Hoe kan ik mijn bedrijf starten? 5 elementen in het stappenplan

door | 6 januari 2019

‘Hoe kan ik een bedrijf starten’? Een veel gestelde vraag, waarop allerlei antwoorden mogelijk zijn. U kunt beginnen door uw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Om succesvol te zijn is het echter verstandig om een paar andere stappen te doorlopen.

U kunt een bedrijf starten bij de KvK, al moet u dan wel weten waarin. Met een handig stappenplan om een eigen bedrijf te starten helpen we u graag een beetje op weg:

  • Uw mogelijkheden en de markt onderzoeken
  • Een financieel plan opstellen
  • Bedrijfsnaam en rechtsvorm vaststellen
  • Administratie, algemene voorwaarden en wettelijke eisen
  • Aan de slag: inschrijven en op zoek naar klanten
een eigen onderneming starten

Uw mogelijkheden en de markt onderzoeken

Hoe u een bedrijf kunt starten hangt af van de precieze situatie, maar begint vaak met het onderzoeken van uw mogelijkheden en de markt. Waar bent u goed in? En belangrijker nog: waar krijgt u energie van?

Ondernemers doen wat ze leuk vinden, die doen iets dat niet voelt als werken. De kans is groot dat u er bij succes veel uren in zal steken, veel meer dan in een reguliere baan op basis van 40 uur per week. Het is dan dus belangrijk dat u iets doet dat u leuk vindt, om daar vroeg voor op te kunnen staan en lang door te kunnen gaan.

Probeer vervolgens de markt te onderzoeken, om na te gaan of er vraag is naar wat u wilt gaan doen. Wat zijn andere bedrijven die dit al aanbieden en hoe doen zij dat? U kunt het eigen bedrijf starten bij de KvK. Door goed onderzoek te doen waarin u dat gaat doen voorkomt u dat de markt ineens vervelende verrassingen voor u in petto blijkt te hebben. 

Een financieel plan opstellen

Zodra u een beeld heeft van wat u wilt gaan doen en hoe de markt eruit ziet is het verstandig om een financieel plan op te stellen. Wat heeft u financieel nodig om van start te gaan? En is dat geld beschikbaar, of zal u daarvoor op zoek moeten naar een financiering? Ontdek op die manier wat er nodig is om te kunnen starten, bijvoorbeeld met een financiering van de bank, crowdfunding of een andere geldverstrekker. 

Indien u ervoor kiest om als dienstverlener aan de slag te gaan zal u weinig investeringen hoeven doen. Een laptop en een auto (het mag een auto in privé zijn) zullen voldoende zijn om klanten van dienst te zijn. Wel is het een goed idee om een website te (laten) bouwen, bijvoorbeeld als online visitekaartje.

Wilt u producten gaan verkopen of daadwerkelijk gaan produceren? Houd er dan rekening mee dat er een grotere investering nodig zal zijn. Dat heeft meer voeten in de aarde, maar kan aan de andere kant ook meer opleveren. Door een goed financieel plan te maken voorkomt u opnieuw dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

Start als ondernemer met een jaar lang GRATIS online boekhouden van e-Boekhouden.nl! Eenvoudig, compleet en heel fijn om goed inzicht in je financiële situatie te houden.

Bedrijfsnaam en rechtsvorm vaststellen

Met een goed financieel plan op zak kunt u aan de slag met de bedrijfsnaam en de rechtsvorm voor het bedrijf. Probeer een bedrijfsnaam te verzinnen die kort en krachtig is, goed aangeeft wat u doet en vooral makkelijk uit te spreken is. En voorkom dat het een samentrekking is die veel mensen niet meteen zullen begrijpen of verkeerd zullen schrijven. Dat kan later veel problemen geven, bijvoorbeeld als u een e-mailadres door wilt geven of als bezoekers naar de website moeten surfen. 

De keuze voor een rechtsvorm is minstens zo belangrijk. De eenmanszaak is populair bij ZZP-ers. Houd er rekening mee dat u daarmee ook privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden die u zakelijk aangaat. Met een NV of een BV is dat niet het geval, al zijn daar meer kosten aan verbonden. Een financieel of juridisch expert kan u daar meer over vertellen en bij helpen, zodat u eventuele vervelende situaties zoveel mogelijk kunt voorkomen of uitsluiten. 

Administratie, algemene voorwaarden en wettelijke eisen

Hoe u een bedrijf kunt beginnen heeft vervolgens te maken met een aantal verplichte zaken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de online boekhouding (administratie), die netjes moet voldoen aan de regels van de Belastingdienst. Dat betekent dat de administratie duidelijk inzicht moet geven in de inkomsten en uitgaven, zodat de fiscus die goed kan controleren.

Online boekhoudsoftware voor zzp'ers vergelijken

Stel algemene voorwaarden op of maak gebruik van de voorwaarden van de Kamer van Koophandel of een branchevereniging. Die zijn belangrijk, op het moment dat u zaken gaat doen met klanten. Controleer tenslotte of er sprake is van bepaalde wettelijke eisen. Is het bijvoorbeeld toegestaan om zomaar aan de slag te gaan, of zijn daar specifieke diploma’s en vergunningen voor nodig? Zoek dat vooraf uit, voordat u begint met het eigen bedrijf. 

Aan de slag: inschrijven en op zoek naar klanten

Hoe u een bedrijf kunt starten komt in letterlijke zin neer op het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. U kunt daar aangeven wat u wilt gaan doen en met welke bedrijfsnaam. Vervolgens zal de medewerker u inschrijven in Handelsregister. U kunt op die manier een bedrijf starten, zodat u als ondernemer aan ed slag kunt.

Uiteraard kunt u van start gaan naast een vaste baan of door uw baan op te zeggen. Houd er in dat eerste geval rekening mee dat u ondertussen op zoek zal moeten naar klanten, iets waar veel tijd in kan gaan zitten. Een goed eigen bedrijf kost vaak meer tijd dan een fulltime baan, vandaar dat het belangrijk is om iets te doen waar u goed in bent en energie van krijgt. 

lees 50 tips voor startende ondernemers voor meer praktische tips die je verder helpen bij het starten van een eigen bedrijf.

Categorie: bedrijf-starten

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *