een eigen bedrijf starten? 50 tips!

50 tips voor het starten van je eigen bedrijf

Een eigen bedrijf starten is niet voor iedereen weggelegd. Om te beginnen moet je niet bang uitgevallen zijn. Het kan veel stress opleveren en vraagt bijna al je aandacht. Aan de andere kant kan het ook een bevredigende ervaring zijn, zowel zakelijk als persoonlijk. Kan iedereen een eigen bedrijf starten? Zijn alle startende ondernemers succesvol? Is een eigen bedrijf starten eenvoudig?

een eigen bedrijf starten met geweldige tips

Hier zijn 50 tips die je verder kunnen helpen bij het beginnen van je eigen bedrijf:

 1. Breng jezelf in kaart.

Het is niet zo dat jouw idee niet briljant is, maar dat er nog veel meer komt kijken bij het starten en hebben van een eigen bedrijf staat als een paal boven water. Ben je bereid om potentiële klanten spontaan op te bellen of achter je facturen aan te gaan totdat er betaald wordt? Heb je de drive om het vol te houden totdat je genoeg klanten hebt? Jezelf in kaart brengen kan betekenen dat je erachter komt dat je wellicht niet de persoonlijkheid hebt om zelf een bedrijf te beginnen en is daarom heel belangrijk.

Voordat je tijd of middelen gaat investeren, moet je jezelf evalueren en kijken of je beschikt over de eigenschappen van een ondernemer. Ben je gemotiveerd, kun je je aanpassen aan snel wisselende omstandigheden en ben je zelfverzekerd? Ben je veerkrachtig?

 

 1. Ontwikkel een idee

Wil je een eigen bedrijf starten omdat iets in de mode is en je denkt dat door daarvan mee te profiteren je ook geld kunt verdienen? Dat kan een snelle manier zijn, maar voor de langere termijn heb je meer aan het volgende. Ontwikkel een concept waar je enthousiast over bent en dat gerelateerd is aan iets waar je ervaring mee hebt. Van daaruit kun je een product of dienst introduceren waarvan je geloofd dat het leven van mensen erdoor verbeterd wordt.

 1. Test de aannemelijkheid

Nadat je met een idee gekomen bent moet je gaan bedenken hoe je dat idee werkelijkheid kunt maken. Is het product of dienst iets dat mensen willen of nodig hebben? Kun je er winst mee maken? Werkt het product?

 1. Maak een businessplan

Een goed businessplan helpt je vooruit, zelfs als je zelfstandig ondernemer of freelancer bent. Een businessplan is ook noodzakelijk als je je idee voorlegt aan potentiële investeerders. Jouw businessplan kan een missie, samenvatting van het bedrijf, managementsamenvatting, omschrijving van producten of diensten, beschrijving van doelgroep, een online boekhoudprogramma vergelijken, je financiële planning en kosten van het bedrijf kunnen bevatten. Op de kamer van koophandel site kun je meer leren hoe je een businessplan kunt maken.

 1. Kader je markt af

Hoewel je misschien al de mogelijkheden van je bedrijf ziet toenemen, moet je nog meer onderzoek doen. Beoordeel de markt, kijk naar welke klanten het meest waarschijnlijk iets van je willen afnemen. Maak een goed overzicht van het speelveld waarin je de onderneming gaat starten.

 1. Stel de kosten vast.

Doe onderzoek naar de kosten in de branche waar je actief in wilt zijn. Niet alleen helpt dit om je bedrijf beter te beheren maar investeerders willen dit ook weten.

 1. Maak een budget

Zodra je vastgesteld hebt met hoeveel geld je aan het werk kunt, kun je kijken hoeveel het gaat kosten om jouw product of dienst te ontwikkelen en om een marketingplan te maken.

een eigen bedrijf starten op het juiste moment

 1. Vind de juiste investeerders

Een eigen bedrijf starten kost geld. Om te beginnen heb je vaak een financiering nodig, of deze nu komt van je eigen spaargeld, credit card, leningen of toezeggingen van investeerders. Vind een investeerder die jouw passie deelt, iemand waarvan jij denkt dat je ermee samen kunt werken.

 1. Luister naar de investeerders

Of je het nu leuk vindt of niet, investeerders hebben zeggenschap bij jouw bedrijf. En je dient naar hun adviezen of suggesties te luisteren. Dat betekent nog niet dat je moet doen wat ze je vertellen.

 1. Zorg voor ondersteuning

Je gaat veel tijd en geld in je nieuwe onderneming stoppen. Zorg dat je familie je daarin steunt. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat het een uitdagend proces is, zowel financieel als emotioneel.

 1. Bepaal de ondernemingsvorm

Kijk naar welke ondernemingsvorm het beste bij je past: wil je een eigen bedrijf starten als zelfstandig ondernemer, zzp’er, vof, bv, nv, met winstoogmerk, als stichting of coöperatief. Je kunt hierover bij de Kamer van Koophandel meer informatie vinden.

 1. Kies een naam voor je bedrijf

Kies een naam die het beste bij jouw bedrijf past. Controleer of deze naam als domeinnaam online nog beschikbaar is en of deze gebruikt mag worden.

 1. Registreer jouw bedrijfsnaam

Als je gewenste bedrijfsnaam beschikbaar is kun je deze registeren bij de notaris, als handelsmerk laten registreren en een domeinnaam kopen.

 1. Maak gebruik van de gratis middelen

Er zijn talloze manieren om van gratis advies, training en ondersteuning voorzien te worden. Online vind je allerlei soorten hulpmiddelen die je verder helpen bij het starten van je onderneming.

een eigen bedrijf starten met 50 tips

 1. Kijk naar welke belastingen betaald moeten worden

Het is ook belangrijk om te kijken naar welke belastingen betaald moeten worden. Bijvoorbeeld inkomstenbelasting, je btw-aangifte, werknemers belastingen en misschien wel accijnzen.

 1. Regel je KvK inschrijving en je Btw nummer bij de KvK

Meld je aan bij de KvK in jouw omgeving en vraag hier je KvK nummer aan. Vervolgens vraag je hier ook je Btw nummer aan door je aan te melden bij de Belastingdienst. Kijk ook direct of je plaatselijke vergunningen nodig hebt zoals een ruimtelijke ordening.

 1. Regel verzekeringen

Zorg voor alle benodigde verzekeringen voor jouw bedrijf. Dit hangt van het soort bedrijf dat je hebt af. Als je vanuit huis werkt moet jouw verzekering ook schade of diefstal aan zakelijke bezit vergoeden en ook heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig.

 1. Zorg voor een goede boekhouding

Zorg dat je je geldstromen in de gaten kunt houden, onderzoek welk boekhoudprogramma het beste bij je past. Ga een boekhoudprogramma vergelijken met een andere optie en bekijk de voor- en nadelen van beide opties. Vervolgens is het aan jou om alles netjes bij te houden.

 1. Kies een vestigingslocatie

Kies een plek die het beste past bij jouw bedrijf, eentje die mogelijkheid tot groei biedt, met een gezonde hoeveelheid concurrentie in de buurt en vlak bij de leveranciers. Klanten moeten geen moeite hebben om bij je langs te komen.

 1. Maak je niet druk om een kantoor

Als je nog niets verdient hoef je je ook nog geen zorgen te maken of je wel of geen kantoor of bedrijfspand hebt.

 1. Een patent kan wachten

Patenten kunnen duizenden euro’s kosten. Wacht met een patent aanvragen totdat je een paar klanten hebt die de rekeningen betalen. Een patent is minder bruikbaar als je deze niet kunt toepassen of als je niet genoeg geld hebt om deze toegekend te krijgen.

 1. Wees flexibel

Er bestaat een gerede kans dat je oorspronkelijke idee aangepast moet worden. Je koers kunnen wijzigen en je kunnen aanpassen aan wat klanten willen zal bepalend zijn of je bedrijf gaat slagen of falen.

 1. Deel je idee met vrienden en familie.

De mensen die het dichtst bij je staan zullen waarschijnlijk ook het meest eerlijk zijn over je bedrijf. Aarzel niet om advies en suggesties aan hen te vragen.

 1. Negeer de negatievelingen

Er is een verschil tussen opbouwende kritiek en iemand de grond in praten. Geloof in jezelf en negeer de negatievelingen die de energie van je vreten, die je juist nodig hebt bij het starten van je bedrijf.

 1. Word niet boos

Als jouw idee niet gewaardeerd wordt door investeerders en klanten heeft het geen zin om boos te worden. Kijk wat ze niet aan het idee bevalt, maak aanpassingen en kom terug als de aanpassingen hebt doorgevoerd. Een eigen bedrijf starten door op deze manier om te gaan met kritiek, zorgt ervoor dat het fundament alleen maar sterker wordt. Het is namelijk ook mogelijk dat de timing niet optimaal was.

 1. Lever het product of dienst supersnel

Jouw bedrijf is altijd in opbouw en als je snel een product of dienst lanceert, kun je een klantenkring opbouwen die je van waardevolle informatie kan voorzien zodat je je aanbod kunt verbeteren. In de woorden van LinkedIn oprichter Reid Hoffman,

“als je je niet schaamt voor je eerste product dan heb je het te laat gelanceerd.”

 1. Bied nieuwe producten of diensten aan

Als je al klanten hebt kun je ze bij je houden door steeds nieuwe producten of diensten aan te bieden.

  1. Wees geduldig

knab bank voor ondernemers

Houd altijd in het achterhoofd dat je voor succes een lange adem nodig hebt. Het duurt even voordat je winst gaat maken. Een eigen bedrijf starten doe je uiteraard met een visie, een droom. Laat je niet ontmoedigen als het even tegen zit.

 1. Biedt veel waar voor geld

Zodra je een nieuwe klant heb moet je extra je best doen, veel meer dan gemiddeld. Daarna heb je een klant voor het leven.

een eigen bedrijf starten is goed om te doen

 1. Blog altijd

Schaam je niet om zowel je successen als dieptepunten te delen. Klanten zullen je eerlijkheid weten te waarderen.

 1. Vermijd frictie tussen partners

Als je onenigheid hebt met je partners bespreek dit dan zo snel mogelijk. Onderlinge strijd zorgt dat alle energie daaraan wordt besteed en niet aan de groei van het bedrijf. Een eigen bedrijf starten met frictie als startpunt is dan ook geen goed idee.

 1. Maak je geen zorgen over verwatering

Dus een investeerder heeft een aandeel in het bedrijf geëist.  Accepteer dat je op een gegeven moment een deel van de controle over je bedrijf verliest. Accepteer het en ga gewoon door.

 1. Huur een tekstschrijver in

Tenzij je een goede schrijver bent kun je een tekstschrijver inhuren om e-mails voor mogelijke klanten te schrijven. Een tekstschrijver is ook handig voor persberichten en om de merkbeleving te verhogen door regelmatige updates.

 1. Bereid je goed voor op ontmoetingen

Als je je voorbereidt op een ontmoeting met een klant, dien je alles te lezen wat je te pakken kunt krijgen, leer alles over de branche, de medewerkers van het bedrijf en de concurrentie.

een eigen bedrijf starten

 1. Wees niet bang voor de concurrentie

Spreek nooit negatief over de concurrentie als je praat met investeerders of klanten. Je hoeft geen onderwerp van medelijden te worden. Het kan zelfs zo zijn dat als je op zo’n manier praat tegen een klant dat hij je wijst op een product of dienst die jij nog niet aanbiedt. Als er concurrentie is, is er een markt voor jouw bedrijf. Gebruik die kennis als inspiratie om het beter te doen dan de concurrentie.

 1. Profiteer van mond-tot-mond reclame

Niets is beter dan wat ouderwetse mond-tot-mond reclame. Laat vrienden, familie en anderen vertellen over jouw producten of diensten. Een eigen bedrijf starten met de steun van vrienden en familie geeft je een vliegende start.

 1. Netwerk

Wees niet bang om er eens op uit te gaan en je gezicht te laten zien, of het nu op een conferentie is of gewoon met een vriend een avondje uit. Probeer het plaatselijk te doen zodat het geen al te grote aanslag op het budget is.

 1. Zorg voor uitstekende klantenservice

Met mensen omgaan is onderdeel van het werk. Jouw bedrijf kan hiermee klanten winnen omdat je hen zichzelf belangrijk hebt laten voelen. Zalando was bijvoorbeeld niet de eerste die online schoenen verkocht maar het bedrijf heeft wel de klantenservice verbeterd en zorgde zo voor veel nieuwe klanten.

 1. Zorg voor een goed functionerende website

Mogelijke klanten willen zoveel mogelijk over je bedrijf te weten komen en de beste manier is een snelle website met veel duidelijke informatie.

 1. Wees niet al te bezorgd over de huidige staat van de economie

Een paar van de meest succesvolle bedrijven zijn in de recessie begonnen. Het is zelfs zo dat de helft van de Fortune 500 bedrijven die in 2009 op de lijst stonden in dat soort tijden zijn ontstaan. Laat je dus niet ontmoedigen.

 1. Zorg dat klanten hun rekeningen op tijd betalen

Zorg altijd dat je betaald wordt voor geleverde producten of diensten. In plaats van dat ze van jou profiteren moet je een tijdslimiet voor betalingen opstellen. Accepteer ook creditcards  en zorg dat klanten ook online kunnen betalen.

 1. Vind de juiste werknemers

Huur de meest geschikte mensen voor de klus in. Hoewel het je eigen bedrijf is, ben je niet overal even goed in en daarom heb je deskundig personeel nodig.

 1. Wijs verantwoordelijkheden toe

Delegeer bepaalde werkzaamheden naar werknemers. Dit gaat allemaal over effectief gebruik maken van je beperkte tijd.

 1. Eerlijkheid is het beste beleid

Als er problemen met werknemers ontstaan, zorg dat deze worden besproken met de betrokkenen. Niemand houdt ervan als er achter hun rug om over hen gepraat wordt.

 1. Tegenpolen trekken elkaar aan

Huur mensen in die talenten en persoonlijkheden hebben die jouw tegenpool zijn. Een eigen bedrijf starten met alleen maar look-a-likes van jezelf is niet verstandig. Juist de tegenpolen zijn noodzakelijk. Ze zullen je uitdagen en brengen andere talenten en vaardigheden het bedrijf binnen waarover jijzelf niet beschikt.

 1. Zwaai je sociale leven vaarwel

Je gaat veel tijd aan je bedrijf spenderen. Zelfs als je al een avondje weggaat moet je misschien eerder naar huis omdat er een probleem bij het bedrijf is ontstaan. Hopelijk snappen de mensen die het dichtst bij je staan dat.

 1. Snap dat jij de laatste persoon bent die betaald wordt.

Als directeur ben je de laatste die uitbetaald wordt. Dat is gewoon hoe het werkt totdat er op een gegeven moment genoeg geld binnenkomt.

 1. Hanteer een goede definitie van succes

Omdat jouw bedrijf je (nog) geen miljonair heeft gemaakt wil dat nog niet zeggen dat je bedrijf een mislukking is. Als je winst maakt met iets te doen wat je leuk vindt is dat toch ook gewoon een succesverhaal?

een eigen bedrijf starten is niet moeilijk met deze 50 tips

 1. Weet wanneer je de bladzijde om moet slaan

Falen is onvermijdelijk. Als dingen niet zo gaan zoals je had gewild en je er alles aan gedaan hebt dan moet je je trots opzijzetten en de tent sluiten.  Een eigen bedrijf starten heeft je heel wat zweet gekost. Stoppen als het slecht gaat en je hebt alles geprobeerd is dan de enige optie. Niet iets om makkelijk te doen. Maar wel noodzakelijk.

 1. Vertrouw niet alleen op advies van anderen

Ondanks al deze tips voor jou is misschien wel het belangrijkste advies iets dat ik door schade en schande heb geleerd: hoewel veel mensen je willen helpen met het starten van jouw bedrijf, moet je je realiseren dat jij degene bent die de tent runt en dat jij en alleen jij verantwoordelijk bent voor het slagen of falen van jouw bedrijf. Als je snapt wat werkt en wat niet kun je je vaardigheden en kennis polijsten om daarmee een bedrijf te runnen.

Een eigen bedrijf starten bonus tip

Bovenstaande 50 tips bij het starten van je eigen bedrijf zullen waarschijnlijk niet allemaal voor jou gelden. Neem de tips ter harte die je verder kunnen helpen. Ga ervoor en blijf om je heen kijken om te leren van anderen. Dan zal uiteindelijk jouw onderneming groeien en kijk je op een dag met trots terug op alle stappen die je hebt gemaakt.

Lees hier hoe een ZZP’er 246% groeide in één jaar tijd >>

 

Bekijk de volgende pagina om een heel jaar gratis online boekhouden als startende ondernemer te ontvangen!