BTW factuur maken: let op het nieuwe btw-tarief van 9 procent

door | 14 december 2018

Een btw factuur maken en daarbij rekening houden met het nieuwe btw-tarief? Vanaf 2019 geldt het nieuwe btw-tarief, waardoor u daar als ZZP-er of ander bedrijf netjes rekening mee dient te houden. Zorg ervoor dat u het juiste btw-tarief in rekening brengt, om dat netjes aan de Belastingdienst af te kunnen dragen.

Het geldt voor btw die u moet vermelden op de factuur aan particulieren, net als voor facturen die u aan bedrijven stuurt. Enige uitzondering is een factuur aan het buitenland voor bedrijven met een btw-nummer. Als het gaat om bedrijven binnen de EU met een eigen btw-nummer hoeft u geen btw in rekening te brengen. Niet in 2018 en niet in 2019, omdat u de btw mag verleggen.

Een goed programma voor de facturatie houdt daar rekening mee, als u aangeeft dat het gaat om diensten of goederen binnen de EU. U brengt het bedrag exclusief btw in rekening, omdat het bedrijf waar u de factuur aan stuurt in het eigen lang btw zal betalen.

Lage tarief voor de btw

De verhoging van de btw geldt voor het lage tarief, dat tot en met 2018 nog 6 procent bedraagt. Vanaf 2019 is dat 9 procent, waardoor het belangrijk is om daar rekening mee te houden als u een btw factuur maakt. U voorkomt op die manier dat u aan de ene kant maar 6 procent int, terwijl u aan de Belastingdienst vervolgens 9 procent dient af te dragen.

Het lage tarief voor de btw geldt in een beperkt aantal gevallen. Standaard is er sprake van het hoge tarief, dat goed is voor 21 procent. Het lage tarief kan gelden voor zowel goederen als voor diensten, waarvan we er een paar op een rij zetten:

 • Voedingsmiddelen
 • Water
 • Agrarische goederen
 • Geneesmiddelen en hulpmiddelen
 • Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek
 • Boeken en periodieken

Het zijn allemaal goederen waarvoor het lage btw-tarief geldt. U brengt dit tarief in rekening en geeft tijdens de btw-aangifte aan dat u deze goederen heeft geleverd voor het lage tarief. Op die manier zorgt u ervoor dat u ook op basis van het lage tarief btw aan de Belastingdienst kunt afdragen.

Daarnaast geldt het lage btw-tarief voor een aantal diensten, zoals:

 • Fietsen repareren
 • Schoenen repareren
 • Kleding repareren
 • Diensten door kappers
 • Werkzaamheden aan woningen

De Belastingdienst presenteert een complete lijst met diensten die onder het lage tarief vallen. Als u diensten levert die hiertoe behoren hoeft u daarvoor niet het hoge btw-tarief in rekening te brengen. Dat is prettig voor de prijsstelling naar uw klanten, maar maakt het ook belangrijk om vanaf 2019 het nieuwe tarief te berekenen.

Vanaf 1 januari: verhoging naar 9 procent

De overheid heeft besloten om het lage tarief voor de btw te verhogen van 6 procent naar 9 procent. Het betekent in de praktijk dat u de administratie op orde moet maken, dat u prijzen van goederen of diensten moet controleren en dat u er rekening mee moet houden tijdens de facturatie en bij de btw-aangifte.

Tip: stelt u in 2018 een offerte op voor werkzaamheden die in 2019 zullen plaatsvinden? Bereken dan alvast het nieuwe tarief voor de btw, zodat u de prijs inclusief btw later niet alsnog dient te verhogen voor uw klant.

Betalingen die u in 2018 ontvangt voor werkzaamheden in 2019 mogen nog worden afgerekend volgens het lage btw-tarief. Op die manier probeert de overheid te voorkomen dat er extra administratie ontstaat, die het voor ondernemers zoals u nog lastiger zou maken om alles netjes te verantwoorden.

Maakt u gebruik van online boekhouden en wilt u een btw factuur maken in 2019, voor werkzaamheden die plaatsvinden in 2019? Dan is het belangrijk om uit te gaan van het nieuwe tarief. Dat geldt voor leveringen aan zowel particulieren als aan zakelijke klanten, uitgezonderd de zakelijke klanten in de EU met een eigen btw-nummer.

Btw factuur maken met nieuwe btw-tarief

Een btw factuur maken met het nieuwe btw-tarief werkt in principe op dezelfde manier als met het oude tarief. Stel dat u diensten levert ter waarde van €100, exclusief de btw. In dat geval zet u nog steeds het bedrag van €100 op de factuur. U geeft op de factuur aan dat u over dat bedrag 9 procent btw berekent. Het gaat in dit geval om een bedrag van €9, dat u apart vermeldt. Vervolgens telt u de bedragen bij elkaar op, tot het totaalbedrag van €109, inclusief de btw. U draagt de berekende €9 aan btw af tijdens de btw-aangifte over het eerste kwartaal van 2019.

Berekent u prijzen inclusief de btw? Stel dat u voor €100 verkocht in 2018, dan droeg u daarover €5,66 aan btw af, zodat er €94,34 voor u overbleef. Als u de prijs niet verandert betekent dit dat u in 2019 een bedrag van €8,26 dient af te dragen, waardoor er €91,74 voor u overblijft. Het ‘kost’ u dan €2,60. U kunt er ook voor kiezen om de prijs te verhogen. Om onder de streep hetzelfde over te houden dient u in plaats van €100 in 2019 een bedrag van €102,83 te berekenen.

Factuur maken: software voor de facturatie

Wilt u een factuur maken met btw en daarmee netjes voldoen aan de nieuwe regels die er vanaf 1 januari 2019 gelden? U kunt een factuur maken met de handige facturatiesoftware die daarvoor beschikbaar is.

De programma’s zijn al netjes aangepast aan het nieuwe btw-tarief, zodat u in de facturatiesoftware kunt aangeven of er sprake is van het hoge of het lage tarief. Indien het gaat om het lage tarief in 2019 kunt u rekenen met 9 procent, zodat u eenvoudig kunt zien wat het effect is op de marge die u overhoudt of de prijs die u dient te berekenen.

Twijfelt u nog over een facturatieprogramma of een boekhoudprogramma waar de facturatie al bij in zit? Ga dan een facturatie- en boekhoudprogramma vergelijken. Dit kan u veel geld en tijd besparen.

Categorie: facturatie

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *