Webshop beginnen: 5 tips voor een goede start die het halve werk is

door | 22 oktober 2018

Een webshop beginnen: dat hoeft niet moeilijk te zijn. Tenminste, als u daarvoor gebruik maakt van onze handige tips. Bepaal waarin u de webshop wilt beginnen, bijvoorbeeld door kleding te gaan verkopen of door online producten te verkopen.

Welke richting u ook kiest, het is slim om met deze 5 tips te zorgen voor een goede start:

 • Proefshoppen: de beste voorbereiding
 • Maak het makkelijk: focus op de webshop
 • Vertel wie u bent: maak het vertrouwd
 • Pure psychologie: keurmerk en reviews
 • Maak uw webshop zichtbaar: SEO en SEA

Proefshoppen: de beste voorbereiding

Niets zo leuk als shoppen voor een goed doel, in dit geval de eigen voorbereiding. Ga proefshoppen bij anderen. En dan niet om allerlei leuke items of handige producten te scoren, maar om even goed op te letten.

Hoe werkt de navigatie van de webshop, kunt u alles makkelijk en snel vinden? Wat is uw indruk van de webwinkel en waarom durft u er wel of geen bestelling te doen? Probeer onder woorden te brengen waarom de shop u aanspreekt of waarom u nog even verder zoekt naar iets anders.

Schrijf uw bevindingen op en probeer daarbij zo spontaan mogelijk te zijn. Schrijf alles op wat u te binnen schiet tijdens het proefshoppen. Van de eerste indruk tot de navigatie en het uiteindelijke afrekenen, al u een aankoop doet natuurlijk. U kunt later wel aantekeningen wegdoen, maar andersom gaat dat helaas niet. Schrijf zoveel mogelijk op tijdens het proefshoppen, als voorbereiding op uw eigen webwinkel.

Maak het makkelijk: focus op uw webshop

Een kleding webshop beginnen of weet u nog niet goed waarin? Zorg er in ieder geval voor dat u zich richt op de webwinkel. En niet op het bouwen van de mooiste website of het ontwikkelen van een handige eigen tool. Maak gebruik van de webwinkelpakketten die er beschikbaar zijn.

Het is een van de belangrijkste webwinkel beginnen tips. Voorkom op die manier dat er veel tijd en energie gaat zitten in de bouw van de shop, terwijl dat al voor u is uitgezocht. De pakketten maken het makkelijk om te starten, zodat u zich kunt richten op uw propositie, positionering en presentatie van uw online kanaal.

Vertel wie u bent: maak het vertrouwd

Een webshop beginnen en vanaf het begin vertrouwen uitstralen? Het is online ontzettend belangrijk om te laten zien wie u bent. Een webpagina alleen heeft niet zoveel te bieden, zoals u dat wellicht zelf heeft ervaren tijdens het proefshoppen. Het is spannend om een aankoop te doen, want wie kan er garanderen dat u de producten daadwerkelijk ontvangt?

Het is online de kunst om het persoonlijk te maken. Zorg voor een uniek aanbod kleding of andere producten en durf te laten zien wie u bent. Maak als beginnende webshop gebruik van een uitgebreide ‘over mij’ of ‘over ons’-pagina. Laat daar met foto’s zien wie u bent en beschrijf waarom u de winkel begonnen bent.

Een open en eerlijk verhaal werkt hier het best. Dat wekt vertrouwen, ook als dat betekent dat u moet aangeven dat u nog weinig ervaring hebt. En zelfs eventuele tegenvallers kunt u er goed vermelden. Dat maakt u menselijk, waardoor anderen sneller overtuigd zullen raken om bij u een aankoop te doen.

Pure psychologie: keurmerk en reviews

Die menselijkheid en dat vertrouwen zijn handige psychologische trucs, waar er meer van beschikbaar zijn om goed van start te gaan. Een webshop beginnen? Maak dan in ieder geval gebruik van een keurmerk en reviews:

 • Keurmerk
  Een keurmerk straalt autoriteit uit, een van de belangrijke beïnvloedingsprincipes zoals Robert Cialdini die vaststelde. Vergelijk het met de dokter die een witte jas draagt, die zullen mensen vertrouwen. Op die manier straalt een keurmerk vertrouwen uit voor een webshop, waardoor u klanten makkelijker over de streep trekt om een aankoop te doen.
 • Reviews
  Deze tips helpen u om goed te beginnen met uw webshop. Wij hebben veel ervaring met webwinkels en de softwarepakketten daarvan, maar stel u eens voor dat de tips van andere webshop-eigenaren kwamen. Als zij dit zouden schrijven in reviews is de kans nog groter dat u er meteen mee aan de slag gaat. Pas reviews toe in uw webshop en profiteer van de kracht van sociaal bewijs. Een belangrijke psychologische beïnvloedingstechniek, om klanten te verleiden hun aankoop bij u te doen.

Maak uw webshop zichtbaar: SEO en SEA

Zorg tenslotte voor goede zichtbaarheid van de webshop die u wilt beginnen. In kleding of waarin dan ook, het is belangrijk om online zichtbaar te zijn. Dat kan op twee verschillende manieren. Met SEA kunt u advertenties inkopen in de Google zoekresultaten. Zodra iemand zoekt naar belangrijke termen voor uw webshop wordt uw advertentie getoond. U betaalt per klik, waardoor u alleen kosten maakt als iemand uw webshop daadwerkelijk bezoekt.

Op de lange termijn is SEO over het algemeen meer interessant. Werk aan de zoekmachine optimalisatie van uw webshop, voor een goede organische vindbaarheid. Dat zijn de gratis zoekresultaten, meteen onder de advertenties in Google. Probeer hoger te komen op belangrijke zoektermen, bijvoorbeeld door samen te werken met een tekstschrijver gespecialiseerd in SEO teksten.

Aan de slag: webshop beginnen

Zin om te gaan ondernemen met een eigen webshop en zo snel mogelijk aan de slag? U kunt een webshop beginnen met de verschillende pakketten die er beschikbaar zijn. Die maken het eenvoudig om zonder kennis van code een website of een webshop te bouwen, zodat u daar snel mee aan de slag kunt.

Maak bijvoorbeeld gebruik van Magento, WordPress of Lightspeed, net als de verschillende alternatieven die er beschikbaar zijn. En gebruik onze handige tips om de webshop succesvol te beginnen, zodat het daar in ieder geval niet aan zal liggen.

Lightspeed webshop review
Categorie: webshop

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *