Alles wat je wilt weten over factoring

door | 23 oktober 2022

Heb je ook zo’n moeite met het innen van je facturen? Blijven sommige facturen tot wel maanden openstaan? Als dit een situatie is die je herkent, heb je mogelijk al opgemerkt dat dit ten koste van je eigen bedrijfsvoering gaat. Als je lang op betalingen moet wachten, is het lastig om aan je eigen financiële verplichtingen te voldoen. Gelukkig is er een mogelijkheid om je cashflow te optimaliseren; factoring.

Wat is factoring?

Bij factoring werk je samen met een factoringbedrijf. Dit is een bedrijf waar je je facturen naar verstuurt, waarna dit bedrijf binnen 24 tot 48 uur de factuur voldoet. Je hebt dus binnen een paar uurtjes al het bedrag op je bankrekening staan.

Het factoring bedrijf int het bedrag vervolgens bij jouw klant. Moet het factoringbedrijf maandenlang op de betaling van jouw klant wachten? Dat ligt volledig buiten jouw risicogebied om. Factoring werkt risico dekkend en stelt jou in staat in staat om aan je betalingsverplichtingen te voldoen.

alles wat je moet weten over factoring lees je in dit artikel op boekhoudprogramma-vergelijken.com

Voor wie is factoring geschikt?

Klinkt factoring nu al als muziek in je oren? Dat is goed voor te stellen. Deze vorm van financiering biedt tal van voordelen én is voor veel ondernemers geschikt. Voor zzp’ers bestaat bijvoorbeeld factoring zzp. Maar, ook voor midden- en klein bedrijven is het mogelijk om van factoring gebruik te maken.

Twee vormen van factoring

Het is goed om te weten dat je uit twee vormen van factoring kunt kiezen:

  • De reguliere/traditionele variant. Bij deze variant stuur je elke factuur door naar het factoringbedrijf.
  • American factoring. Bij deze variant bepaal je zelf welke facturen je wel/niet doorstuurt naar het factoringbedrijf. Heb je bijvoorbeeld al jarenlang een klant die netjes aan de betalingsverplichtingen voldoet? Dan kun je ervoor kiezen om naar die klant zelf je facturen te versturen. Hier bespaar je weer geld mee, aangezien je voor de diensten van een factoring bedrijf geld moet betalen. 

Wat heb je aan factoring?

Er zijn talloze redenen om voor factoring te kiezen. Ten eerste is het een feit dat je dankzij factoring een stuk minder risico loopt. Je loopt geen risico meer dat klanten maandenlang niet betalen. Je loopt ook geen risico meer dat je niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen.

Daarnaast geniet je van een flinke tijdsbesparing. Je hoeft geen tijd meer te besteden aan het versturen van herinneringen, aanmaningen of mails. Ook hoef je je online boekhouding eigenlijk niet meer in de gaten te houden. Je kunt er immers van uit gaan dat het factoring bedrijf binnen afzienbare tijd de factuur voldoet.

Al met al biedt factoring veel voordelen. Houd wel rekening met de kosten; deze financieringsvorm is uiteraard niet volledig gratis. 

Categorie: facturatie

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *