Aangifte omzetbelasting doen via een boekhoudprogramma

door | 22 april 2016

Ben jij ondernemer en wil je je aangifte omzetbelasting doen via een boekhoudprogramma? Via welk boekhoudprogramma kun je dit dan het beste doen? Op deze pagina geven we je een aantal geschikte boekhoudprogramma’s waar je eenvoudig je aangifte omzetbelasting mee kunt doen.

Een goed boekhoudprogramma helpt je om snel en goed je btw-aangifte te doen.

aangifte omzetbelasting doen met een boekhoudprogramma

Aangifte van je omzetbelasting moet je doen als je zelfstandig ondernemer bent. Je bent dan verplicht om btw af te dragen. Elke maand, kwartaal of jaar moet je btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Wanneer moet jij je aangifte doen? Hoe bereken je het bedrag en wanneer betaal je?

Wanneer doe je aangifte omzetbelasting?

Meestal doe je in Nederland aangifte per kwartaal. Afhankelijk van je omzet kun je ook jaarlijks of per maand aangifte doen. Betaal je per jaar minder dan € 1.883 btw dan mag je dit jaarlijks doen. Betaal je per jaar minder dan € 1.345 aan btw, dan hoef je als kleine ondernemer helemaal geen btw te betalen. Betaal je per kwartaal meer dan € 15.000,-, dan mag je ook maandelijks je aangifte omzetbelasting doen.

Voorkom een boete; betaal op tijd

Je aangifte én betaling dient uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de periode waarover jij aangifte doet bij de Belastingdienst binnen te zijn. Eén dag te laat is hierbij ook echt te laat. Als je te laat betaalt kun je een boete krijgen die kan oplopen tot € 5.278,-. Let op: ook als je geen omzet hebt in een bepaald tijdvak, moet je aangifte doen.

Hoe doe je aangifte omzetbelasting?

In principe doe jij (of jouw boekhouder) digitaal aangifte voor de omzetbelasting. Je ontvangt van de Belastingdienst een speciale gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kun je inloggen op het beveiligde gedeelte van website van de Belastingdienst. Steeds vaker doen ondernemers en accountants hun aangifte omzetbelasting via hun eigen boekhoudsoftware. Groot voordeel van deze boekhoudpakketten is dat dit sneller en eenvoudiger gaat dan via de Belastingdienst zelf. Vergelijk diverse boekhoudprogramma’s om er zeker van te zijn dat de boekhouding goed bij je past.

Hoeveel omzetbelasting moet je betalen?

In de aangifte bereken je zelf hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Je berekent vanuit jouw administratie hoeveel btw je hebt verrekend aan klanten en hoeveel btw je zelf hebt betaald aan leveranciers. Het verschil hiertussen is de btw die je betaalt aan de Belastingdienst of terugkrijgt.

Startende ondernemer?

Ben je een startende ondernemer? Dan krijg je de eerste btw-aangifte van de Belastingdienst digitaal of op papier. Je ontvangt de aangifte nadat je de onderneming hebt aangemeld bij de KvK en de Belastingdienst. Betaal je in een jaar minder dan € 1.883,- btw? Dan kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR)

Wist je dat je als startende ondernemer vaak korting krijgt bij online boekhoudprogramma aanbieders? Bij e-Boekhouden.nl en Visma eAccounting krijg je het 1e ondernemersjaar gratis! Bij MoneyMonk krijg je de 1e 6 maanden 25% korting.

een eigen bedrijf starten met geweldige tips

Categorie: boekhoudprogramma

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *