Beste CRM programma: 3 essentiële functies van het pakket

door | 30 oktober 2018

Het beste CRM programma kiezen, maar weet u niet goed waarop te letten? Een gratis programma lijkt een handige keuze, maar biedt dat de mogelijkheden die u zoekt? Het is wellicht verstandiger om binnen de top 10 CRM programma’s goed te kijken naar wat die concreet te bieden hebben. Maak op die manier een keuze op basis van functionaliteiten en bijvoorbeeld gebruiksgemak, zodat u daarna de prijzen kunt vergelijken.

Het voorkomt dat u een pakket gebruikt dat weinig tot niets kost, maar aan de andere kant ook van beperkte waarde is. Zorg er in plaats daarvan voor dat u relaties kunt categoriseren en er andere belangrijke mogelijkheden aan boord zijn. We zetten een paar handige tips voor u op een rij. Let bijvoorbeeld op de mogelijkheid om:

  • Relaties te categoriseren
  • Accountmanagers te koppelen
  • Contactmomenten vast te leggen

Relaties categoriseren: een handig overzicht

Veel ondernemers zullen een CRM programma gebruiken om het overzicht te behouden over hun klanten. Door alle belangrijke gegevens te verzamelen en die er ook weer makkelijk bij te kunnen pakken. Het gaat dan om de naam en het bedrijf waarvoor ze werken, net als hun telefoonnummer, e-mailadres en adresgegevens.

Dat is echter niet alles, omdat u anders gewoon een adressenboek had kunnen gebruiken. Het is in plaats daarvan prettig als u de kans heeft om de klanten te categoriseren. U kunt met het CRM programma handige categorieën aanmaken. Op die manier kunt u klanten sorteren of die onderbrengen in specifieke categorieën. Dat maakt het makkelijker om direct te weten welke klant u voor u heeft en hoe u daarmee om dient te gaan.

Categoriseer de klanten op basis van de omzet die ze opleveren, het aantal contactmomenten dat u heeft gehad of de verwachtingen die u daarvan heeft. Welke variabelen u daarvoor gebruikt is aan u, zodat u er flexibel mee kunt werken. Het beste CRM programma biedt die mogelijkheden, waardoor u in één oogopslag kunt zien wie u voor u heeft. Of zodat u eenvoudig na kunt gaan welke klanten binnenkort weer een contactmoment waard zijn. Functies die in een gratis CRM programma vaak ontbreken, terwijl u daar bij de top 10 haast standaard op kunt rekenen.

Accountmanagers koppelen en informatie verzamelen

Heeft u een MKB-organisatie en wilt u daarvoor CRM software gebruiken? Of werkt u als ZZP-er of in een VOF samen met anderen en wilt u de klanten onderling verdelen? Zoek naar een functie of mogelijkheid om klanten te kunnen verdelen over accountmanagers. Op die manier schrijft u specifieke klanten toe aan medewerkers binnen uw bedrijf. Of zorgt u ervoor dat iedereen zijn of haar eigen klanten kan beheren. Het komt het onderlinge contact ten goede en zorgt er bovendien voor dat veel beter duidelijk is wie waarvoor de verantwoordelijkheid draagt.

In gratis CRM programma’s heeft u soms de mogelijkheid om een verdeling te maken. Toch zijn het de betaalde programma’s en pakketten die hiervoor over het algemeen de beste mogelijkheden bieden. Met een overzicht per accountmanager en om vanuit de klant direct na te kunnen gaan wie de contactpersoon is. Handig als de klant belt of op een andere manier een vraag stelt. Op die manier kant de software voor CRM relatiebeheer vanuit twee richtingen interessant zijn.

Contactmomenten vastleggen: waardevolle informatie

Ten derde is het belangrijk om contactmoment vast te kunnen leggen. En daarbij aan te geven wat er besproken is, welke voorkeuren er leven bij de klant of welke vragen er gesteld werden. Op die manier wordt het veel makkelijker om daar later op terug te komen.

Zorg voor een attente houding naar de klant, met kennis van zaken. Een CRM programma kan daar goed bij helpen, om te voorkomen dat een klant steeds hetzelfde verhaal moet vertellen. Een goed pakket biedt de mogelijkheid om de contactmomenten uitgebreid vast te leggen en te voorkomen dat er waardevolle informatie verloren zal gaan.

CRM programma: online software vergelijken

Een CRM programma kiezen en benieuwd hoe u daar een goede keuze uit kunt maken? Het is allereerst verstandig om na te gaan wat de software voor u kan betekenen. Zo krijgt u in combinatie met de tips uit dit artikel een beter beeld van wat u daarvan kunt verwachten.

Het biedt de mogelijkheid om het programma te benutten op de manier zoals het bedoeld is. Afgestemd op de uitdagingen waar u als ZZP-er of als MKB-organisatie mee te maken heeft. En bent u benieuwd naar andere mogelijkheden van de pakketten? Soms kunt u daarmee ook meteen facturen opstellen of offertes maken. Verder is het mogelijk om in de software gebruik te maken van een agenda en kunt u zorgen voor een handige takenlijst. Het zijn voorbeelden van functionaliteiten, bovenop de belangrijke functies die in ieder geval niet mogen ontbreken. Zoek naar software om afspraken en herinneringen te plannen en daar bijvoorbeeld met een app gebruik van te maken. Vanuit een gratis pakket of betaalde software, zodat u daar op een betaalbare en fijne manier mee aan de slag kunt. Goed geschikt voor uw bedrijf, om uw relaties te beheren en daar zoveel mogelijk waarde uit te kunnen halen. Het is dé manier waarop een investering in een CRM programma zich eenvoudig terug zal verdienen.

Twijfelt u over een gratis CRM programma ten opzichte van de betaalde pakketten? We helpen u die online graag te vergelijken, zodat u daar een goede keuze uit kunt maken.

Categorie: CRM

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *