Webshop beginnen: 5 gratis tips om een eigen webwinkel te bouwen
Een webshop beginnen, webwinkel maken of online shop bouwen? Los van de technische kant komt er een hoop bij kijken. Het is ondernemerschap in een van z’n puurste vormen, waardoor het belangrijk is daar met volle overtuiging mee aan de slag te gaan.
Een eigen webwinkel kan ontzettend veel moois opleveren. Er zijn allerlei gratis tips beschikbaar, maar het zal alleen lukken die in de praktijk te brengen door er keihard voor te werken. Met inzet voor de korte termijn om direct succes te boeken en met inzet voor de lange termijn waarvan de vruchten nog even op zich laten wachten. Maak een keuze voor de juiste software voor de webshop en durf aan de andere kant ook fouten te maken. Een aantal belangrijke elementen, nog voordat de verzending van de eerste bestellingen aan bod zal komen. Ontdek onze 5 gratis tips, goed geschikt voor iedereen die een webshop wil beginnen:
- Toon passie en inzet
- Denk aan de korte en de lange termijn
- Kies software voor de webshop
- Maak fouten: dat mag
- Regel de verzending van bestellingen
Passie en inzet: veel passie en inzet
Geen webshop kan zonder een enorme hoeveelheid passie en inzet. Een webshop is hard werken, ook zodra die eenmaal staat. En tot die tijd is het nog harder werken. Daardoor slagen alleen eigenaren van webshops met pure passie erin die goed op te zetten en al het werk te verzetten dat daarbij komt kijken.
Een webshop maken op zich is simpel, maar het gaat om alle randzaken die er bij komen kijken. Leuk onderhandelen met leveranciers via Alibaba is niet zo moeilijk, maar het ontwikkelen van een goede basis en het schrijven van teksten voor alle pagina’s is dat wel. Houd bijvoorbeeld rekening met 40 pagina’s unieke content bij een webshop met 5 categorieën en minimaal 7 producten per categorie. Het gaat dan om geschreven content voor de producten, maar ook om de juiste foto’s en natuurlijk artikelen die overzicht scheppen in de categorieën. En specialisten die een webshop bouwen om daarmee organisch (SEO) goed te scoren zullen nog veel meer content moeten toevoegen.
De korte en de lange termijn
Houd bij de verschillende taken om de webshop te beginnen en verder uit te bouwen altijd rekening met zowel de korte als de lange termijn. Een goede feed vanuit het CMS met daarin de producten kost relatief veel tijd en vraagt om een investering, maar maakt het op de lange termijn wel makkelijker om de producten in te richten. En op die manier is een reviewsysteem de eerste maanden wellicht nog niet van grote toegevoegde waarde, maar ontstaat die wel op het moment dat de eerste klanten hun positieve feedback achterlaten.
Gebruik aan de andere kant tijd om teksten te schrijven, foto’s van de producten te maken en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het assortiment up-to-date is. Allemaal zaken die effect hebben op de korte termijn, waardoor het mogelijk is om daar meteen de vruchten van te plukken. Probeer de helft van de tijd te werken aan taken die meteen resultaat opleveren, terwijl u de andere helft van de tijd werkt aan taken die wat meer tijd nodig hebben om hun vruchten af te geven. Op die manier is er sprake van een goede balans, zodat u de lange termijn niet uit het oog verliest en op de korte termijn toch voldoende voordelen geniet.
Software voor de webshop
Kies de juiste software voor de webshop, door verschillende CMS-systemen te vergelijken. Het is mogelijk om gratis webshopsoftware zoals WordPress en Magento te vergelijken, maar het is minstens zo interessant om naar betaalde alternatieven te kijken zoals LightSpeed. De gratis webshops kunt u gewoon zelf gaan bouwen, vooral als u daar al wat ervaring mee heeft. Mist u die ervaring of bent u op zoek naar support en feedback vanuit specialisten? Dan zijn de betaalde pakketten waarschijnlijk een betere keuze. Op die manier heeft u altijd iets om op terug te vallen, zodat u de eerste fase goed door kunt komen en u de webshop vanaf dat punt verder uit kunt bouwen of kunt doorontwikkelen.
Fouten maken mag
Bovendien, fouten maken mag. Sterker nog, succesvolle webshops hebben tijdens de opstartfase geld ‘verspilt’ aan allerlei projecten, waar later toch geen waarde in bleek te zitten. Er valt veel te lezen over het maken, beginnen en bouwen van een webshop. Met gratis tips om dat op eigen houtje op te gaan zetten, maar nooit met de praktijkervaring die daarbij hoort. Pas in de praktijk kunt u ervaren of het ook voor u werkt, of dat het toch belangrijk is om andere keuzes te maken. (lees hier welk boekhoudprogramma voor developers het beste is)
Reserveer ongeveer 10 procent van het budget voor te maken fouten. Voor fouten die u vroeg of laat zal maken, maar waarvan u vervolgens natuurlijk kunt leren. Zolang u ervoor zorgt dat u de fout niet nog een keer maakt is die toch van waarde geweest. Een webshop beginnen vraagt om vallen en opstaan, de gratis tips om het op eigen houtje te gaan proberen ten spijt. Door daar op voorhand alvast rekening mee te houden komt het niet als een vervelende verrassing.
Lees hier tips voor startende freelance developers.
Verzenden van bestellingen
Niet het eerste waar u wellicht aan denkt, maar wel iets om alvast rekening mee te houden. Hoe gaat u bestellingen verzenden? Kijk alvast goed naar de mogelijkheden in de software om dat op een soepele manier te doen. Bijvoorbeeld door alle klantgegevens overzichtelijk bij elkaar te houden, op basis waarvan u het verzendlabel kunt aanmaken.
Een eigen webshop beginnen en onze gratis tips daarmee in de praktijk brengen? Maak uw eigen keuze uit de verschillende softwarepakketten voor webshops die er beschikbaar zijn. Gewoon online, om goed van start te gaan met uw eigen webshop en alles wat daarbij komt kijken.