5 essentiële boekhoudtips voor kleine bedrijven

door | 28 februari 2024

Als ondernemer draag je de verantwoordelijkheid voor een gezonde boekhouding. Ontdek praktische tips om je bedrijfsboeken efficiënt te beheren en succes te stimuleren.

boekhoudtips voor kleine bedrijven

Gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma

Het bijhouden van je bedrijfsboekhouding hoeft geen hoofdpijn te zijn. Overweeg een eenvoudig boekhoudprogramma te gebruiken, zoals e-boekhouden.nl of Exact Online. Deze tools vereenvoudigen het boekhoudproces, zelfs als je geen boekhoudexpert bent. Vergelijk verschillende boekhoudprogramma’s om de beste keuze voor jouw bedrijf te maken.

Grondige administratie bijhouden

Een georganiseerde administratie is de sleutel tot een succesvolle boekhouding. Zorg ervoor dat je zakelijke facturen, ontvangstbewijzen en uitgaven nauwkeurig bijhoudt. Of je nu de voorkeur geeft aan papieren of digitale documenten, het ordenen van je administratie is cruciaal. Overweeg het gebruik van labels en sorteerstrategieën om alles geordend te houden.

Scheid persoonlijke en zakelijke financiën

Voorkom complicaties door persoonlijke en zakelijke uitgaven strikt te scheiden. Open een zakelijke bankrekening om je bedrijfsfinanciën georganiseerd te houden. Een aparte zakelijke bankrekening helpt je bij het naleven van je bedrijfsbudget en zorgt voor overzichtelijke boekhoudkundige gegevens.

Stel herinneringen in

Vermijd gemiste deadlines door herinneringen in te stellen voor belangrijke datums, zoals belastingaangiften en andere verplichtingen. Digitale tools zoals Google Agenda kunnen je helpen bij het organiseren van je boekhoudtaken. Zo blijf je altijd op de hoogte, voorkom je last-minute stress tijdens het belasting seizoen en blijft de Belastingdienst je vriend.

Grondige registratie van zakelijke uitgaven

Anticipeer op zowel verwachte als onverwachte uitgaven door een gedetailleerde lijst bij te houden. Van benodigdheden tot verzekeringen, een grondige registratie helpt je bij het plannen en beheren van je financiën. Ontwikkel een strategie voor onvoorziene uitgaven om verrassingen te voorkomen en de financiële gezondheid van je bedrijf te waarborgen.


Met deze essentiële boekhoudtips voor kleine bedrijven kun je je concentreren op het laten groeien van je onderneming. Kies het juiste boekhoudprogramma, organiseer je administratie en behoud controle over je financiën voor duurzaam succes.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *