Boekhoudprogramma’s voor freelancers: welke zijn het beste?

door | 22 september 2023

Als freelancer kan het bijhouden van de boekhouding een tijdrovende en stressvolle taak zijn. Gelukkig zijn er zzp boekhoudprogramma’s die speciaal zijn ontworpen voor zzp’ers en freelancers, en die kunnen helpen om het proces te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Maar welke boekhoudprogramma’s zijn het beste voor freelancers?

Boekhoudprogramma's voor freelancers: welke zijn het beste?

Belangrijkste functies van boekhoudprogramma’s voor freelancers

Voordat u een boekhoudprogramma kiest, is het belangrijk om te weten welke functies essentieel zijn voor uw bedrijf. Overweeg bijvoorbeeld of u behoefte hebt aan functies voor facturering, offertes, uitgavenbeheer, projectmanagement en belastingaangiften. Het is ook belangrijk om te kijken naar de prijs en de gebruiksvriendelijkheid van de software, evenals de integratiemogelijkheden met andere tools die u mogelijk gebruikt, zoals uw bankrekening of CRM-systeem. Het is daarom ook altijd aan te raden om verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken voordat je ermee aan de slag gaat.

Populaire boekhoudprogramma’s voor freelancers

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die populair zijn onder freelancers vanwege hun functies en gebruiksvriendelijkheid. Hier zijn er een paar:

1. Moneymonk

Moneymonk is een ander populair boekhoudprogramma dat veel gebruikt wordt door zzp’ers en kleine bedrijven. Het biedt functies voor facturering, uitgavenbeheer, bankkoppelingen en belastingaangiften. Het heeft ook een handige mobiele app waarmee u onderweg uw financiën kunt beheren. Met Moneymonk kunt u gemakkelijk facturen maken en versturen, uw uitgaven bijhouden en uw bankrekening koppelen voor een overzicht van uw financiële situatie. Het programma biedt ook integratie met verschillende andere tools, zoals CRM-systemen en projectmanagementsoftware, om uw bedrijfsvoering te optimaliseren.

2. e-Boekhouden.nl

E-Boekhouden.nl is een betaalbaar boekhoudprogramma dat veel functies biedt voor zzp’ers, waaronder facturering, offertes, uitgavenbeheer, urenregistratie en belastingaangiften. Het heeft ook integraties met verschillende banken en andere softwaretools.

3. Exact Online

Exact Online is een boekhoudprogramma dat veel functies biedt voor zzp’ers en kleine bedrijven, waaronder facturering, projectmanagement, uitgavenbeheer en belastingaangiften. Het heeft ook integraties met andere tools zoals CRM-software en webshops.

Het belang van goed boekhoudadvies

Hoewel boekhoudprogramma’s geweldige hulpmiddelen zijn voor freelancers, is het belangrijk om te onthouden dat ze geen vervanging zijn voor goed boekhoudadvies. Het is nog steeds belangrijk om een goede boekhoudkundige basis te hebben en te begrijpen hoe u uw financiën het beste kunt beheren. Zoek daarom altijd professioneel advies als u vragen heeft over uw boekhouding of belastingaangiften.

Gebruik maken van belastingvoordelen

Als freelancer zijn er verschillende belastingvoordelen waar u gebruik van kunt maken. Het is belangrijk om deze goed te begrijpen en te benutten om zo geld te besparen. Overweeg bijvoorbeeld de mogelijkheid om kosten af te trekken die u maakt voor uw bedrijf, zoals zakelijke reiskosten, kantoorkosten en kosten voor de aanschaf van apparatuur. Daarnaast kunt u als freelancer ook in aanmerking komen voor bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat u kunt aftrekken van uw winst, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Om in aanmerking te komen voor deze aftrek, moet u wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het urencriterium. Dit betekent dat u minimaal 1225 uur per jaar moet werken aan uw bedrijf.

Daarnaast kunt u als starter ook in aanmerking komen voor de startersaftrek. Dit is een extra aftrekpost die u kunt gebruiken als u in de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer gebruik heeft gemaakt van de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek bedraagt in 2021 € 2.123,-.

Het is dus zeker de moeite waard om goed op de hoogte te zijn van de verschillende belastingvoordelen en aftrekposten waar u als freelancer gebruik van kunt maken. Zo kunt u optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om geld te besparen en uw bedrijf financieel gezond te houden. Het is aan te raden om een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen, of gebruik een zzp boekhoudprogramma om u hierbij te helpen en te adviseren.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *