Starten met boekhouden: Hoe je als beginnende ondernemer je financiën op orde krijgt

door | 17 december 2023

Als startende ondernemer is het van cruciaal belang om je financiën goed te beheren voor een succesvol bedrijf. Een solide administratie legt de basis voor een gezonde financiële toekomst en helpt je om op koers te blijven. In dit artikel delen we waardevolle tips en adviezen om je administratie op orde te krijgen en te houden, zodat je je kunt richten op het laten groeien van je onderneming.

Starten met boekhouden

De basis van boekhouden

Een goede administratie begint met het bijhouden van je financiële gegevens. Dit omvat het nauwkeurig bewaren van facturen, bonnen en andere financiële documenten. Orden ze op datum en categorie, en zorg ervoor dat je alles duidelijk markeert en labelt. Door een gestructureerde aanpak te hanteren, voorkom je chaos en houd je overzicht over je inkomsten en uitgaven. Lees hier hoe je goed wordt in boekhouden.

Gebruik boekhoudsoftware

Tegenwoordig is het gebruik van boekhoudsoftware een onmisbare tool voor startende ondernemers. Deze programma’s zijn speciaal ontworpen om het boekhoudproces te vereenvoudigen en je te helpen bij het organiseren van je financiële gegevens. Met een online boekhoudprogramma kun je eenvoudig facturen opstellen, inkomsten en uitgaven bijhouden en rapporten genereren om je financiële gezondheid in één oogopslag te zien. Vergelijk verschillende boekhoudprogramma’s om te zien welke het beste past bij de behoeften van jouw onderneming.

Houd zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden

Het is verleidelijk om als startende ondernemer je zakelijke en persoonlijke financiën door elkaar te gebruiken. Toch is het van essentieel belang om deze strikt gescheiden te houden. Open een zakelijke rekening voor je bedrijfstransacties en vermijd het gebruik van deze rekening voor persoonlijke uitgaven. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van je bedrijfsresultaten en voorkom je mogelijke problemen met de Belastingdienst.

Belastingen en aftrekposten

Als ondernemer krijg je te maken met verschillende belastingen en aftrekposten. Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen en te begrijpen welke belastingen van toepassing zijn op jouw onderneming. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van de mogelijke aftrekposten waar je recht op hebt, zodat je kunt profiteren van fiscale voordelen. Een goede administratie en boekhoudsoftware kunnen je helpen om je belastingaangiften tijdig en accuraat te doen, waardoor je boetes en problemen met de Belastingdienst voorkomt.

Stel een budget Op

Het opstellen van een budget is een essentieel onderdeel van financieel beheer voor startende ondernemers. Met een budget krijg je inzicht in je verwachte inkomsten en uitgaven. Dit helpt je om financiële doelen te stellen, kosten te beheersen en mogelijke besparingen te identificeren. Een budget stelt je in staat om je financiële situatie onder controle te houden en je bedrijf op een duurzame manier te laten groeien.

Boekhouden voor beginners

Tips voor startende freelancers

Je ziet de laatste maanden steeds meer freelancers die voor zichzelf beginnen. Waar je dan op moet letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma hebben we uitgewerkt in dit artikel. Hierin leggen we uit welk boekhoudprogramma voor freelancers het beste is.


Goed boekhouden is de sleutel tot het succes van startende ondernemers. Met een overzichtelijke administratie, gebruik van boekhoudsoftware, gescheiden zakelijke en persoonlijke financiën, juiste belastingaangiften en een doordacht budget, zet je een solide basis neer voor je bedrijf. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van je financiële situatie en gebruik de beschikbare tools en informatie om weloverwogen beslissingen te nemen. Bij ons kun je boekhoudprogramma’s vergelijken en reviews lezen om het beste boekhoudpakket te kiezen dat bij jou past. Met een georganiseerde en effectieve aanpak van je financiën, ben je klaar om als startende ondernemer succesvol te ondernemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *