Gouden munten thuis? Zo kan je ze gemakkelijk verkopen!

door | 18 oktober 2022

Heb je vroeger gouden munten verzameld? Dan kom je deze verzameling tijdens het opruimen misschien weer tegen. Hartstikke leuk, maar veel mensen weten niet goed wat zij hiermee moeten doen. Als de munten eigenlijk alleen maar stof liggen te vangen in de kast, heeft het weinig zin om ze weer terug te leggen. Weggooien is ook niet aan te raden, want de munten zijn van goud. Daarom kun je ze beter verkopen. Weet je niet hoe je dit aanpakt? Lees dan vooral verder. In deze tekst leggen wij je namelijk uit hoe je jouw gouden munten gemakkelijk verkoopt.

Zijn jouw munten geld waard?

Als je gouden munten in huis hebt, reken jij je misschien al rijk. Toch is dit niet verstandig, want zo’n munt is lang niet altijd geld waard. Misschien zijn de munten die jij bezit wel van namaakgoud. Om te bepalen of jouw munten van echt goud zijn, kun je op zoek gaan naar een keurmerk. Aangezien er vaak van alles op gouden munten staat, weet je misschien niet waar je precies naar moet kijken. Als je met het blote oog kijkt, is de kans overigens klein dat je een keurmerk vindt. Keurmerken zijn vaak zo klein dat je een vergrootglas nodig hebt om ze daadwerkelijk te kunnen zien.

Zie je geen keurmerk? Dan hoeft dit niet te betekenen dat jouw munten van namaakgoud zijn. Je kunt in dat geval andere trucjes toepassen om te achterhalen of het om echt goud gaat. Alhoewel je online verschillende manieren tegenkomt, raden wij je aan hier niet mee aan de slag te gaan. Jouw gouden munten kunnen namelijk beschadigen, waardoor ze mogelijk minder geld opleveren.

Neem de munten mee naar een goudexpert

Wie benieuwd is of zijn gouden munten geld waard zijn, kan ze het beste meenemen naar een goudexpert. Zo’n professional weet alles van goud, waardoor hij je binnen de kortste keren kan vertellen of en hoeveel jouw gouden munten waard zijn. Voordat hij hier uitspraken over doet, zal hij jouw munten eerst taxeren. Neem je jouw goud mee naar de Specialisten van Waarde? Dan mag je zelf bij de taxatie aanwezig zijn. De taxatie vindt plaats in een discrete ruimte, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je opgelicht wordt. Een goudexpert kijkt bij een taxatie overigens ook of er sprake is van verzamelwaarde. Als dit het geval is, ligt de waarde van jouw gouden munten (vele malen) hoger dan de goudprijs.

Verkoop gouden munten voor een eerlijke prijs

Wanneer je besluit jouw gouden munten te verkopen, wil je hier uiteraard een eerlijke prijs voor hebben. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Er zijn namelijk genoeg mensen die zo weinig mogelijk willen betalen voor gouden munten. Wil je oud goud verkopen voor een eerlijke prijs? Verkoop jouw edelmetaal dan aan een goudexpert. Wanneer je gouden munten door zo’n iemand laat taxeren, kun je ze vaak direct na de taxatie verkopen. Althans, als blijkt dat ze geld waard zijn. Een goudexpert brengt er dan namelijk een bod op uit. Accepteer je het bod? Dan word je direct (contant) uitbetaald.

Categorie: Blog

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *