een evenement dat er plaats zal vinden. Wat uw wensen op dat gebied ook zijn, in een aantal gevallen is het handig om meteen contact op te kunnen nemen. Een boekhoudprogramma voor de vereniging heeft wat dat betreft van alles te bieden. Het is de moeite waard om de verschillende functionaliteiten goed op een rij te zetten, zodat u op basis daarvan de juiste keuze kunt maken.

Samen besturen: makkelijk samenwerken

Met het oog op de administratie is het vooral belangrijk om goed te kunnen samen werken. Een eenvoudig boekhoudprogramma voor de vereniging zorgt ervoor dat voor iedereen duidelijk is wat er gebeurt. Zo kunt u samen aan de administratie werken of voorkomen dat het werk van de een de ander begint te overlappen. Zorg ervoor dat goed duidelijk is wie wat doet, bijvoorbeeld door vanuit de cloud te kunnen werken.

Het boekhoudprogramma voor de vereniging bevindt zich dan online. U kunt inloggen vanaf uw eigen computer, om de administratie bij te werken of een overzicht van de leden uit te draaien. Iemand anders heeft diezelfde mogelijkheid vanaf een andere locatie, waardoor het zelfs mogelijk is om daar samen aan te werken. En moeten er nieuwe computers komen of wilt u een keer onderweg aan de slag? Dan is dat ook geen probleem, waardoor het met dergelijke software een stuk makkelijker wordt om samen te besturen.

Boekhouden met de vereniging: vergelijk software

De keuze voor goede en eenvoudige boekhoudprogramma’s voor de vereniging vraagt om een vergelijking. Op die manier komt u er eenvoudig achter welke programma’s goed geschikt zijn voor uw vereniging of stichting. Vergelijk de verschillende functionaliteiten, om op basis daarvan een keuze te kunnen maken. En vindt u het lastig? Dan is het de moeite waard om de software gewoon een keer uit te proberen. Dat kan gratis tijdens de proefperiode, waardoor het niet nodig is om daar kosten voor te maken.

Het is dé manier waarop ook bedrijven een boekhoudprogramma kiezen, gewoon door daar een tijdje mee te gaan werken. Op die manier blijkt heel snel of het pakket geschikt is voor de manier waarop u daar gebruik van wilt maken. En blijkt dat niet zo te zijn? Dan kunt u een ander boekhoudprogramma voor de vereniging kiezen.

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *