Automatisch factureren vanuit de webshop: met welke platformen kan dit?

door | 18 februari 2019

Automatisch factureren als klanten een bestelling doen? Ideaal voor webshops, omdat het niet nodig is om steeds zelf een factuur aan te maken. U kunt online factureren, gewoon door een PDF te verzenden bij de aankoop die een klant doet.

Cannot find required Table

Het is een belangrijke mogelijkheid binnen het online boekhouden. Ideaal voor webshops, en ondertussen ook goed geschikt voor ZZP-ers met een eigen website. Bijvoorbeeld om facturen te sturen voor periodieke werkzaamheden, waardoor het niet nodig is om die iedere keer opnieuw aan te maken.

Online factureren en automatische facturen gaan steeds beter samen, dankzij de boekhoudprogramma’s die daarvoor geschikt zijn. Ze maken iedere maand automatisch een conceptfactuur aan voor ZZP-ers. Of zorgen vanuit een koppeling met de webshopsoftware voor een automatische factuur. Direct te verzenden naar de klant, gewoon door een PDF te mailen.

Het is de makkelijkste manier om online te kunnen boekhouden, zodat hier zo min mogelijk tijd in hoeft te gaan zitten. Bent u ZZP-er of eigenaar van een webshop en heeft u de handen vol aan andere werkzaamheden? Dan is dit een makkelijke manier om tijd te besparen. De facturen komen automatisch op de juiste plek terecht, zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. 

Hoe houd je de boekhouding van je webshop bij.

Geschikte platformen

U kunt automatisch facturen voor een webshop als u daarvoor gebruik maakt van een platform dat daarvoor geschikt is. Het platform moet de mogelijkheid bieden tot een koppeling met administratiesoftware. Op die manier kan de webshop een seintje geven dat er een verkoop heeft plaatsgevonden. Door klanten om hun adresgegevens en e-mail te vragen is het mogelijk om een bestelling te koppelen aan een aan te maken en te verzenden factuur. De webshopsoftware geeft de bestelling door, zodat de factuursoftware de factuur kan aanmaken en die per e-mail kan verzenden.

Tip: automatisch factureren levert twee voordelen op. U hoeft geen tijd te besteden aan het aanmaken van de factuur, terwijl de klant de factuur zo snel mogelijk ontvangt. Win-win, terwijl de boekhoudprogramma’s bovendien niet duur hoeven te zijn.

Benieuwd met welke platformen voor webshops u automatisch kunt factureren? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij:

 • WooCommerce (met WordPress)
 • Magento
 • OpenCart
 • PrestaShop
 • Lightspeed
 • CCV Shop
 • Mijnwebwinkel

Gebruikt u een van de bovenstaande platformen om de website te bouwen en te beheren? Of denkt u nog na over de software die u daarvoor wilt gebruiken? Met de bovenstaande platformen is het mogelijk om een koppeling te maken met boekhoud- en factuurprogramma’s. Dankzij de koppeling volgt er automatisch een factuur op het moment dat er een verkoop plaatsvindt. Handig, omdat u er geen tijd aan hoeft te besteden en de klant meteen een PDF ontvangt voor de betaling van een paar momenten daarvoor. 

Geschikt voor Nederlandse factuur- en boekhoudprogramma’s

Andersom is het belangrijk om goed te kijken naar de factuur- en boekhoudprogramma’s die er beschikbaar zijn om de koppeling te maken. De software voor de website kan immers het signaal geven van een verkoop, het factuurprogramma moet op basis daarvan aan de slag met de factuur. Automatisch factureren vraagt om een koppeling tussen de beide systemen, die dus ook beiden geschikt moeten zijn.

Tip: kies een Nederlandstalig factuur- of boekhoudprogramma. Dat maakt het makkelijker om de opties uit te zoeken en te benutten, vooral als u daar weinig ervaring mee heeft. Bovendien is de software afgestemd op de Nederlandse wet- en regelgeving en de markt hier in Nederland.

Steeds meer boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om automatisch te factureren. Dat kan bijvoorbeeld met:

 • Exact
 • Twinfield
 • Money Bird
 • Yuki
 • Reeleezee
 • Factuursturen.nl
 • Asperion
 • e-Boekhouden.nl

Gebruikt u één van deze programma’s voor de facturen en/of de boekhouding? Als u die koppelt met het systeem voor de webshop is het mogelijk om automatisch facturen aan te laten maken en meteen te versturen. De makkelijkste manier om te factureren, omdat u daar zelf niet mee aan de slag hoeft.

Zodra de factuur is aangemaakt zal de software die versturen aan de klant. Dat gaat via e-mail, waardoor daar bovendien geen kosten aan zijn verbonden. Vervolgens komt de factuur netjes bij u in de administratie terecht. U kunt online boekhouden met het volledige overzicht, terwijl u daar zo min mogelijk tijd in hoeft te steken.

Tip: biedt het boekhoudprogramma de mogelijkheid tot een bankkoppeling? Zodra de klant de factuur betaald wordt dit automatisch vastgelegd. Op die manier hoeft de administratie zo min mogelijk tijd te kosten. 

Automatisch factureren: voor webshops en websites

Automatisch factureren als webshop of website? Ideaal voor ZZP-ers en andere ondernemers, omdat u in minder tijd veel meer gedaan kunt krijgen. Handig dankzij een koppeling met de software voor uw webshop of door ervoor te zorgen dat er periodiek een factuur beschikbaar is. Voor klanten die u iedere maand van dienst bent of die ieder half jaar of kwartaal bepaalde producten of diensten afnemen.

De mogelijkheid tot automatiseren kunt u op verschillende manieren gebruiken, afhankelijk van de software die u kiest. Met name voor webshops is het een heel interessante mogelijkheid, die veel tijd kan besparen. Het is niet nodig om na de verkoop een factuur aan te maken. Klanten ontvangen automatisch een PDF per e-mail, zodat ze een betalingsbewijs hebben of de factuur zakelijk kunnen inboeken. Een makkelijke methode om de administratie sneller te doen, terwijl u ook klanten daarmee een dienst kunt bewijzen.

Benieuwd naar de genoemde programma’s om automatisch te kunnen factureren? U kunt de verschillende programma’s voor facturatie op uw gemak uitproberen. Het is nog niet nodig om een keuze te maken, omdat er doorgaans sprake is van een behoorlijke proefperiode. Tijdens die periode kunt u de automatische koppeling uitproberen, net als de andere mogelijkheden en slimme oplossingen die er in de software beschikbaar zijn. Vergelijk de verschillende programma’s en ervaar zelf hoe makkelijk ze zijn in het gebruik. Voor uw webshop of als ZZP-er die diensten verleent, om automatisch te factureren en daar niet langer veel tijd in te steken.

Categorie: facturatie

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *