Kiezen van een online boekhoudprogramma; let op dit!

door | 12 oktober 2022

Een goede ondernemer heeft grip op cijfers. En om grip op cijfers te krijgen is het fijn om een boekhoudprogramma te gebruiken die jou daarbij helpt. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een online boekhoudprogramma? Zit er een verschil tussen een ondernemer en een startende ZZP’er? En zijn er tools en onderdelen waarvoor het loont om meer voor te betalen? Wij geven je een aantal tips bij het uitzoeken van een online boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma vergelijken

Houd het duidelijk

De belangrijkste stap bij het kiezen van een online boekhoudprogramma is om er eentje uit te zoeken die bij je past. Sluit daarom een aantal trials af om te kijken hoe het programma daadwerkelijk werkt en of je weet hoe je hiermee om moet gaan. Uiteindelijk zijn vele features en tools in een boekhoudpakket fijn, maar je moet hier wel mee om kunnen gaan. Het loont om een online boekhoudprogramma te vergelijken, zodat je precies kan zien welke bij jou past.

Automatisch facturen draaien

Als de zaken goed gaan dan komt het hoogstwaarschijnlijk vaker voor dat je facturen uitdraait. Het is in ieder geval te hopen dat je dit met regelmaat kunt doen. Deze feature is daarom extra fijn wanneer dit makkelijk gaat en er maar een aantal klikken nodig zijn om een nieuwe factuur te kunnen versturen.

Wat werkt als ZZP’er

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma voor ZZP’ers? Dan is er goed nieuws voor jou. Er zijn namelijk veel online boekhoudprogramma’s die een gratis account aanbieden als je puur als ZZP’er gebruikt maakt van de diensten. Als je daarna mensen toch in dienst neemt en wil overschakelen naar een BV, dan ga je meestal wel meer betalen. Maar vaak heb je voor de minimale administratie als ZZP’er genoeg aan een gratis feature. En is er genoeg om te kiezen van een online boekhoudprogramma.

Denk aan een groeiplan

Iets wat ook zeker loont om rekening mee te houden bij het kiezen van een online boekhoudprogramma, is of je inzichten verkrijgt om op te sturen voor de toekomst. Zo wil je cijfers uiteindelijk voor je laten werken en is het fijn als er naast inzichten ook automatische adviezen worden gegeven waar je op kunt sturen. Houd daarom altijd rekening met een op te stellen groeiplan.

Uitproberen van een online boekhoudprogramma

In een auto maak je ook een proefrit voordat je kiest. Dit is ook belangrijk bij het kiezen voor een online boekhoudpakket. En dat kan ook zonder kosten. Bij verschillende boekhoudsoftware kun je gratis een proefaccount afsluiten. Zo kun je dus gratis de software testen en bekijken of het bij je past. Ben je tevreden; dan kun je gewoon verder gaan en heb je gelijk een vliegende start.

Categorie: Blog

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *