Factuur maken met een voorbeeld: de KvK adviseert een simpele factuur

door | 30 oktober 2018

Een factuur maken en een voorbeeld gebruiken? De voorbeelden van de Kamer van Koophandel zijn daarvoor goed geschikt. Daarmee zorgt u voor een factuur waarop alle belangrijke gegevens staan, zonder dat die onnodig ingewikkeld wordt. Het resultaat is een simpele factuur, die u kunt gebruiken om uw diensten of de geleverde producten bij de klant in rekening te brengen.

Het factuur voorbeeld van de KvK laat goed zien welke onderdelen er belangrijk zijn. En hoe u die op een overzichtelijke manier kunt presenteren. Zo houdt u het eenvoudig en simpel, zowel voor uzelf als voor klanten.

Tip: een eenvoudige factuur leidt tot beter betalende klanten. Zij zien wat u in rekening brengt en begrijpen meteen welk bedrag ze naar welke rekening moeten overmaken. Een simpele factuur verdient zich op die manier eenvoudig terug.

Een factuur maken aan de hand van een voorbeeld is daarom vooral een kwestie van eenvoud. Voldoe aan de verplichtingen die er gelden, maar voorkom andere onderdelen die niet per se nodig zijn. Houd het eenvoudig, bij voorkeur vanuit handige facturatiesoftware. Software om facturen te maken, die ervoor zorgt dat er niets te veel op de factuur staat. Terwijl u er tegelijkertijd vanuit kunt gaan dat u alle elementen van het factuur voorbeeld van de KvK er netjes op heeft staan.

De beste tip: een simpele factuur

De beste factuur is een simpele factuur. Dat biedt een paar belangrijke voordelen:

  • Transparantie naar klanten toe
  • Helder overzicht voor uzelf
  • Meer kans op een snelle betaling

Transparantie naar klanten toe

Met een simpele factuur zorgt u er eenvoudig voor dat zowel u als de klant meteen kan zien wat er allemaal op staat. U laat op een duidelijke manier zien dat u niets te verbergen heeft. Dit straalt de factuur uit, meer dan wanneer er sprake is van kleine lettertjes of lastig te lezen onderdelen. Door daar volledig open en eerlijk in te zijn komt u transparanter over op de klant. Dat draagt bij aan de positieve uitstraling van de factuur, waardoor de ontvanger die bovendien als prettiger zal ervaren. Op die manier is een simpele factuur een belangrijke voorwaarde. Zorg ervoor dat meteen duidelijk is wat u in rekening brengt, om welk totaalbedrag het gaat en op welke datum dat betaald moet zijn. Vermeld bovendien duidelijk het juiste rekeningnummer, zodat daar geen misverstanden over ontstaan.

Helder overzicht voor uzelf

Een factuur maken volgens een voorbeeld om het simpel te houden? Dat levert ook uzelf een interessant voordeel op. U zorgt er daarmee namelijk voor dat u zelf goed na kunt gaan wat u in rekening heeft gebracht. Zorg ervoor dat duidelijk is omschreven waar het om gaat, bijvoorbeeld voor een bepaalde periode. Of binnen een grotere levering, om te voorkomen dat u bepaalde delen dubbel in rekening brengt (of helemaal niet).

Een simpele factuur zorgt voor transparantie naar de klant en maakt het tegelijkertijd overzichtelijk voor u. Twee belangrijke voordelen, die er samen voor zorgen dat er geen twijfel kan ontstaan over wat u in rekening brengt en hoe u de factuur verstuurt naar klanten. Dat komt de administratie ten goede, vooral in combinatie met de online boekhoudsoftware die alle facturen netjes op een rij zet en gelijk verwerkt.

Meer kans op een snelle betaling

Tenslotte zorgt u er met een simpele factuur volgens een voorbeeld voor dat de klant snel zal betalen. Zodra er iets onduidelijk is of de factuur onoverzichtelijk oogt ontstaat er frictie bij de klant. Die moet een paar keer goed kijken, voordat alles duidelijk is. Dat leidt ertoe dat een klant de factuur nog even weglegt, om er later goed naar te kijken. U neemt daarmee onbewust het risico dat die klant mogelijk vergeet te betalen of dat uit blijft stellen.

In plaats daarvan zorgt een simpele en overzichtelijke factuur ervoor dat uw klant die meteen in orde zal maken. Zodra duidelijk is wat u heeft geleverd en welk bedrag u daarvoor in rekening brengt kan de klant daarmee aan de slag. Die duidelijkheid vertaalt zich naar een snelle betaling, zodat u het geld eerder ontvangt en nieuwe investeringen kunt doen.

Belangrijke onderdelen op de factuur

Zorg er ondertussen uiteraard wel voor dat de belangrijke onderdelen op de factuur aanwezig zijn. U kunt een factuur maken naar een voorbeeld, met in ieder geval de (bedrijfs)naam en het adres van de opdrachtgever, inclusief de naam van de contactpersoon. Vermeld bovendien uw eigen (bedrijfs)gegevens.

Zorg op de factuur voor de datum, een factuurnummer en de betaaltermijn. Verwijs naar een klantnummer en benoem de geleverde diensten of producten. Vermeld uw rekeningnummer, net als uw btw-nummer en KvK-nummer op de factuur. Dat zijn een aantal belangrijke elementen, net als het totaalbedrag, het bedrag aan btw en het btw-percentage dat u in rekening brengt.

Zo voldoet u netjes aan de belangrijke eisen die de Belastingdienst stelt. Dat voorkomt dat de factuur uiteindelijk niet in orde zou blijven te zijn. In plaats daarvan zorgt u er met een simpele factuur voor dat alles daarop aanwezig is. Zo kunt u rekenen op een snelle betaling door de klant, terwijl u voldoet aan alle verplichtingen. Belangrijk, bijvoorbeeld als de Belastingdienst besluit bij u langs te komen voor een controle van de boeken.

Factuur maken met een voorbeeld: gebruik facturatiesoftware

Een factuur maken met een voorbeeld? Gelukkig hoeft u niet iedere keer zelf aan de slag met alle belangrijke onderdelen. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van een voorbeeld factuur. Of beter nog, u kunt daarvoor gebruik maken van handige software.

Die software voor de facturatie maakt het een stuk eenvoudiger om iedere keer een nieuwe factuur aan te maken. Met daarop alle belangrijke elementen, binnen een simpel geheel. Gemakkelijk te gebruiken en met de focus op transparantie, voor een snelle betaling door uw klant.

Categorie: online factureren

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *