De voordelen en nadelen van online boekhoudsoftware

Wat zijn de voor- en nadelen van online boekhoudsoftware? Ben je er klaar voor om je boekhoudgegevens naar de cloud te verplaatsen? Om te zeggen dat Ik doe het omdat iedereen het doet is, als het om zakelijke oplossingen gaat, niet voldoende. De meeste boekhoudsoftware-providers verhuizen hun diensten naar de cloud en veel van hun klanten volgen hen. Ga jij ook binnenkort online boekhouden?

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

De voor- en nadelen van boekhoudsoftware versus boekhoudkundige oplossingen

Als je een bepaald niveau van controle wenst, is het echter nog steeds mogelijk om traditionele boekhoudsoftware te kopen en het intern op je eigen netwerk uit te voeren. Als je niet zeker weet wat het beste voor jouw bedrijf is, zijn hier enkele voor- en nadelen om te overwegen wanneer het gaat om het gebruik van een online boekhoudprogramma oplossing.

Veiligheid

Voordeel: als je een klein bedrijf hebt, kan online boekhoudsoftware je in feite meer veiligheid bieden dan dat je zelf kunt.

Nadeel: je bent afhankelijk van de online boekhoudsoftware om je te voorzien van het veiligheidsniveau dat je wenst. Veel grotere bedrijven zoals bijvoorbeeld banken houden hun interacties volledig binnen hun eigen netwerk om zo toegang voor onbevoegden te blokkeren. Uiteraard heeft een online boekhoudprogramma alleen bestaansrecht als hij de veiligheid perfect geregeld heeft. Dit is een van zijn hoogste prioriteiten. Daarom is de veiligheid geen issue meer bij online boekhoudsoftware bedrijven.

Toegang

Voordeel: online boekhoudpakketten kunnen via een internetverbinding vanaf elke locatie worden geopend. Daarnaast hoef je geen VPN te gebruiken om toegang tot de oplossing te kunnen krijgen.

Nadeel: overal toegang hebben brengt ook risico met zich mee. Je moet om beveiligd te zijn, vertrouwen op externe Wi-Fi-verbindingen en je moet erop kunnen vertrouwen dat je werknemers schermweergaven tegen toeschouwers beschermen.

nadelen van online boekhoudsoftware

Aanschafkosten

Voordeel: over het algemeen zijn de initiële kosten voor een online oplossing vele malen lager dan de aankoop van boekhoudsoftware.

Nadeel: online diensten vereisen vaak een contractverbintenis, die op de lange termijn meer kan kosten. Tegenwoordig zijn de boekhoudprogramma’s direct of per maand opzegbaar. Je zit dus niet aan lange contracten vast.

Compatibiliteit

Voordeel: de online oplossingen zijn compleet platform-compatibel. Ze zijn uiteraard compatibel met Apple- en Androidapparaten.

Nadeel: je moet toegang tot het internet hebben om de dienst te kunnen gebruiken. Uiteraard is dat tegenwoordig geen probleem meer.

boekhoudpakket vergelijken mac

Updates

Voordeel: online diensten zijn altijd up-to-date en deze updates worden door de dienst zelf beheerd.

Nadeel: software kan jou of jouw IT-team nodig hebben om updates en patches te beheren. Hierbij heb je dus niet de meest accurate versie en gegevens tot je beschikking.

Backup

Voordeel: cloud-gebaseerde diensten maken een back-up van jouw gegevens. De besten zullen je gegevens zelfs geo-redundant opslaan.

Nadeel: je bent afhankelijk van diensten van derden om je gegevens veilig te houden.

Juridische aspecten

Voordeel: alle online bedrijven hebben protocollen om om te kunnen gaan met de dagvaardingen van de overheid of audits.

Nadeel: het kan moeilijk zijn om jouw gegevens voor juridische kwesties snel te retourneren aan een leverancier van een derde partij. Elk bedrijf dat veel beveiligingskwesties moet beheren, moet extra voorzichtig zijn met de gekozen oplossing.

online boekhoudsoftware tips bij het kiezen

Klik op de afbeelding om naar de Boekhoudsoftware vergelijker te gaan.

Productiviteit

Voordeel: Bijna alle bedrijven rapporteren een toename van de productie wanneer hun werknemers op afstand toegang hebben tot de online boekhoudsoftware. Een lid van een verkoopteam kan bijvoorbeeld bestellingen op afstand plaatsen zonder handmatig te hoeven bestellen of naar het kantoor te moeten gaan om het voor te bereiden.

Nadeel: er is een goede internetverbinding nodig om de productiviteit te behouden. Als jouw internet de neiging heeft om er vaak uit te liggen, kan het gebruik van een online dienst jouw productiviteit aanzienlijk belemmeren.

Veel kleine bedrijven verhuizen naar een online oplossing, er zijn steeds meer goede redenen om een ​​online boekhoudsoftware oplossing te gebruiken. De beveiligings- en de toegangscontrole waren in het verleden twee van de grootste zorgen voor kleine bedrijven. Deze zijn tegenwoordig als belangrijkste speerpunten opgelost door de online software leveranciers.

De lagere maandkosten zijn een belangrijke beslissende factor voor nieuwe bedrijven met weinig startkapitaal. Zodra je voor een nieuwe boekhoudkundige oplossing hebt gekozen, kan het moeilijk zijn om dat later weer te veranderen, dus zorg ervoor dat je de beste keuze voor jouw bedrijf maakt. Vergelijk 2 of 3 boekhoudprogramma’s met elkaar met een goede boekhoudsoftware vergelijking.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma