Gratis CRM software: 4 nadelen om over na te denken

door | 17 december 2018

Gratis CRM software: de ideale keuze voor uw klantenbeheer als ZZP-er? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het is natuurlijk prettig om daar (nog) geen kosten voor te maken, maar kunt u rekenen op de juiste functionaliteiten en de ondersteuning die u zoekt?

We zetten 4 nadelen van gratis CRM software voor u op een rij. Nadelen om in ieder geval rekening mee te houden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. En om zelf te ontdekken hoe betaalde CRM software voor ZZP-ers of een app van grote toegevoegde waarde kan zijn voor uw bedrijf.

4 redenen om geen gratis CRM software te gebruiken

Een gratis pakket met CRM-software voor ZZP-ers lijkt ideaal, maar houd rekening met de volgende nadelen:

  • Beperkte functionaliteit: kostbare tijd
  • Gebrek aan support: weinig begeleiding
  • Verouderde versie: geen updates
  • Bijkomende kosten: aanpassingen en uitbreidingen

Beperkte functionaliteit: kostbare tijd

Kan de gratis CRM software sales forecasts maken, rapportages draaien, offertes en contracten managen? Heeft u de mogelijkheid om een CRM te koppelen aan uw e-mailpakket en kunt u gebruik maken van een CRM software app? Zomaar een paar overwegingen, waardoor een gratis pakket misschien niet de beste keuze is.

Tip: denk zonder naar de software te kijken na over de functionaliteiten die u zoekt. Zet ze op een rij, en ga daarna na of de gratis pakketten daar netjes in kunnen voorzien. Het voorkomt de voorkeur voor een gratis pakket, als dat misschien niet de beste keuze voor u is.

Gebrek aan support: weinig begeleiding

Steeds meer CRM pakketten zitten op een gebruiksvriendelijke manier in elkaar. Houd er wel rekening mee dat geavanceerde functies soms complexer zijn, waardoor support door de leverancier van grote toegevoegde waarde is.

Met gratis CRM software kunt u gebruik maken van fora met ontwikkelaars. Zij denken graag met u mee over de problemen die u ervaart of de specifieke toepassingen die u zoekt. Dat kan helaas lang duren en een goed antwoord is niet gegarandeerd.

Gratis software voor CRM kan allerlei bugs bevatten, waardoor de werking niet altijd vlekkeloos is. Door het gebrek aan support en begeleiding is het niet altijd de juiste keuze voor ZZP-ers. Professionele support helpt u namelijk snel op weg en kan problemen die u ervaart oplossen. Daarna kunt u er weer mee verder of de software op een slimmere manier gebruiken.

Verouderde versie: geen updates

Het is prettig om de software voor uw klantenbeheer met de meest actuele versie te kunnen gebruiken. De gratis pakketten krijgen over het algemeen niet of nauwelijks updates, waardoor u daar helaas niet op kunt rekenen. Een leverancier investeert niet in een gratis pakket, omdat dit geen geld oplevert.

Dat is anders bij de betaalde CRM software voor ZZP-ers en andere bedrijven. U kunt rekenen op regelmatige updates, zodat u altijd up-to-date bent. Software waar nieuwe functies aan worden toegevoegd, om er op een slimmere manier gebruik van te maken. En in lijn met de andere software die u gebruikt, bijvoorbeeld om de beschikbare koppelingen goed te kunnen benutten. Updates dragen bij aan een veilig en geavanceerd systeem, dat op een gebruiksvriendelijke manier bijdraagt aan de manier waarop u er graag mee wilt werken.

Bijkomende kosten: aanpassingen en uitbreidingen

Houd tenslotte rekening met bijkomende kosten, als een CRM pakket gratis lijkt op het moment dat u er mee aan de slag wilt. Het komt voor dat de pakketten in eerste instantie gratis zijn. Zodra u aanpassingen of uitbreidingen wenst kan dat, maar dient u daarvoor te betalen. Fabrikanten gebruiken die strategie om u met het pakket te laten werken, waarna zij hoge tarieven kunnen rekenen voor de aanpassingen die u wenst of de uitbreidingen die u zoekt. En gaat het om het oplossen van een bug of een ander probleem dat u ervaart?

Het risico bestaat dat u ook daarvoor een hoge prijs dient te betalen, ten opzichte van het gemak om met de software te beginnen.
Soms is het beter om voor betaalde software voor het klantenbeheer te kiezen, waarmee u standaard kunt rekenen op updates, support en eventuele uitbreidingen of aanpassingen die u wenst. Onder de streep kunt u daarmee een stuk goedkoper uit zijn, zodat u als ZZP-er de juiste keuze maakt.

Probeer de nadelen van gratis CRM software voor ZZP-ers goed in kaart te brengen, al is het maar als een waarschuwing en wake-up call om kritisch te blijven. U voorkomt daarmee dat u het te rooskleurig inschat, waardoor u de betaalde pakketten te snel opzij schuift. Het is vaak beter om te investeren in een goed pakket, waar u vervolgens gebruik van kunt maken op de manier die u wenst.

Gratis en betaalde CRM software voor ZZP-ers

Slimme ZZP-ers proberen zowel de gratis varianten als de betaalde CRM software op hun gemak uit. Dat kan, dankzij de trials die er voor de betaalde pakketten beschikbaar zijn. Test de software voor het klantenbeheer, net als de eventuele app die er beschikbaar is om mee te werken. Op die manier krijgt u een goed beeld van wat u kunt verwachten en hoe een betaald pakket zich verhoudt tot de gratis software.

Online heeft u de keuze uit verschillende pakketten met CRM software voor ZZP-ers. Meld u aan voor de trial, zodat u er een tijdje gebruik van kunt maken. Het is dé manier om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan. En om te ontdekken hoe een betaald pakket een uitstekend alternatief kan zijn voor gratis CRM software. En hoe het onder de streep uiteindelijk zelfs een goedkopere keuze kan blijken.

Categorie: CRM

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *