Gratis CRM programma voor ZZP-ers: de belangrijkste mogelijkheden

door | 16 november 2018

Een betaald abonnement of een gratis CRM programma voor ZZP-ers: voor velen een lastige keuze. Investeert u in een pakket met meer mogelijkheden, of zorgt u er gratis voor dat u het belangrijkste bij kunt houden? U maakt in de beide gevallen een mooie stap voorwaarts. Creëer overzicht en structuur. En zorg ervoor dat u alle belangrijke informatie altijd bij de hand heeft. Fijne voordelen, die u zowel met de betaalde als gratis programma’s binnen handbereik kunt brengen.

De keuze voor CRM software voor ZZP-ers vraagt om een aanpak op basis van voordelen. Ga van de software voor relatiebeheer na hoe u er gebruik van kunt maken. En belangrijker nog, van de manier waarop u er gebruik van wilt maken. Wellicht zorgt u nu voor enige CRM in Excel, zodat u al een beeld heeft van uw belangrijkste behoeften. Ga daar vanuit, en check welk betaald programma u daar het best in kan voorzien.

CRM software voor ZZP-ers: voordelen

We zetten een paar van de belangrijkste voordelen van software voor relatiebeheer door ZZP-ers voor u op een rij. Voordelen waar u wellicht voor kunt zorgen met een gratis CRM programma, of waarvoor u een betaald pakket kunt afsluiten. Profiteer op die manier van:

  • Meer structuur in uw verkoopproces
  • Inzicht en overzicht
  • Altijd en overal alle informatie bij de hand

Verkoopproces structureren

Een CRM programma voor ZZP-ers en andere ondernemers creëert structuur in het verkoopproces. Dankzij het pakket kunt u uw klanten goed leren kennen, net als leads waar u klanten van wilt maken. Als u goed weet wat ze aan u hebben gevraagd, waar ze naar zoeken en wat de behoeften zijn maakt dat het makkelijker om er klanten van te maken.

Dankzij de CRM software kunt u makkelijker klantinformatie organiseren, zodat u niet alles uit uw hoofd hoeft te leren. De programma’s voorkomen op die manier dat u vergeet een klant na te bellen of op tijd een offerte te sturen. U heeft alle informatie op een rij, zodat u van iedere klant precies weet wat de status is en wat er nog dient te gebeuren.

Dat levert twee belangrijke voordelen op:

  • Meer leads converteren naar klanten
  • Minder tijd en kosten per acquisitie

Onder de streep kunt u dankzij het (gratis) CRM programma in minder tijd meer nieuwe klanten verzamelen. Op die manier verdient een investering in een betaald pakket zich makkelijk terug.

Inzicht en overzicht

Met meer structuur zorgt de CRM software voor ZZP-ers ervoor dat u niet snel meer iets over het hoofd zal zien. Bovendien creëert u eenvoudig inzicht in overzicht. Inzicht in de leads en klanten die u heeft, net als in de tijd die het kost om een lead te converteren naar een klant.

U krijgt meer overzicht over de tijd die u besteedt aan acquisitie en wat dat concreet oplevert. Verschillende CRM-programma’s laten u zelfs bijhouden hoeveel tijd u steekt in verschillende activiteiten. Op die manier komt u er makkelijker achter wat daadwerkelijk voordeel oplevert, en waar u veel tijd in steekt zonder dat het veel rendement creëert. Inzicht en overzicht maken het makkelijker om in de toekomst te bepalen waar u het best geld en tijd in kunt steken.

Altijd en overal alle informatie bij de hand

De software voor relatiebeheer maakt het tenslotte makkelijker om alle klantinformatie altijd en overal bij de hand te houden. U hoeft niet meer te graven in uw mailbox om het laatste contact met de klant in kaart te brengen of na te gaan welke prijsopgave u eerder deed. Alle informatie staat netjes bij elkaar in één systeem. Dat maakt de communicatie met de klant makkelijker, bijvoorbeeld over een recente factuur, een offerte die u verstuurde of een project waar u mee bezig bent.

Let op: wilt u daadwerkelijk overal inzicht in alle gegevens van uw klanten? Gebruik een CRM programma in de cloud. Het zijn niet vaak de gratis programma’s, maar juiste de betaalde pakketten die deze mogelijkheid bieden. Soms zelfs met een app voor uw smartphone of tablet, zodat u daar geen computer bij nodig heeft.

Een pakket in de cloud maakt het makkelijk om altijd en overal alle klantgegevens bij de hand te houden. Vraag gegevens op over facturen en klantcontacten, zodat u onderweg nog even kunt checken hoe het ook alweer zat. Voorkom dat u met een mond vol tanden komt te staan en zorg er veel sneller voor dat u weer goed op de hoogte bent.

Software voor relatiebeheer: geen CRM in Excel

In plaats van een gratis CRM programma kunt u natuurlijk ook Excel gebruiken. Het is de manier waarop veel ZZP-ers starten, tot ze er op een meer professionele manier gebruik van willen maken. Zodra het aantal klanten en de informatie bij de klanten toeneemt is het prettig om de gegevens in een geavanceerder systeem te kunnen verwerken. Dat voorkomt dat er alsnog een brei van informatie ontstaat, waardoor u niet het overzicht en inzicht heeft waar relatiebeheer software voor zou moeten zorgen.

Op zoek naar een gratis CRM programma en benieuwd of de betaalde versies meer te bieden hebben? Let goed op de structuur, inzicht en overzicht of specifiek op de mogelijkheid om er altijd en overal mee te kunnen werken. Als dat lukt met een gratis pakket is het over het algemeen een goede keuze. Vergelijk ondertussen ook de betaalde programma’s voor CRM software. In de meeste gevallen kunt u die een tijdje gratis uitproberen. Ervaar op die manier zelf het verschil met CRM in Excel of met de gratis software om uw relatiebeheer te doen.

Categorie: CRM

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *