excel-boekhouden

Excel-boekhouden.nl is sinds 2017 actief als een nieuwe aanbieder van boekhouden in Excel. Tijd voor een review. Hierin zal Excel-boekhouden.nl beoordeeld worden op een aantal onderdelen. De werking van het boekhoudprogramma. De voordelen van de excel administratie mogelijkheden. Wat de nadelen van het bijhouden van de administratie in excel zijn. En uiteraard wat de prijs is om van dit boekhoudprogramma in excel gebruik te maken.

Hoe werkt Excel-boekhouden.nl?

Zoals de website doet vermoeden is Excel-boekhouden.nl een excelsheet voor de boekhouding. De boekhouding opent standaard in het tabblad ‘Basisinstellingen’. Hier vul je alle benodigde gegevens van de onderneming in. Bovendien is er een mogelijkheid om de beginbalans te bekijken of te wijzigen.

Wat meteen opvalt is dat er een overzichtelijke handleiding beschikbaar is en dat de boekhouding geëxporteerd kan worden naar e-Boekhouden.nl. Wanneer we op de button klikken zien we dat alle gegeven ineens overgezet kunnen worden naar de Cloud via de API van e-Boekhouden.nl. Leuke feature voor wanneer je als ondernemer uit een Excel-boekhouding groeit.

Factuursjabloon in Excel boekhouden

De Excel-boekhouding van Excel-boekhouden.nl is overzichtelijk van opzet en lijkt veel mogelijkheden te bevatten. Alle ingevulde gegevens in het eerste tabblad worden automatisch overgenomen op het factuursjabloon. Er wordt gewerkt met een tabblad ‘Relaties’, wat feitelijk een lijst van alle klanten en leveranciers van je onderneming is. Deze zijn op het factuursjabloon via een drop-down te selecteren.

Een aantal onderdelen zijn beveiligd, maar het toevoegen van een logo of het wijzigen van teksten is voor iedereen die Excel kent kinderspel. Als het factuursjabloon naar wens is begint het pas. Er zijn een drietal knoppen in de factuursjabloon aanwezig die veel tijd besparen. Zo kun je de factuur opslaan. Automatisch wordt er dan een map ‘Facturen’ aangemaakt en word de factuur opgeslagen op basis van het ingevoerde factuurnummer. Deze facturen worden opgeslagen als PDF en kunnen dus direct naar de klant verstuurd worden.

Verder is er een knop die de factuur direct verwerkt in de boekhouding. De juiste btw-percentages worden toegepast en de facturen worden automatisch verwerkt in het overzicht van Verkopen en Opbrengsten (een ander tabblad). Automatisch worden deze als openstaand geboekt in de categorie Omzet NL. Dit is uiteraard te wijzigen naar eigen inzicht. Factuur verwerkt? Dan klik je op de knop ‘Factuur leegmaken’ en het factuurnummer wordt automatisch opgehoogd voor de volgende. Perfect!

Mutaties invoeren in Excel boekhouden

Alle aangemaakte facturen worden automatisch verwerkt in het overzicht ‘Verkoop & Opbrengsten’. Daarnaast is het mogelijk om handmatig mutaties toe te voegen. Hier is de keuze uit facturen, bonnetjes en overige. Per soort zijn verschillende velden verplicht. De Excel-boekhouding geeft dit keurig aan.

In totaal zijn er twee tabbladen met mutaties: ‘Verkoop & Opbrengsten’ en ‘Inkoop & Uitgaven’. Per mutatie kun je het btw-percentage aangeven en de status van de mutatie. Deze kun je zetten op Betaald per bank, Betaald per kas of Openstaand. Daarnaast kun je deze indelen in Categorieën, wat overeenkomt met grootboekrekeningen.

Het lijkt niet alleen op een complete boekhouding, maar rekent vervolgens ook alle zaken zelf uit. Alle keuzes die je maakt, van datum tot de status hebben gevolgen voor de balans en winst- en verliesrekening.

Financieel overzicht

Alle mutaties uit de verkopen en inkopen worden automatisch doorgerekend en verwerking in het ‘Financieel overzicht’. Op dit tabblad wordt een kort overzicht gegeven van de openstaande posten en de reeds betaalde in- en verkoopfacturen. Daarnaast is een complete winst- en verliesrekening opgemaakt. Hier kun je per categorie precies de winst of verlies zien en het totale winstsaldo. Zo zie je eenvoudig hoe je er financieel voorstaat.

Daarnaast is er ook een balans opgemaakt dat verdere inzage geeft in de financiële situatie van de onderneming. De ingevulde gegevens uit de beginbalans worden hier automatisch in meegenomen. Kortom: zeer overzichtelijk allemaal.

Btw-aangifte doen met excel 

Excel-boekhouden.nl rekent nog meer cijfers voor je uit. Zo worden alle cijfers doorgerekend en wordt er gekeken wat er op de btw-aangifte vermeld moet worden. Op het tabblad ‘Basisinstellingen’ kun je aangeven of je btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar doet. Vervolgens wisselt het tabblad en krijg je in een oogopslag te zien wat je aan btw moet afdragen, of terugkrijgt.

De voordelen van Excel-boekhouden.nl

De Excelsheet van Excel-boekhouden.nl is zeer compleet te noemen voor een gratis boekhoudsheet in Excel. Hier zijn dan ook de grootste voordelen. Het is uitgebreid, inclusief financiële overzichten en inclusief een factuursjabloon. Alles wordt automatisch verwerkt en uitgerekend. Mocht je ergens niet uitkomen is er een overzichtelijke handleiding beschikbaar en kan in nood een e-mail gestuurd worden met vragen. Het mooiste: het is allemaal gratis.

Mocht je dan uit Excel groeien, of je boekhouding graag helemaal automatiseren, dan kun je met 1 druk op de knop alles overzetten naar e-Boekhouden.nl. Dit scheelt enorm veel tijd ten opzicht van het handmatig overzetten van de boekhouding.

e-boekhouden.nl boekhoudprogramma beoordeling

klik op de afbeelding om direct naar de e-Boekhouden.nl review te gaan

De nadelen van Excel-boekhouden.nl

Er zijn een paar zaken die niet mogelijk zijn in Excel-boekhouden.nl. Omdat alles doorgerekend wordt is het niet overal mogelijk wijzigingen aan te brengen. De vooraf ingestelde categorieën zullen misschien niet voor iedereen toereikend zijn, maar in principe zijn de meeste mutaties onder te brengen in één van de categorieën. Omdat het een Excel-sheet blijft werkt de boekhouding niet altijd en overal. Een online boekhoudprogramma biedt uiteraard meer vrijheid en zekerheid, maar daar is de prijs ook naar.

Wat kost Excel-boekhouden.nl?

Excel-boekhouden.nl is helemaal gratis. Ieder jaar wordt een nieuwe versie uitgebracht, die ook weer gratis zal zijn. De exportmogelijkheid naar e-Boekhouden.nl is gratis, maar het uiteindelijke gebruik van e-Boekhouden zelf uiteraard niet.

Eindoordeel Excel-boekhouden.nl

Misschien zijn er beter, uitgebreidere Excel-boekhoudingen beschikbaar, maar die zijn allemaal tegen betaling. Als gratis boekhouding in Excel springt Excel-boekhouden.nl er echt bovenuit. De functionaliteiten en overzichtelijkheid in combinatie met de handleiding zijn een perfecte oplossing voor de meeste kleine ondernemers.

een eigen onderneming starten