Boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma? Waar wil je het voor gebruiken? Voor je eigen onderneming of voor de vereniging. Misschien wel voor op je Mac of ben je op zoek naar een boekhoudprogramma in Excel. Een boekhoudprogramma is ook van alle tijden; ook in 2024 en nog vele jaren daarna!

Wil je veel tijd kwijt zijn aan je online boekhoudprogramma, of wil je juist tijd besparen. Online boekhouden met een goed boekhoudpakket is dé oplossing.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma vergelijken

Er zijn zoveel verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s, dat je heel eenvoudig het overzicht verliest. Een boekhoudprogramma vergelijken raden we iedereen aan. Je kunt dan snel bekijken welk boekhoudpakket het beste bij je past. Wat de kosten zijn van de boekhoudsoftware en wat er allemaal inclusief is. Belangrijk voor elke ondernemer!

De beste online boekhoudprogramma voor ZZP-ers vergelijken: 7 tips

Het beste online boekhoudprogramma voor ZZP-ers of ondernemers vergelijken? We snappen dat er veel is om uit te kiezen, vandaar dat we een aantal handige tips voor u op een rij zetten. Gebruik de volgende 7 tips, om een uitstekende keuze te maken:

 • Offertes en facturen met jouw logo
 • Projecten en uren registreren: voor klanten en jezelf
 • Ritten registreren: ook in de app
 • Herinneringen en aanmaningen voor verkoopfacturen
 • Bankafschriften importeren: ideaal boekhoudprogramma voor ZZP-ers
 • Bestanden op een digitale stapel
 • E-mails met verzendbevestiging

Niets zo prettig als een duidelijke offerte en een factuur die klanten snel betalen. En hoe u daarvoor kunt zorgen? Er zijn een paar zaken van belang:

 • Gebruik uw eigen logo
  Een offerte of factuur moet vooral professionaliteit en vertrouwen uitstralen. Dat lukt door gebruik te maken van steeds hetzelfde sjabloon (bij meerdere offertes en facturen aan één klant). En u kunt het helemaal goed doen door gebruik te maken van uw eigen logo. Daarmee laat u zien dat het gaat om een professionele offerte of factuur, afkomstig van uw bedrijf dat de herkenbaarheid bovendien zal verbeteren.
 • Maak duidelijk wat er moet gebeuren
  Gebruik de lay-out van de factuur en de offerte om duidelijk aan te geven wat er moet gebeuren. Een goed boekhoudprogramma voor ZZP-ers zorgt ervoor dat onderaan voldoende ruimte is voor de betalingsinformatie, waardoor een klant meteen ziet wat er moet gebeuren met de ontvangen factuur. Op een offerte is het verstandig om aan te geven hoe lang die geldig is.

Tip: sommige boekhoudprogramma’s voor ZZP-ers bieden de mogelijkheid om een iDeal-betaalknop toe te voegen. Ideaal om klanten te verleiden meteen te betalen, zodat u uw geld sneller ontvangt.

Projecten en uren registreren: voor klanten en uzelf

Een online boekhoudprogramma kan veel meer dan alleen in- en verkoopfacturen aanmaken en verwerken. De boekhoudprogramma’s werken volledig online, maar zijn net zo veelzijdig als de offline-varianten.

Kies als ZZP-er daarom voor een programma dat bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt om projecten en uren te registreren. Dat is handig voor uzelf, net als naar klanten toe. We zetten de beide voordelen onder elkaar:

 • Handig voor uzelf
  Door projecten en uren bij te houden komt u er eenvoudig achter hoeveel tijd er in specifieke klussen gaat zitten. Daardoor wordt het een stuk makkelijker om in de toekomst goede offertes te maken, waarmee u uzelf niet in de vingers zal snijden. Bovendien kunt u de urenregistratie in het online boekhoudprogramma gebruiken om bij de Belastingdienst aan te tonen dat u netjes voldoet aan het urencriterium.
 • Handig voor klanten
  De project- en urenregistratie in de programma’s voor het boekhouden zijn bovendien heel waardevol naar klanten toe. U kunt hen daarmee aangeven hoeveel uur u heeft besteed aan bepaalde taken, om die vervolgens in rekening te brengen. Op een volledig overzichtelijke manier en zonder dat daar twijfel over kan ontstaan. Een prettig idee, bijvoorbeeld als u de uren maandelijks wilt factureren.

Tip: de beste online boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om de uren van een project automatisch om te zetten naar een factuur voor klanten. Op die manier kunt u de factuur binnen een paar tellen maken, zonder dat u de uren er opnieuw bij dient te pakken. Dat bespaart kostbare tijd, die u weer kunt gebruiken om aan een andere opdracht te werken.

Ritten registreren: ook in de app

Slimme boekhoudprogramma’s vergelijken en kijkt u daarbij naar de aanvullende functies? Let dan ook op de mogelijkheid om ritten te registreren, in een aantal gevallen zelfs in een mobiele app. Het is dan niet nodig om achteraf steeds zelf de ritten in te voeren, omdat u dat al onderweg of bij de klant op locatie kunt doen.

De rittenregistratie is opnieuw om een paar verschillende redenen van belang. U zorgt er daarmee bijvoorbeeld voor dat goed duidelijk is welke ritten u maakte. Handig als u een privéauto rijdt, waarmee u €0,19 per kilometer wilt declareren. Vanuit de rittenregistratie blijkt welke ritten u zakelijk heeft gemaakt, zodat u de kosten daarvoor bij uw bedrijf in rekening kunt brengen.

En biedt het boekhoudprogramma voor ZZP-ers ook een mobiele app aan? Dan kunt u net na de rit meteen aangeven welke rit u heeft gemaakt. In sommige gevallen zal de app aan de hand van GPS kunnen bijhouden hoeveel kilometer u rijdt, waardoor ook dat aantal meteen beschikbaar is. Handig, omdat u op die manier altijd de juiste ritten registreert, zonder dat u dat een keer vergeet.

Herinneringen en aanmaningen voor verkoopfacturen

Het online boekhoudprogramma is op die manier onderweg een heel praktische keuze, net als bij u op kantoor. En wilt u vooral zo min mogelijk tijd besteden aan de administratie? Dan is het de moeite waard om goed te kijken naar automatische herinneringen en aanmaningen.

De software voor de boekhouding weet op welke datum u de factuur aanmaakt en wat de betalingstermijn daarvoor is. Zodra de betalingstermijn verloopt kunt u daar een seintje van krijgen of kan het boekhoudprogramma aangeven dat de betalingstermijn verlopen is. Op die manier heeft u in één keer een overzicht van de facturen waarvoor u een herinnering of een aanmaning dient te versturen.

Sommige van de online boekhoudprogramma’s bieden zelfs de mogelijkheid om automatisch herinneringen en aanmaningen te versturen, waardoor u daar zelf niet meer mee aan de slag hoeft. Een prettig idee, omdat u er geen tijd in hoeft te steken. In plaats daarvan ontvangen klanten automatisch een herinnering als ze de betaling zij vergeten. En blijft de betaling dan nog steeds uit? Dan is het mogelijk om een aanmaning te laten versturen en daarmee meer druk op de ketel te zetten.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Bankafschriften importeren: ideaal boekhoudprogramma voor ZZP-ers

Om de verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken kunt u onder andere kijken naar een aantal handige extra’s. Zoals de mogelijkheid om bankafschriften te importeren. Dat voorkomt dat u zelf alle betalingen hoeft in te voeren, voor zowel inkomsten als uitgaven. Het is belangrijk om die betalingen in de administratie op te nemen, iets dat automatisch kan door gebruik te maken van de mogelijkheid tot importeren. Het bespaart veel tijd en kan bovendien fouten voorkomen, zodat de administratie in minder tijd toch netjes klopt.

Het importeren van bankafschriften met een boekhoudprogramma voor zelfstandigen kan op een paar verschillende manieren:

 • Downloaden en importeren
  Banken bieden de mogelijkheid om online bankafschriften te downloaden. U kiest de periode waarvan u de afschrijvingen en bijschrijvingen wilt downloaden, waarna u die in een enkel bestand ontvangt. Dat bestand kunt u uploaden bij het boekhoudprogramma, zodat die de betalingen op kan nemen in de administratie. Het is een makkelijke methode die veel tijd kan besparen, omdat u de betalingen niet handmatig hoeft over te nemen.
 • Koppeling met het boekhoudpakket
  Wilt u de boekhoudprogramma’s vergelijken? Sommige van de pakketten gaan een stap verder, dankzij een koppeling met de bank. De bank zal batches met betalingen verwerken en die automatisch doorgeven aan het programma voor de boekhouding. Het is niet meer nodig om betalingen handmatig te koppelen, omdat die in de meeste gevallen automatisch gekoppeld worden aan de in- en verkoopfacturen.

De beide mogelijkheden maken de administratie een stuk sneller en makkelijker. Het is daarom verstandig om hier goed op te letten op het moment dat u de boekhoudprogramma’s wilt vergelijken.

Bestanden op een digitale stapel

Als ZZP-er bent u verplicht om alle bestanden voor de administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Dat kan leiden tot een behoorlijke stapel papier, waardoor het verstandig is om hier digitaal mee aan de slag te gaan.

Dat kan in een van de ZZP boekhoudprogramma’s, omdat die de gegevens standaard al digitaal bijhouden. Op die manier is de administratie ook van voorgaande jaren gewoon beschikbaar, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Een fijn idee, dat bovendien kan gelden voor de inkoopfacturen die u ontvangt en de bonnetjes van betalingen die u doet.

Er bestaan een paar manieren om die bestanden te bewaren. U zou die zelf in kunnen scannen. Veel van de ZZP boekhoudprogramma’s maken u dat graag een beetje gemakkelijker, door die mogelijkheid vanuit het programma te bieden. Dat betekent dat u de boekhoudsoftware kunt gebruiken om een inkoopfactuur of een bonnetje te digitaliseren.

Tip: kies een boekhoudprogramma voor ZZP-ers met een app en een OCR-scanner. Dan is het mogelijk om bijvoorbeeld de datum en het totaalbedrag automatisch in de administratie op te laten nemen.

Door de bestanden digitaal te bewaren zijn die makkelijk 7 jaar beschikbaar, om netjes te voldoen aan de eis zoals de Belastingdienst die stelt. En houd er rekening mee dat bestanden met betrekking tot onroerend goed zelfs 10 jaar bewaard moeten blijven. Een boekhoudprogramma ZZP met de mogelijkheid tot een digitale papieren stapel voorkomt dat er papieren kwijtraken. En u hoeft zich geen zorgen te maken over het verkleuren of vervagen van bepaalde documenten.

E-mails met verzendbevestiging

Tenslotte is het in een online boekhoudprogramma over het algemeen mogelijk om de offertes en facturen direct per e-mail te versturen. Het is dan niet nodig om die eerst te downloaden (als PDF) en vervolgens per e-mail op te sturen. Het maak het weer iets makkelijker en sneller om er gebruik van te maken, waardoor u minder tijd hoeft te besteden aan de administratie.

Bovendien biedt die mogelijkheid nog een ander belangrijk voordeel. U kunt er met de verzendmogelijkheid voor zorgen dat u in de gaten kunt houden of klanten de offerte of de factuur ontvangen, openen en daarmee lezen. Lees hier meer informatie over een factuurprogramma.

Heeft u bijvoorbeeld te maken met een factuur die niet betaald is, maar waarvan u wel kunt zien dat die geopend is? Als dat ook gebeurt met een herinnering en een aanmaning is het waarschijnlijk verstandig om de klant even op te bellen. En merkt u juist dat de e-mails niet aankomen? Ook dan is het slim om even te bellen, zodat u na kunt gaan wat er mis gaat of aan de hand is.

De e-mails met verzendbevestiging zijn op die manier een welkome keuze bij online boekhoudprogramma’s voor ZZP-ers, die u online met elkaar kunt vergelijken. Ontdek op die manier hoe u er zo makkelijk mogelijk gebruik van kunt maken en welke verschillende functies er beschikbaar zijn. Om eenvoudig e-mails te versturen en bovendien bij te kunnen houden of de klant die heeft ontvangen en heeft geopend. Het zorgt voor een belangrijke mate van overzicht, waardoor het niet meer nodig is om daar verschillende programma’s voor te gebruiken. In plaats daarvan kunt u met één programma uit de voeten, gewoon door die online uit te proberen.

e-Boekhouden.nl review

boekhoudprogramma e-boekhouden.nl review

Online het beste boekhoudprogramma voor ZZP-ers vergelijken

Wilt u meerdere boekhoudprogramma voor ZZP-ers vergelijken? Dat kan namelijk gewoon online door de boekhoudsoftware zelf uit te proberen. Het is verstandig om aan de hand van de bovenstaande punten een selectie te maken met 2 tot 3 pakketten. Op die manier voorkomt u dat u door de bomen het bos niet meer zal zien.

Probeer de software 14 dagen of 30 dagen uit, zodat u zelf kunt ervaren of het echt zo makkelijk werkt. Maak een paar facturen, probeer een bonnetje te scannen en verstuur een offerte naar een eigen e-mailadres. Op die manier kunt u zelf ervaren hoe de software werkt en of het inderdaad lukt om daarmee veel tijd te besparen. Door de boekhoudsoftware eventjes uit te proberen krijgt u een goed beeld van wat u daar precies van kunt verwachten.

Wij maken het u graag gemakkelijk om online de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP-ers met elkaar te vergelijken. Dé manier om een goede keuze te maken, voor software die de zzp administratie zo min mogelijk tijd laat kosten. En voor een boekhoudprogramma voor ZZP-ers dat fouten voorkomt, waardoor alle gegevens netjes en kloppend op een rij staan.

Gratis boekhoudprogramma

Ben jij op zoek naar een gratis boekhoudprogramma voor je onderneming of vereniging? Een administratiesysteem in Excel kan dan een oplossing zijn. Bedenk wel dat een online boekhoudprogramma tegenwoordig al vanaf € 7,95 per maand te krijgen is. Met enorm veel voordelen t.o.v. een gratis administratie in Excel.

Op basis van de vele reacties en opmerkingen die we in de afgelopen jaren gehad hebben, raden wij je aan om een online boekhoudprogramma te kiezen. Die is 24/7 up to date, online inzichtelijk en beveiligd met regelmatige back-ups, zodat je nooit je belangrijke bedrijfsgegevens kwijt kunt raken. Dé nachtmerrie van Excel gebruikers.

“Ben je een startende ondernemer? Dan zijn zowel e-Boekhouden als Visma eAccounting een heel jaar lang gratis. Test allebei de boekhoudprogramma’s om te zien welk boekhoudpakket het beste bij je past.”

Waar ga je het boekhoudprogramma gebruiken

Wil je een boekhoudprogramma op je mac of ander Apple product gebruiken? Of op je windows computer? Zijn er specifieke boekhoudprogramma’s voor Linux gebruikers? Gelukkig is het antwoord tegenwoordig positief voor iedereen. De beste programma’s zijn gebruiksvriendelijk voor alle platformen. Ubuntu, Mac, Linux, Windows of om te gebruiken op je Ipad of tablet, het is allemaal mogelijk.

boekhoudpakket vergelijken mac

Boekhoudprogramma zzp

Hebben zzp’ers een speciaal boekhoudprogramma nodig? Ja, eigenlijk wel. Een goed zzp boekhoudprogramma houdt rekening met een aantal zaken. Zzp’ers hebben vaak minder tijd en kennis om de administratie bij te houden. Een boekhoudpakket dat automatische koppelingen heeft met bijvoorbeeld de bank of het kassasysteem zorgt dan voor veel tijdswinst. Door de koppelingen kun je ook minder fouten maken.

Als zzp’er wil je tegenwoordig ook niet meer met een schoenendoos vol met bonnetjes naar je boekhouder of accountant. Je scant de bonnetjes in met je smartphone en de bonnetjes en facturen worden digitaal bewaard in je online administratieprogramma.

Beste boekhoudprogramma zzp

Het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers is: goedkoop, eenvoudig in gebruik en online. Een aantal boekhoudprogramma leveranciers hebben speciaal voor Zzp’ers een online boekhoudprogramma gemaakt. E-Boekhouden of Visma eAccounting zijn twee van de top aanbieders voor zzp boekhoudprogramma’s.

Ons advies voor een gratis zzp boekhoudprogramma is om een online boekhoudpakket abonnement te nemen. Het zijn na de gratis proefperiode vaak lage maandelijkse kosten en je hebt altijd een heel goed en duidelijk overzicht van je financiële situatie. Dit is onmisbaar voor een succesvolle en geslaagde onderneming.

Alle informatie voor Zzp’ers lees je hier!

Boekhoudprogramma overzicht

Er zijn echt tientallen aanbieders van boekhoudsoftware. De laatste jaren zijn alle goede boekhoudprogramma’s ook in the cloud. Hierdoor kun je altijd en overal je administratie bekijken en raadplegen om je huidige financiële positie te raadplegen.

Een aantal voorbeelden van online boekhoudsoftware aanbieders:

Exact Online review:

Exact Online boekhoudprogramma vergelijken

Boekhoudprogramma Excel

Excel wordt vaak als start gebruikt om de boekhouding in te doen. Dat het een gratis boekhoudsysteem is, wordt als belangrijkste reden opgegeven. Wat ondernemers vaak vergeten is de fouten die er snel insluipen. Deze fouten in bijvoorbeeld de btw-aangifte komen vaak pas later aan het licht en kosten veel (dure) tijd van een boekhouder of accountant om te herstellen.

Specifieke boekhoudprogramma’s

Er zijn voor heel veel verschillende type gebruikers specifieke boekhoudsoftware. Veel hebben hun eigen regels, uitzonderingen en specifieke wensen. Denk aan de verschillen voor een boekhoudpakket voor verenigingen of stichtingen. Voor een webshop of schoonheidssalon. Voor het MKB of een eenmanszaak. Voor een bouwbedrijf of een rijschool.

De meeste online boekhoudprogramma’s hebben modules die specifiek voor een bepaald type onderneming van belang zijn. Zo heb je altijd het beste boekhoudpakket voor je bedrijf.

Wat is het beste boekhoudprogramma

Hoe bepaal je het beste boekhoudpakket? Kijk naar de reviews van huidige gebruikers, die bij de beoordeling staan. Maak voor jezelf een overzicht van belangrijke punten die je wilt hebben in je administratieprogramma.

Voorbeelden van belangrijke punten zijn bijvoorbeeld; facturen maken, btw-aangifte versturen, urenregistratie bijhouden, verlies en winstrekening, bankkoppeling, eigen app en een scan en herken functie. Test vervolgens minimaal twee verschillende aanbieders om te zien welk administratiepakket het beste bij jou past.

beste boekhoudprogramma van nederland

Boekhoudprogramma Mac

Het is bekend dat Apple gebruikers soms tegen kleine user probleempjes aanlopen. Als je de administratie dan goed wilt bijwerken is dit vervelend. Gelukkig zijn de goede online boekhoudprogramma’s geschikt voor Apple devices. Lees hier meer over de tips en voorbeelden van boekhoudsoftware voor de mac.

Relevante blogs die je meer informatie geven over de verschillende onderwerpen zijn:

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

 

Twinfield online boekhouding

Maak jij binnen je onderneming al gebruik van een boekhoudprogramma? Help in dat geval andere ondernemers door jouw ervaringen te beschrijven in een review. Beoordeel het boekhoudprogramma op het gebruikersgemak, de prijs, de service en benoem de voor- en nadelen van dit systeem. Daar help je andere ondernemers mee!

4 gedachten over “Boekhoudprogramma’s

 1. Bartje

  Hoe schrijf je een boekhoudprogramma in? kbinfo.nl ontbreekt namelijk en dat is ook een goed boekhoudpakket.

  1. Redactie Bericht auteur

   Hoi Bartje, we hebben je een persoonlijk bericht gemaild met aanvullende informatie over het inschrijven van andere boekhoudprogramma’s.

 2. Lizzy

  Interessant en uitgebreid artikel! Dit helpt mij als ondernemer een stap verder in mijn zoektocht naar een online boekhoudprogramma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *