Zoekt u een voorbeeld factuur met de BTW verlegd, om uit te zoeken hoe dat werkt? We zetten het voor u op een rij, zodat u daar in de bouw of als ZZP’er gebruik van kunt maken. Met name in die sector en bij die doelgroep merken we namelijk dat er veel vragen leven over het verleggen van de BTW, het aanmaken van de factuur en het inboeken in de administratie.
Tip: de meeste online boekhoudprogramma’s gaan automatisch goed om met het verleggen van de BTW. Met name bij leveringen naar of uit het buitenland lukt dit door simpelweg het juiste BTW-tarief te hanteren. Desalniettemin is het verstandig om ook zelf goed te weten hoe dit werkt en waarvan eigenlijk sprake is.
PLAN - PRICE
Description
15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd
HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!
Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden
Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops
1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd
Hoge waardering
Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants
Om uit te kunnen gaan van een voorbeeld factuur met de BTW verlegd is het belangrijk om na te gaan met welke situatie u te maken heeft. De verleggingsregeling voor de BTW komt voor in een aantal verschillende situaties. In veel gevallen krijgen bedrijven in de bouw daar op een ander moment mee te maken dan ZZP’ers. We zetten een paar van de mogelijkheden voor u op een rij, zodat u aan de hand daarvan zelf een factuur kunt maken die op de juiste manier is opgesteld.
Wanneer is de BTW verlegd?
De BTW is verlegd in de volgende gevallen:
- Zakendoen met het buitenland
- Personeel uitlenen
- Actief met onderaanneming
- Afvalverwerking en oude materialen
- Handel in onroerende zaken
Daarnaast kan het gaan om executieverkopen, de verkoop van goud en de overdracht van emissierechten. In dat geval is de BTW verlegd, waardoor het belangrijk is om daar op de goede manier mee om te gaan.
Benieuwd naar een voorbeeld factuur als de BTW verlegd is in de bouw? In dit geval hoeft u simpelweg geen BTW in rekening te brengen. Niet het hoge tarief van 21 procent en ook niet het lage tarief van 6 procent. In plaats daarvan kunt u 0 procent BTW berekenen.
Let op: is de BTW verlegd? Het is belangrijk om dit áltijd op de factuur te vermelden. U kunt daarvoor simpelweg aangeven ‘BTW verlegd’.
Als ZZP’er kunt u hier in een aantal andere gevallen te maken mee krijgen, bijvoorbeeld op het moment dat u zaken gaat doen met het buitenland. Binnen Europa hoeft u klanten dan geen BTW in rekening te brengen, omdat u die naar hen mag verleggen. Dat betekent in de praktijk dat de ontvanger van de factuur (en de geleverde diensten of goederen) de BTW in eigen land zal betalen, op basis van de daar geldende tarieven.
Waarom wordt de BTW verlegd?
De BTW wordt bijvoorbeeld verlegd als er sprake is van een factuur aan een bedrijf in het buitenland, in dit geval binnen Europa. Er is Europees afgesproken dat de BTW betaald wordt in het eigen land. Stel dat u een factuur stuurt aan een bedrijf in België. Dan zal die afnemer daar de BTW moeten voldoen, waardoor u die in Nederland niet hoeft af te dragen. Het is daarom dan ook niet nodig (en niet toegestaan) om de klant de BTW in rekening te brengen. U factureert in plaats daarvan met 0 procent.
Deze regeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat de BTW betaald wordt in het land waar de toegevoegde waarde ontstaat. Op die manier bent u andersom verantwoordelijk voor de afdracht van BTW op het moment dat er prestaties of goederen aan u geleverd zouden worden. In dat geval kan de leverancier vanuit een ander Europees land de BTW naar u verleggen, waardoor de omgekeerde situatie zou ontstaan.
Wilt u factureren aan een buitenlandse onderneming en vraagt die u de BTW te verleggen? Zorg er dan altijd voor dat u een geldig BTW-nummer van het bedrijf ontvangt. U dient aangifte te doen over de geleverde diensten en goederen naar het buitenland, waarbij u het BTW-nummer nodig heeft. Is dat nummer niet geldig of klopt het niet? Dan zal u de inspecteur in Nederland moeten uitleggen wat er aan de hand is, of u zal de BTW alsnog moeten afdragen.
Zaken met het buitenland: factuur met BTW verlegd
Wilt u zaken doen met het buitenland en een factuur met BTW verlegd aanmaken? Het voorbeeld daarvan zit gelukkig vrij eenvoudig in elkaar. Het is niet nodig om daarvoor een ander sjabloon aan te maken of de factuur op een andere manier op te stellen.
In principe gelden gewoon de reguliere eisen voor de facturatie. De factuur moet netjes aan de belangrijke voorwaarden voldoen, om alle informatie daar op terug te laten komen. Vervolgens is het belangrijk om geen BTW in rekening te brengen. U kiest daarvoor het tarief van 0 procent. In de meeste boekhoudprogramma’s kunt u daarbij zelfs aangeven dat het gaat om een levering binnen Europa, naar het buitenland. Dat maakt de BTW-aangifte uiteindelijk een stuk gemakkelijker, omdat de categorisering helpt dit 0 procent-tarief te onderscheiden van eventuele andere facturen met 0 procent BTW.
Tenslotte is het op de factuur die u gebruikt belangrijk om aan te geven ‘BTW verlegd’. Een simpele toevoeging op de factuur, waarmee u de Belastingdienst kunt laten zien dat u over deze factuur geen BTW zal afdragen. Immers, u heeft die in eerste instantie ook niet in rekening gebracht en dus ook niet ontvangen.
Op die manier weet de ontvanger van de factuur dat hij of zij in het eigen land voor de afdracht van de BTW zal moeten zorgen, omdat u dat niet doet. Als ZZP’er krijgt u hier vooral mee te maken als u zaken doet in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, net als in de andere Europese landen.