Programma om facturen te maken: kijk verder dan de kosten

door | 12 november 2018

Het beste programma om facturen te maken kiezen? Veel ondernemers kijken meteen naar de kosten. Logisch, omdat u die iedere maand zal gaan betalen. Toch is het verstandig om een factuurprogramma of software ook op een andere manier te vergelijken. U kunt dan factuur software kopen die misschien niet de goedkoopste keuze is, maar die wel het meest oplevert. Het programma is een investering die helpt tijd te besparen, onduidelijkheid voorkomt of bijdraagt aan meer financieel inzicht om betere keuzes te kunnen maken.

We hebben eerder al eens 5 tips van ervaren ondernemers op een rij gezet. Tips om het beste factuurprogramma te kopen, zodat u daar goed gebruik van kunt maken. Gebruik die handige tips, samen met een paar aanbevelingen om verder te kijken dan de prijs alleen. Is er bijvoorbeeld een mobiele app beschikbaar? En waar kunt u terecht als u vragen heeft over de software of het gebruik daarvan? Wij helpen u een paar belangrijke zaken te overwegen voor een programma om facturen te maken, zodat u niets over het hoofd zal zien.

Met een mobiele app

Een factuurprogramma of software zal u meestal op de computer gebruiken. Op een desktop of laptop, op kantoor, thuis of onderweg. Als u hier in de cloud gebruik van maakt kunt u dat ook onderweg doen, zodat u niet meer gebonden bent aan een vaste locatie op kantoor of thuis.

Toch biedt een programma vanuit de cloud nog niet de volledige flexibiliteit, omdat het nog beter kan. Veel van de programma’s hebben een eigen app. Een app voor Android en voor iOS, om daar op bijna alle smartphones gebruik van te kunnen maken. Het betekent in de praktijk dat u niet meer afhankelijk bent van het gebruik van een computer.

Apps bij programma’s om facturen te maken bieden verschillende handige functionaliteiten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de facturen die u heeft verstuurd te bekijken. Check op die manier of het factuurbedrag klopt en welke omschrijving u heeft gegeven, als daar vragen over ontstaan. In andere gevallen kan de app de camera gebruiken, om te scannen en herkennen. Handig, bijvoorbeeld als u de boekhoudsoftware ook gebruikt om bonnetjes te verwerken. U hoeft dan niet alle gegevens in te voeren, omdat de app die gegevens automatisch kan herkennen. Het maakt de verwerking een stuk sneller, terwijl u altijd en overal toegang heeft tot zowel uw inkomende als uitgaande facturen.

Support bij vragen

Een programma om facturen te maken moet vooral eenvoudig werken en gebruiksvriendelijk zijn. U kunt er dan goed zelf mee aan de slag, ook als u geen boekhouder of accountant bent. Het is de ideale manier om er makkelijk mee te kunnen werken, zonder dat u er veel omkijken naar heeft. Toch kan het zijn dat er een keer iets niet helemaal duidelijk is, en wat gebeurt er dan?

Probeer voordat u de keuze maakt voor een factuurprogramma of software alvast de support te controleren. Dat kan door bij de aanbieder na te gaan hoe u contact opnemen, maar het is een beter idee om dat een keer uit te proberen. Stel een paar vragen op, die u de support kunt stellen. Vraag bijvoorbeeld naar een specifiek boeking of verwerking, net als naar een foutmelding die er ontstaat als u een boeking wilt doen. Door de support van een paar aanbieders te benaderen ervaart u wat er gebeurt als er inderdaad een keer iets is waar u zelf niet uitkomt. Kunt u makkelijk contact opnemen, wordt u snel geholpen en komt u er eenvoudig uit wat er moet gebeuren? Belangrijke vragen, die u kunt gebruiken om een programma om facturen te maken te kiezen. Voorkom op die manier dat u voor vervelende verrassingen komt te staan, als u eenmaal gebruik maakt van de software.

Kosten: per factuur en algemeen

En wilt u toch graag letten op de kosten van het programma om facturen te maken? Dat is een goed idee, mits u goed let op twee verschillende soorten kosten:

  • Kosten per factuur

    Hoeveel facturen zijn er inbegrepen in het abonnement? Sommige boekhoudprogramma’s waar je ook facturen mee kunt maken bieden een onbeperkt aantal, bij anderen moet u bijbetalen vanaf een bepaald aantal facturen (per maand of per jaar). Kijk daar kritisch naar, vooral als u als zelfstandige of organisatie veel (kleine) facturen verstuurt.
  • Algemene kosten

    Andere pakketten werken met algemene kosten, of met een combinatie daarvan. Betaalt u een vast bedrag per maand of per jaar? Tel alle kosten bij elkaar op, zodat u een goed beeld krijgt van het bedrag dat u werkelijk kwijt zal zijn om de facturen een jaar lang te kunnen maken.

Als u weinig facturen maakt is een pakket waarbij u per factuur of voor een aantal facturen betaalt vaak voordeliger. Een vast bedrag per maand kan voordelig zijn als u juist veel facturen wilt maken. Kijk daar goed naar op het moment dat u de kosten van een programma om facturen te maken wilt vergelijken. Voorkom daarmee dat de kosten onverwacht hoog oplopen, bijvoorbeeld op het moment dat u meer facturen maakt dan u in eersten instantie had gedacht. Met name de eerste maanden maakt u misschien nog niet zo veel facturen, maar dat kan daarna snel oplopen als er meer klanten bij komen.

Factuur software kopen: online vergelijken

Factuur software kopen en daar een goede keuze uit maken? De eerder genoemde tips en bovenstaande aanbevelingen kunnen u daarbij goed op weg helpen. Zorg er op die manier voor dat het factuurprogramma geen geheimen voor u heeft.

En beter nog, probeer de software op het gebied van facturatie gewoon een keer uit. Er zijn veelal gratis trials beschikbaar, zodat u de programma’s op uw gemak kunt uitproberen. Ervaar zelf hoe de software werkt en of u de voordelen van de extra functionaliteiten prettig vindt. Op die manier maakt u eenvoudig de beste keuze.

Categorie: Blog facturatie

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *