3 eigenschappen waar het boekhoudprogramma van de stichting niet zonder kan

door | 16 juli 2018

Een boekhoudprogramma voor de stichting, hoe maakt u daar een goede keuze voor? Zelfs als u al enige ervaring heeft met boekhouden is de kans groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn allerlei boekhoudprogramma’s beschikbaar, waardoor het niet altijd meevalt om daar een goede keuze uit te maken.

Wij helpen u graag op weg, vanuit onze brede ervaring met de diverse pakketten. Niet om een specifiek pakket aan te wijzen als ‘het beste boekhoudprogramma voor stichtingen’, maar wel door aan te geven waar u het best op kunt letten. Iets waar we dankzij onze ervaringen met de verschillende pakketten een goed beeld van hebben gekregen. Zodat u dat niet meer hoeft uit te vinden, en u zich kunt richten op het uitproberen van de software door middel van een gratis trial.

PLAN - PRICE

Description

€ 12,50 p/mnd

hoge waardering
30 dagen gratis proberen

Voor elke type ondernemer

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Wij zetten 3 eigenschappen van het ideale boekhoudprogramma voor de stichting op een rij. Zodat u de verenigingsadministratie online kunt doen, want dat is een bonustip die we hierbij graag alvast meegeven. Maak gebruik van de cloud, zodat u samen aan de administratie kunt werken en ook de controle daarvan een stuk eenvoudiger wordt.

Boekhoudprogramma voor de stichting: 3 eigenschappen

Door goed te letten op de belangrijke eigenschappen voor boekhoudprogramma’s of administratieprogramma’s wordt het gemakkelijker om het kaf van het koren te scheiden. Een programma specifiek toegespitst op het gebruik door een vereniging of stichting, waarbij u te maken heeft met andere eisen dan wanneer u een bedrijf zou leiden. Let in ieder geval goed op de volgende eigenschappen:

  • Lage prijs per maand (of gratis)
  • Overzicht van donateurs en relaties
  • Bankmutaties verwerken: bankkoppeling

Lage prijs per maand (of gratis)

Als vereniging of stichting zit u niet te wachten op hoge kosten. In plaats daarvan wilt u op een voordelige manier de noodzakelijke administratie doen, waarmee u netjes voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt. Zo komt u nooit in de problemen, maar kunt u aan de andere kant zoveel mogelijk geld besteden aan wat de leden van de stichting of vereniging belangrijk vinden.

Bovendien is het de moeite waard om een pakket te gebruiken dat voorkomt dat u als vrijwilliger veel tijd in de administratie dient te steken. Daarom is de keuze voor een boekhoudprogramma over het algemeen toch een heel goede. Vergelijk de verschillende pakketten en zorg daarmee voor een lage prijs per maand, waardoor u zich over de kosten in ieder geval geen zorgen hoeft te maken.

Tip: heeft uw stichting de ANBI-status? In dat geval is het zelfs mogelijk om een paar pakketten helemaal gratis te proberen. U kunt tijdens de proefperiode van de betaalde pakketten zelf ervaren wat voor u het best werkt.

Overzicht van donateurs en relaties

Een lage prijs per maand voor het boekhoudprogramma voor stichtingen is natuurlijk fijn, maar alleen op het moment dat u daar aan de andere kant wel goed mee uit de voeten kunt. En wat is een van de belangrijkste onderdelen van uw administratie? Dat is het overzicht van de donateurs en relaties. Die dient u goed bij te houden, om de inspanningen van het werven niet voor niets te laten zien.

Een goed boekhoudprogramma zorgt voor een heel duidelijk overzicht van de bestaande donateurs en relaties. Met de mogelijkheid om daar informatie over lopende afspraken in op te nemen. Zodat u zich daar aan kunt houden, erop terug kunt komen en geen pijnlijke missers maakt bij potentiële donateurs die al flink blijken te doneren. In plaats daarvan zorgt u ervoor dat u altijd goed op de hoogte bent van wat er gebeurt en waar er nieuwe kansen liggen, zodat u zich daarop kunt richten.

Bankmutaties verwerken: bankkoppeling

Uiteraard krijgt u als stichting of vereniging te maken met bankmutaties, net als bedrijven. Er worden bedragen gestort door de leden of de donateurs en aan de andere kant zal u betalingen moeten doen. Dat betekent dat er sprake is van bankmutaties, die u op de juiste manier dient te verwerken. Het is mogelijk om dit handmatig te doen, maar dat kent een paar belangrijke nadelen.

Ten eerste vergroot dit het risico op fouten. Waar gewerkt wordt vallen spaanders, dus zo nu en dan gaat er een keer wat mis. Dat gebeurt niet expres, maar kan er wel toe leiden dat er fouten sluipen in de administratie. Dat is niet iets waar u op zit te wachten, waardoor het beter werkt als u gebruik maakt van een bankkoppeling. Die zorgt er ten tweede namelijk voor dat er veel minder tijd gaat zitten in het verwerken van de bankmutaties.

Het boekhoudprogramma voor stichtingen met een bankkoppeling kan automatisch de mutaties ‘inlezen’ en die verwerken. Dat betekent dat meteen duidelijk is welke bedragen er zijn ontvangen en welke leden of donateurs hun betaling aan de andere kant nog dienen te doen. Fijne informatie, die u kunt gebruiken om een beter beeld te krijgen van hoe u er op dit moment voor staat en hoe de (nabije) toekomst eruit gaat zien.

Doe de verenigingsadministratie online: in de cloud

Tenslotte is het verstandig om de verenigingsadministratie online te doen. Werk in de cloud, zodat u er als stichting of vereniging in slaagt gemakkelijker samen te werken. En elkaar te controleren, waardoor nooit één iemand de complete administratie kan doen of naar z’n hand kan zetten.

Het zijn een paar handige tips, waarmee u het een stuk gemakkelijker kunt maken om de administratie van de stichting of vereniging zo goed mogelijk te doen. Aan de hand van een boekhoudprogramma voor een stichting, met de eigenschappen die daarvoor zo goed mogelijk geschikt zijn. Vergelijk de verschillende mogelijkheden en pakketten. En gebruik de gratis proefperiode die er over het algemeen beschikbaar is om de juiste keuze te maken.

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *