Webshop maken: met 5 tips voor een succesvolle start

door | 20 november 2018

Een webshop maken in 2023 en benieuwd hoe u goed van start kunt gaan? Er zijn kosten aan verbonden, zowel voor de software die u wilt gebruiken als om daadwerkelijk producten of diensten te kunnen verkopen.

Wij zetten een aantal tips op een rij om een goede webshop te beginnen. Door rekening te houden met de kwaliteit van de teksten die u gebruikt, door de juiste keuzes te maken en het juiste eCommerce-platform te gebruiken. Durf bovendien fouten te maken en denk alvast na over de verzending, ook als u op dit moment nog niets heeft verkocht. Met deze tips kunt u een goed werkende webshop maken:

  • Investeer tijd of geld in tekst
  • Maak keuzes die veel opleveren
  • Kies het juiste eCommerce-platform
  • Durf fouten te maken
  • Denk na over de verzending
Lightspeed webshop prijzen en kostenoverzicht

Investeer tijd of geld in tekst

Sommige ZZP-ers vragen zich af of een webshop maken ook gratis kan. In theorie kan dat, bijvoorbeeld met de gratis pakketten die er online beschikbaar zijn. Zelfs in dat geval is de kans echter groot dat u kosten moet maken voor goede teksten.

Goede teksten kosten veel tijd, en tijd kost geld. En bent u zelf geen ster in schrijven? Dan heeft u daar een goede schrijver voor nodig. Houd er bovendien rekening mee dat er verschillende soorten content belangrijk zijn:

  • Webpagina’s (homepage, over ons, contact, etc.)
  • Categoriepagina’s
  • Productteksten
  • Nieuwsbrieven
  • SEO teksten voor betere vindbaarheid

Goede tekstschrijvers specialiseren zich over het algemeen in één of meerdere soorten teksten. Overleg daarmee over de mogelijkheden, maar houd er rekening mee dat de kosten makkelijk kunnen oplopen. Stel dat u 5 categorieën heeft met ieder 7 producten. Dat vraagt om 5 categoriepagina’s en 35 producttteksten. Dat zijn 40 pagina’s met content, waar u zelf al snel een uur of langer per stuk mee bezig zou zijn. Als u de teksten zelf wilt schrijven betekent dat 40 uur schrijven, dus een volledige werkweek.

Maak keuzes die veel opleveren

Zodra u een webshop gaat maken ontstaan er kosten. Dat is op zich niet erg, als u maar kiest voor de investeringen die vervolgens het meest opleveren. U kunt bijvoorbeeld een review-tool aansluiten, zodat klanten hun beoordeling kunnen achterlaten. Prettig, omdat die beoordelingen volgende klanten kunnen helpen om een aankoop te doen.

Aan de andere kant kunt u investeren in feedmanagement, zodat producten, omschrijvingen, prijzen, voorraad en andere informatie eenvoudig kan worden toegevoegd. Dat gebeurt met een XML-bestand, waardoor u het handmatig niet hoeft te doen.

Het tweede scheelt veel tijd als u regelmatig nieuwe producten toevoegt. Het eerste is vooral interessant als u de producten langere tijd in het assortiment heeft, zodat de reviews door meer nieuwe klanten gelezen kunnen worden. Bepaal op die manier waar u uw geld in investeert, door na te denken over het rendement dat dit zal opleveren.

Kies het juiste eCommerce-platform

Minstens zo belangrijk is de keuze voor het juiste eCommerce-platform. Een webshop maken en dat gratis doen of er liever voor betalen? De betaalde pakketten bieden veelal meer mogelijkheden. En belangrijker nog, ze zorgen voor uitgebreide support. U kunt contact opnemen als u er zelf niet uitkomt, zodat er altijd een specialist mee kan kijken om alles voor uw webshop te realiseren op de manier die u wenst.

Let op meer dan de kosten per maand of de eenmalige investering. Denk alvast na over de support en neem bijvoorbeeld een keer contact op met de klantenservice. Voorkom op die manier dat u een goedkoop pakket gebruikt om de webshop te maken, waar u weinig aan heeft als het erop aankomt.

Kijk ook alvast naar de vindbaarheid van uw webshop, omdat Google een belangrijk kanaal zal zijn om nieuwe klanten aan te trekken. Zijn andere webshops met dat platform goed vindbaar? Overleg eventueel met een webbouwer of een SEO tekstschrijver, die kan uitleggen wat er mogelijk is om de vindbaarheid verder te verbeteren als u eenmaal bezig bent.

Durf fouten te maken

Aan een webshop maken zijn kosten verbonden, dus durf daarmee ook fouten te maken. Niemand gaat van start en wandelt in één rechte lijn zonder problemen op het doel af. U betaalt waarschijnlijk een keer een paar honderd euro voor vertalingen die u niet gebruikt of een functie die toch niet zo interessant blijkt.

Dat is niet erg, als u de tijd maar neemt om erop terug te kijken en van te leren. Gebruik het als ‘leergeld’, ook als u een webshoppakket kiest dat niet de ideale keuze blijkt. Het gaat soms om dure fouten, maar die kunnen u veel informatie opleveren over hoe u het beter kunt doen. Geen enkele ondernemer weet meteen hoe het zit, de ervaring komt met de jaren. Pas op met grote investeringen met grote risico’s, maar durf ook fouten te maken. Net als privé geldt dat u beter spijt kunt hebben van wat u wel gedaan heeft, dan dat u altijd twijfelt wat het was geworden als u het toch zou doen.

Denk na over de verzending

Probeer tenslotte alvast vooruit te denken als u een webshop gaat maken. Wellicht heeft u nu slechts een handjevol klanten per maand. Dat betekent dat u de pakketjes zelf kunt inpakken en klaar kunt maken voor de verzending. Maar, hoe zit dat het de toekomst? Wat gebeurt er als u 100 pakketten per maand moet verzenden, of zelfs meer?

Denk alvast na over de dozen om producten in te verzenden, maar houd er ook rekening mee dat die zelfs ingeklapt veel ruimte kunnen innemen. Ruimte die u niet meer kunt gebruiken voor de voorraad. Plan steeds een paar maanden vooruit en schaal op zodra dit nodig is. Zorg voor meer professionele dozen of huur iemand in die de verzendingen kan doen. Blijf hier steeds goed mee bezig, door een pad uit te stippelen waarmee u in 5 stappen kunt groeien naar een professionele webshop.

Webshop maken: gratis of betaald pakket

Wilt u een webshop maken in 2023? Gebruik onze tips om op de kosten te letten en de juiste keuzes te maken. De ideale manier om goed van start te gaan en stap voor stap te groeien, naar de webshop die u uiteindelijk graag wilt worden.

U kunt online de beschikbare pakketten vergelijken om een webshop te starten. Probeer die op uw gemak uit en bekijk de voorbeelden van andere webwinkels. Ontdek op die manier waar u zich het meest prettig bij voelt, om succesvol van start te gaan als u een webshop gaat maken.

Lightspeed retail review en ervaringen
Categorie: webshop

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *