Wat is de beste CRM software? 4 tips om beter te vergelijken

door | 17 oktober 2018

De beste CRM software kiezen en benieuwd hoe u dat aanpakt? Met 4 handige tips wordt dat een stukje makkelijker. Zorg daarmee voor een goede vergelijking, waarin u het aantal opties alvast handig beperkt.

Een goede vergelijking van CRM software vraagt om een beperkt aantal pakketten. Zorg ervoor dat er een shortlist ontstaat die aansluit bij uw specifieke wensen. Uitgewerkt op basis van een aantal belangrijke bedrijfsprocessen, om uiteindelijk 4 kritische vragen te stellen. Gebruik deze 4 tips om de beste CRM software te kiezen uit een vergelijking:

 • Breng belangrijke bedrijfsprocessen in kaart
 • Zet specifieke wensen op een rij
 • Streep software weg: werk aan een shortlist
 • Stel 4 kritische vragen

Breng belangrijke bedrijfsprocessen in kaart

De keuze voor de beste CRM software begint niet met een blik op de verschillende pakketten, maar met een blik op uw eigen bedrijf. Breng de belangrijke bedrijfsprocessen in kaart. Op die manier ontdekt u aan welke functionaliteiten u behoefte heeft binnen de software. Is er sprake van veel logistieke bewegingen of vindt u de samenwerking tussen diverse afdelingen erg belangrijk?

Breng in kaart hoe het hart van uw onderneming werkt, door na te gaan welke processen echt van toegevoegde waarde zijn. Waarmee kunt u zich onderscheiden van concurrenten? En waar zou het echt misgaan als er een dag niemand aanwezig is of de stroom een keer uitvalt? Op die manier ontdekt u de onderdelen van het bedrijf waar u niet zonder kunt. Dat zijn de belangrijke processen in het bedrijf, waarvoor u gebruik kunt gaan maken van de CRM software.

Zet specifieke wensen op een rij

Gebruik de belangrijke processen in het bedrijf om na te gaan waar het binnen uw organisatie eigenlijk om gaat. Zodra u dat feitelijk heeft vastgesteld is het de kunst om dat te vertalen naar concrete wensen. Wat is er nodig om die processen goed te stroomlijnen of om afdelingen met elkaar te verbinden?

Probeer aan de hand daarvan vast te stellen welke wensen u heeft, voor de software die u gaat gebruiken. Hoe zou de software het makkelijker moeten maken om te ondernemen? En welke software met welke functionaliteiten gebruikt u op dit moment? Probeer er met de beste CRM software voor te zorgen dat u daar slimmer mee om kunt gaan. Slimmer of in minder tijd, zodat er direct een besparing optreedt.

Streep software weg: werk aan een shortlist

U heeft de keuze uit tal van pakketten met CRM software. Er is sprake van een aantal grote spelers zoals Afas Software, Exact Online en Perfect View. Daarnaast kunt u gebruik maken van andere pakketten en aanbieders, die allen zo hun voor- en nadelen te bieden hebben.

Het valt helaas niet mee om alle voordelen naast elkaar te zetten en daarvoor één voor één te bepalen wat hun toegevoegde waarde is. Makkelijker is het om andersom te werk te gaan. Probeer in de verschillende pakketten de nadelen te vinden. Zoek naar nadelen en mogelijke beperkingen, om op die manier leveranciers van CRM software af te kunnen strepen. Op die manier voorkomt u dat u veel tijd moet steken in het uitproberen van software of het beoordelen daarvan, als het uiteindelijk toch niet goed bij uw organisatie aansluit.

Probeer op die manier toe te werken naar een shortlist, waar maximaal 3 aanbieders op staan. Op die manier heeft u het overzicht over de verschillende mogelijkheden, zelfs als het gaat om complete software. Dat komt de vergelijking van CRM software ten goede, omdat u goed kunt overzien wie wat te bieden heeft. Pak uw lijstje met belangrijke processen en uw wensen er opnieuw bij, om aan de hand daarvan een vergelijking te maken.

Stel 4 belangrijke vragen

Tenslotte is het verstandig om 4 belangrijke vragen te stellen. Stel de vragen over het pakket dat u het meest aanspreekt of over de 3 pakketten van de shortlist. Dit zijn de kritische vragen om de beste CRM software te kiezen:

 • Wat zijn de eenmalige en periodieke kosten?
  Pakketten voor CRM software kennen verschillende verdienmodellen. Soms is er sprake van een eenmalige fee, waarna u maandelijks een vast bedrag betaalt. In andere gevallen betaalt u alleen maandelijkse kosten, maar bijvoorbeeld op basis van een contract voor langere termijn.
 • Hoe zal de implementatie in z’n werk gaan?
  Hoe kunt u gebruik gaan maken van het pakket en hoe gaat de leverancier om met bestaande software? Vraag naar voorbeelden van implementaties bij vergelijkbare klanten, zodat u daar een beter beeld van krijgt.
 • Wat zijn de mogelijkheden en kosten voor meerwerk?

  Zijn er mogelijkheden voor meer- en maatwerk als u gebruik wilt maken van de CRM software? Belangrijk voor de vergelijking, als u op zoek bent naar de beste software die er beschikbaar is.
 • Welke ondersteuning en support is er beschikbaar?
  Wat kunt u verwachten op het moment dat de CRM software live is. Kunt u vragen stellen en is er een training beschikbaar? Goed om te weten, voordat u een keuze maakt voor de beste software op het gebied van CRM.

CRM software vergelijken: de beste keuze voor uw bedrijf

De beste CRM software vinden door de beschikbare aanbiedingen en leveranciers te vergelijken? Met de bovenstaande tips en vragen maakt u het een beetje makkelijker. Ontdek online de CRM software die er beschikbaar is en hoe u daar gebruik van kunt maken. Voor een pakket om CRM software online te gebruiken of een van de andere opties. Maak een goede vergelijking, voor een pakket dat aansluit bij uw belangrijke bedrijfsprocessen.

Categorie: CRM

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *