6 succes tips voor startende ondernemers

door | 16 juli 2018

Bij het runnen van een eigen bedrijf komt veel kijken. Niet ieder idee groeit uit tot een succes. Hoe zorg je ervoor dat jouw idee wél een succes wordt? Wij hebben 6 concrete tips voor je uitgezocht die elke succesvolle onderneming heeft uitgevoerd.

onderneming starten stappenplan

Wij hebben 6 tips voor startende ondernemers bij elkaar gezet. Want; je weet het al langer. Het idee spookt al een tijd door je hoofd en het neemt steeds concretere vormen aan. Dan is de dag aangebroken: je gaat naar de Kamer van Koophandel en als je weer buiten staat ben je officieel de eigenaar van een eigen bedrijf.

Nederland is een land met een enorme handelsgeest. Dagelijks komen er honderden ondernemers bij. Volgens het CBS startten er afgelopen jaar ruim 170.000 ondernemingen. Ze blijven alleen niet allemaal bestaan. Ze zijn niet allemaal succesvol. Concreet hebben zelfs 95.000 ondernemingen zich uitgeschreven in het afgelopen jaar.

Tip 1: Voer een gedegen marktonderzoek uit

Zitten mensen wel te wachten op jouw product of service? Een product of dienst heeft pas kans van slagen als er voldoende behoefte aan is. Of als je een voldoende behoefte kunt creëren.

Vraag om je heen wat andere mensen van je idee vinden. Vraag dit niet alleen aan bekenden. Ze zullen misschien een gewenst antwoord geven. Daar heb je niets aan voor je bedrijf. Vraag juist veel mensen die je niet kent.

Onderzoek ook de concurrentie. Uiteraard doe je dit. Je wilt weten hoe ze zichzelf neerzetten. Daarvan leren en vervolgens hun goede punten nog beter maken. Hun mindere kanten, pas jij natuurlijk aan. Waardoor het beter staat als de concurrentie. Hierdoor kun jij je goed onderscheiden van de concurrent.

Heb je een groter budget? Dan kun je een marktonderzoek ook door een professioneel onderzoeksbureau laten uitvoeren.

een eigen onderneming starten is niet moeilijk met deze 50 tips

Tip 2: Schrijf een duidelijk ondernemingsplan

In eerste instantie schrijf je een ondernemingsplan voor jezelf. Hoe beter en duidelijker je kunt verwoorden wat je wilt gaan doen, des te groter de kans van slagen. Zo krijg je een helder beeld van waar je kracht ligt, maar ook van je zwakke punten en hoe je die kunt ondervangen.

In een ondernemingsplan breng je duidelijk en gedetailleerd onder woorden wat je idee is, waarom je dit gaat doen en hoe je dit gaat bereiken. Er zijn online diverse templates beschikbaar waar je goed mee vooruit kunt. Een voorbeeld template ondernemingsplan vind je hier, maar je kunt er nog meer vinden als je even zoekt op Google.

In een marketingplan toon je de resultaten van je marktonderzoek en bepaal je aan de hand van trends, cijfers en ontwikkelingen in je vakgebied op welke manier jij de markt gaat bewerken. Je maakt een SWOT-analyse en bepaalt je strategie. De 4P’s (product, prijs, plaats, promotie) vormen straks de leidraad van je aanpak. Dit lijkt overbodig, maar als je aan de gang bent met je onderneming helpt deze uitwerking om je focus te behouden.

een eigen bedrijf starten met geweldige tips

Het financiële plan is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan. Hierin staat hoe je je administratie en je ondernemers boekhouding gaat bijhouden. Uiteraard maak je een eerste begroting en winstprognose. Dit helpt je ook om doelen te stellen voor de eerste periode.

Als je je product goed kunt verwoorden. Kunt aangeven waar je voor staat en een duidelijk financieel plan hebt, zal ook degene die je de financiering verstrekt er eerder in geloven. Een bank zal altijd vragen om een ondernemingsplan en deze beoordelen om te bepalen of je een lening kunt krijgen.

Kies je voor crowdfunding; ook hierbij heb je een plan nodig om de mensen enthousiast te maken voor jouw dienst of product.

 

Tip 3: Verwerf voldoende kapitaal

In je ondernemingsplan staat onderbouwd hoeveel startkapitaal je verwacht nodig te hebben. Bepaal je budget ruim, om onvoorziene kosten te dekken. De meeste ondernemers hebben uiteindelijk meer nodig, dan van tevoren beraamd.

Voorkom teleurstellingen en begroot de slechtste situatie. Als dit beter gaat zal dit je meer energie en drive geven om door te gaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden om aan kapitaal te komen, ook een combinatie van vormen behoort tot de mogelijkheden:

  • Eigen spaargeld
   Met eigen spaargeld bespaar je op de rentekosten die komen kijken bij leningen. Dit is een voordelige manier van financiering. Veel startende ondernemers leggen eigen spaargeld in, maar hebben daarnaast een vorm van financiering nodig om de tekorten aan te vullen.
  • Bankkrediet
   Met een goed ondernemingsplan heb je kans dat een bank je geld wilt lenen. De bank zal wel streng toetsen of je idee kansrijk is. Bij twijfel neemt een bank geen risico en soms wordt een aanvraag afgewezen omdat het bedrag te laag is en banken daar dan geen moeite in willen steken. Open in ieder geval een rekening bij een bank die startende ondernemers écht op weg wil helpen. Bijvoorbeeld de Knab bank.
  • Microkrediet
   Voor kleine leningen tot €50.000 kun je aankloppen bij bijvoorbeeld Qredits. Qredits is door de overheid ingesteld om kleine ondernemers een kans te geven. De lening gaat samen met een stuk coaching.
  • Particuliere investeerders
   Een particuliere investeerder leent eigen vermogen uit om startende ondernemers op weg te helpen. Vaak zijn het oud-ondernemers die erg betrokken willen zijn bij de onderneming en graag kennis en expertise inbrengen.
  • Crowdfunding
   Bij crowdfunding brengen meerdere geldschieters het doelkapitaal bij elkaar. De werving van geldschieters gebeurt online, via crowdfunding platforms zoals bijvoorbeeld Kapitaal Lokaal.

knab bank voor ondernemers

 

Tip 4: Zorg voor een goede administratie

Niet het eerste waar veel ondernemers direct aan denken, maar enorm belangrijk: zorg dat je een goede online boekhouding bijhoudt. Vanaf het eerste moment. Dit is echt een mega pre!

De Belastingdienst stelt eisen aan je boekhouding. Je moet alle handelingen aantoonbaar kunnen maken. De Belastingdienst stelt vast hoe vaak je Btw-aangifte moet doen. Maar als startende ondernemer kom je ook in aanmerking voor bepaalde belastingvoordelen. Die wil je niet missen.

Naast de fiscale noodzaak, is het voor jezelf belangrijk je boekhouding up-to-date te houden, zodat je inzicht hebt in je financiële situatie en grip op de cijfers houdt. Verrassingen kun je niet hebben. Inzicht is mega belangrijk.

Tegenwoordig doen ondernemers hun boekhouding met handige online boekhoudsoftware. Deze software neemt hen veel werk (o.a. tijd) uit handen, omdat zaken zoals de balans, Btw-afdracht en winst- en verliesrekening automatisch worden berekend.

Na het vergelijken van de boekhoudsoftware, kunnen ondernemers direct aan de slag met een proefperiode. Het boekhoudprogramma Visma eAccounting biedt startende ondernemers zelfs een heel jaar gratis gebruik van de boekhoudsoftware.

Naast het gebruik van de software worden startende ondernemers extra op weg geholpen met instructievideo’s, het support panel, de community en de mogelijkheid om deel te nemen aan een gratis webinar, of een training op locatie van Visma.

Online boekhoudsoftware voor zzp'ers vergelijken

Tip 5: Laat zoveel mogelijk relevante mensen weten dat je er bent

Als je goed de vorige stappen hebt doorlopen wordt het tijd voor de de volgende fase; de lancering van je bedrijf. Een goede lanceringsstrategie draagt enorm bij aan de succesvolle lancering van je product of dienst. Gebruik je netwerk, familie en vrienden, de pers en social media om goed zichtbaar te zijn.

Volgens onderzoek start 59% van de ‘customer journeys’ online. Daarom is online vindbaarheid essentieel. Of je nu een traditionele winkel in een winkelstraat opent. Een online webshop start. Of je nu een bedrijf met een bezoekadres hebt, of alleen diensten online aanbiedt. Online zichtbaar zijn is key voor het succes van je bedrijf.

Het hebben van een website en eventueel social media kanalen is niet voldoende om je doelgroep naar je toe te trekken. Daarvoor heb je marketing nodig. Een strategie. Een plan. In het marketingplan van stap 2 heb je de hoofdlijnen van je ‘bedrijfspromotie’ uitgezet. Deze ga je nu verder uitwerken en in de praktijk brengen.

Een uitgebreid zoekwoorden-onderzoek is van levensbelang voor de vindbaarheid van je website. Een handig hulpmiddel hierbij is de Google Keyword Planner. De belangrijkste zoekwoorden gebruik je op je website om beter vindbaar te worden in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Of je bekijkt een instructievideo van Roy Ishak; dan weet je alles over dit onderwerp.

Tips voor zoekmachine optimalisatie (SEO) vind je op veel verschillende plaatsen online in forums of in specifieke blogberichten van Seo specialisten als Roy Ishak. De belangrijke zoekwoorden kun je ook inzetten voor search engine advertising (SEA): de advertenties in zoekmachines. Google-specialisten kunnen je met het opzetten van Adwords campagnes ondersteunen.

Daarnaast kun je denken aan het inzetten van bannering campagnes, social media advertising, affiliate marketing, native advertising, retargeting, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zie je al waarom een plan handig is om je focus en je koers te houden. 🙂

De succesvolle inzet van marketingcampagnes is een vak apart. Wellicht is het een beter idee om een marketingbureau hierbij te laten helpen. Wees niet bang om hoge kosten te maken. Uiteindelijk draait alles om een goede ROI (return on investment). Bespreek je wensen en verwachtingen goed door. Je zult snel herkennen of het bureau met jou meedenkt, of aan zichzelf denkt.

Tip 6: Test, meet, analyseer, incasseer, plan en optimaliseer

Het goed analyseren van cijfers zal je helpen de juiste keuzes te maken.

De ROI van je marketingcampagnes kun je goed meten met een statistieken-programma zoals Google Analytics. Door doelen (conversies) in te stellen en de meetcode op je website te zetten, kun je vrijwel alles doormeten. Zo kom je erachter welke campagne wel werkt en welke niet werkt, maar ook welke pagina’s van je website het meest succesvol zijn.

Blijf altijd testen: tekst A tegenover tekst B; campagne A tegenover campagne B; marketingkanaal A tegenover marketingkanaal B; doelgroep A tegenover doelgroep B. Dit is een continu proces.

Misschien levert marketingcampagne B niet op wat je gehoopt had. Incasseer dit verlies en test andere campagnes. Alleen zo leer je wat wel en niet werkt.

In je boekhouding analyseer je de uiteindelijke cijfers onder aan de streep van je onderneming: hoeveel bedraagt de omzet? Haal je er voldoende winst uit? Is er ruimte voor investeringen?

Houdt er rekening mee dat ondernemen in het begin vaak ‘hard buffelen’ is. Maar besef ook dat het na de opstart fase niet makkelijker of minder “hard buffelen” wordt. De meeste ondernemers maken de eerste paar jaren nog geen winst of niet voldoende winst. Ga altijd na of er sprake is van een stijgende lijn. Kun je er goed van leven? Als het je brengt wat je gehoopt had, zoals meer vrijheid en zelfstandigheid, is ondernemen het mooiste vak dat er is. Succes!

Op zoek naar meer tips voor ondernemers? Lees dan deze 50 tips voor ondernemers.

PLAN - PRICE

Description

€ 12,50 p/mnd

hoge waardering
30 dagen gratis proberen

Voor elke type ondernemer

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

 

Categorie: bedrijf-starten

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

5 gedachten over “6 succes tips voor startende ondernemers

 1. berkenbosF

  Zeer informatief en interessant artikel! Ik ben blij met die tips, want ik kan ze zeker toepassen in de praktijk. Dank je voor het delen. Ik kijk sowieso uit naar meer van zulke artikelen.

 2. Greetje den Holder

  Ja, goede tips. Tip 5 blijft altijd maar doorgaan: laat aan iedereen weten dat je er bent en dat je een oplossing hebt voor iemands probleem.

 3. Mary-Lou

  Wat een goede tips! Vooral van een ondernemigsplan wordt vaak gedacht dat je het alleen moet opstellen als je financiering nodig hebt.

 4. Dana

  Super handige tips! Ik ga nu zeker aan de slag om beter gevonden te worden door/op Google met de zoekwoorden, bedankt! Groetjes Dana

 5. Melinda

  Goede tips Robert en Alex!
  Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om vanaf scratch te starten met een goede boekhouding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *