3 tips om btw-aangifte te doen via je boekhoudprogramma

door | 22 april 2016

Ben je zelfstandig ondernemer voor de btw?

Sta je op het punt om de btw-aangifte te doen?

Wil je weten hoe je de btw-aangifte via je boekhoudprogramma moet doen?

 

Zelfstandige ondernemers zijn verplicht om btw af te dragen. Elke maand, kwartaal of jaar moet je btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Hoe je dat doet? Hieronder lees je praktische tips.

 

3 tips om je btw-aangifte te doen met een boekhoudprogramma

 

Wat houdt de btw-aangifte in?

Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die je betaalt over de gemaakte omzet. In Nederland zijn er 3 soorten btw-tarieven, afhankelijk van het soort product of dienst. Als je diensten levert aan het buitenland gelden er andere regels. In de btw-aangifte bereken je zelf hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Je berekent vanuit jouw administratie hoeveel btw je hebt verrekend aan klanten en hoeveel btw je zelf hebt betaald aan leveranciers. Het verschil hiertussen is de btw die je betaalt aan de Belastingdienst of terugkrijgt.

 

Hoe doe je btw-aangifte?

In principe doe jij (of jouw boekhouder) digitaal aangifte voor de omzetbelasting. Je ontvangt van de Belastingdienst een speciale gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kun je inloggen op het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst website. Btw-aangifte doen wordt tegenwoordig door ondernemers en accountants steeds meer via hun online boekhoudpakketten gedaan. Voordeel van deze boekhoudsoftware is dat je geen gegevens meer hoeft over te typen (= minder fouten). Een ander voordeel is dat je constant up-to-date bent over de hoogte van je btw-aangifte. Dit wordt vaak automatisch bijgehouden. Je hebt dus geen verrassing meer aan het einde van de maand of het kwartaal.

 

Wanneer moet de btw-aangifte binnen zijn?

Je aangifte dient uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de periode waarover jij aangifte doet bij de Belastingdienst binnen te zijn. Als je aangifte doet over het eerste kwartaal van bijvoorbeeld 2025 (januari-maart) dan moet de aangifte voor 30 april 2025 bij de Belastingdienst binnen zijn.

Als ondernemer heb je soms zo veel aan je hoofd dat het doen van de btw-aangifte er ongemerkt bij inschiet. De Belastingdienst heeft hiervoor een handige tool gemaakt; de btw-alert app. Zo hoef je niet bang te zijn dat je een boete krijgt omdat je btw-aangifte te laat is ingediend.

 

Kan ik worden vrijgesteld van btw?

Ja, dat kan. Er zijn beroepen of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Voorbeelden hiervan zijn sommige medisch specialisten, kinderopvang en freelance tekstschrijvers. Let op: het is altijd aan de Belastingdienst om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen. Als jij hiervan wordt vrijgesteld, weet dan dat je ook geen btw mag rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers en hierop altijd moet vermelden dat er sprake is van vrijstelling.

 

Hier staat een overzicht met online boekhoudprogramma’s die jou helpen om snel en foutloos de btw-aangifte te doen. Start hier met boekhoudprogramma vergelijken >>

Lees op de pagina over online factureren meer over hoe je dit het beste kunt doen.

Categorie: boekhoudprogramma

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *