Webshop bouwen: 5 tips om de kosten binnen de perken te houden

door | 6 januari 2019

Een webshop bouwen en dat goed aanpakken, zonder dat de kosten te hoog oplopen? Een webshop bouwen is helaas niet gratis, maar hoeft aan de andere kant ook niet onnodig veel te kosten. U kunt een webshop maken met eigen domeinnaam, gewoon naast een vaste baan of met een beperkt budget.

Om het geld dat u in de webshop steekt zo goed mogelijk uit te geven zetten we 5 tips op een rij. Gebruik die om fouten te maken, reviews te verzamelen en aan de teksten te werken. En stel prioriteiten terwijl u werkt aan een onderscheidend element. Dat zijn de belangrijkste tips om goed van start te gaan en nog niet te veel kosten te maken:

  • Durf fouten te maken
  • Vraag om reviews van klanten
  • Schrijf goede teksten (of maak duidelijke briefings)
  • Stel prioriteiten
  • Kies een onderscheidend element

Durf fouten te maken

Iedere webshop-eigenaar maakt fouten. De goede eigenaren die succesvol worden leren van die fouten, waardoor ze die de volgende keer niet nog eens maken. Blijkt de partner voor het verzenden van pakketten een dure te zijn? Of kost het zelf inpakken van alle pakketten eigenlijk te veel tijd waardoor dat aan de nadere kant omzet kost? Durf de fout toe te geven, pas het aan, leer ervan en maak de fout later niet nog een keer.

Fouten kosten geld en zou u niet te veel moeten maken. Toch is het heel waardevol om juist wel fouten te durven maken. Zodra u ontdekt hoe het niet moet komt u een stap dichterbij hoe het wel moet. Trial and error is ontzettend waardevol, vooral omdat het online lastig is om aan de hand van een paar tips een perfecte webshop te bouwen.

Vraag om reviews van klanten

De webshop bouwen en de kosten binnen de perken houden, maar wel zorgen voor waardevolle content? Dan is het een goed idee om naar reviews te vragen. Die zijn gewoon gratis, op het moment dat klanten tevreden zijn en ze dat graag willen delen met anderen. U hoeft er zelf slechts een kort mailtje aan te besteden, terwijl klanten vervolgens het werk doen door hun ervaring te beschrijven.

Op die manier kunt u de webshop maken met een eigen domeinnaam, en daar stap voor stap mooie content op laten creëren. Dat hoeft niets te kosten, behalve een persoonlijke uitnodiging om u met een review op weg te helpen.

Schrijf goede teksten (of maak duidelijke briefings)

En is er iets meer budget beschikbaar? Dan is het een uitstekend idee om een goede (SEO) tekstschrijver in de arm te nemen. Een tekstschrijver kan producten beschrijven en teksten maken voor zowel de categorieën als andere onderdelen van de website. Belangrijk, om de juiste sfeer en informatie op bezoekers en klanten over te brengen. Wilt u een webshop bouwen en de kosten scherp in de gaten houden? Dan is het een goed idee om daar zelf mee aan de slag te gaan. Mits u daar enige aanleg voor heeft natuurlijk, en het lukt om dit binnen een afzienbare tijd te doen. Duurt het langer dan een uur om een A4 aan tekst te schrijven? Dan is het wellicht beter om daar een tekstschrijver voor in te huren.

Tip: goede tekstschrijvers berekenen kosten voor zowel het schrijven van de teksten als het onderzoek naar zoektermen en de benodigde inhoudelijke informatie. Maak een goede briefing met de zoektermen en ook alvast de inhoud die er in de teksten moet komen. De tekstschrijver kan dat dan voordelig omzetten naar de benodigde teksten.

Stel prioriteiten

Het is bij het bouwen van een webshop vooral belangrijk om prioriteiten te stellen, omdat er van alles mogelijk (en belangrijk) is. Zet bijvoorbeeld de volgende elementen op een rij:

  • Tags voor de producten
  • In euro’s en andere valuta
  • Feedmanagement voor verkopen via Bol.com, Marktplaats, etc.
  • Koppelingen met Facebook, Instagram, etc.
  • Een tool voor klant-reviews

Bepaal welke elementen er op dit moment het meest belangrijk zijn, en wat u makkelijk kunt integreren of kunt laten ontwikkelen. Het is op die manier mogelijk om de kosten om de webshop te bouwen binnen de perken te houden, omdat u niet alles in één keer hoeft te doen. Lukt het vervolgens met de webshop om wat omzet te maken en beginnen de verdiensten toe te nemen? Dan is het een goed idee om de rest van de lijst met prioriteiten af te werken, zodat ze uiteindelijk allemaal aan de beurt kunnen komen.

Lightspeed retail review en ervaringen

Kies een onderscheidend element

Een goede webshop heeft een eigen karakter. De webshop die u wilt bouwen moet onderscheidend zijn, om aan te geven wat bezoekers bij u kunnen verwachten. Grote ketens en online spelers hebben een eigen karakter, waardoor klanten weten waar ze op kunnen rekenen. MediaMarkt is de speler met de grootste aanbiedingen, terwijl BCC de prijzen steevast laag houdt. Coolblue doet alles voor een glimlach en zo hebben alle spelers hun eigen unieke elementen.

Ga voor de beste service, de laagste prijs, de snelste levering of het beste advies over de beschikbare producten. Door daar een duidelijke keuze in te maken kunt u een webshop bouwen die heel duidelijk aangeeft hoe u van toegevoegde waarde bent voor de bezoeker en de klant.

Een webshop beginnen of bouwen is op die manier niet moeilijk. En u maakt zonder veel kosten te hoeven maken bovendien meer kans om het daadwerkelijk te redden, met een webshop die bezoekers zullen herkennen om het unieke element. Vergelijk online de softwarepakketten die er beschikbaar zijn om een webshop met een eigen domeinnaam kunt beginnen, om zelf aan de slag te gaan.

Meer handige blogs voor webshops:

Lightspeed webshop review
Categorie: webshop

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *