Hoe word je goed in boekhouden?

door | 23 maart 2022

Nederland staat bekend als een van de meest innovatieve landen ter wereld. Dit komt mede door het klimaat waarbij bedrijven en personen zo veel mogelijk ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Het is dan ook geen wonder dat er zoveel ondernemingen te vinden zijn in ons land. Maar net als andere landen die wat minder innovatief zijn, is boekhouden in Nederland ook verplicht. Daardoor moeten veel ondernemers elk kwartaal of jaar er weer aan te pas komen. Sommige mensen zijn hier beter in dan anderen. Wil jij goed worden in boekhouden? Maar weet je nog niet hoe? Lees dan snel verder, want in deze blog kom je erachter hoe je boekhouden kunt leren, zodat je voortaan zelf je administratie kunt doen!

Waarom je goed in boekhouden moet worden

Ten eerste is het goed om te beseffen waarom je eigenlijk goed moet worden met boekhouden. Elk jaar moet je belastingaangifte doen. Dit geldt niet alleen voor jezelf als persoon, maar ook je onderneming. Daarbij is het van belang om dit juist in te vullen. Indien je geen juiste boekhouding hebt en de fiscus besluit om langs te komen, kun je problemen ondervinden. Denk dan aan een boete of nog erger. Niemand wil dit natuurlijk meemaken. Zorg er daarom voor dat jij je boekhouding in orde hebt. Zo kun je met een gerust hart verder bezig met ondernemen!

Volg een cursus

De voornaamste manier om goed te worden in boekhouden, is door een cursus te volgen. Daarbij hoeft dit niet een cursus te zijn die op een fysieke plek plaatsvindt. Je wilt immers geen tijd kwijt zijn aan onnodige reisbewegingen. Een online boekhouding cursus met een bijlesdocent zorgt ervoor dat jij na verloop van tijd precies weet wat je moet doen tijdens het boekhouden. Dit werkt beter dan een algemene cursus doordat je via een bijlesdocent onmiddellijk persoonlijke feedback krijgt en hij/zij vraagstukken van je beantwoordt. Zo heb je binnen mum van tijd perfecte boekhoudingsvaardigheden!

Boeken zijn ook een optie

Ook is het mogelijk om via boeken beter te worden met de boekhouding. Er zijn talloze boeken die boekhouding als onderwerp hebben. Door de stof goed door te nemen, begrijp je beter wat je tijdens de boekhouding allemaal in moet vullen. Daardoor verbeter jij je vaardigheden hierin langzaam maar zeker. Let er echter wel op dat je recente boeken over boekhouden gebruikt! Elk jaar veranderen er regels. Met een nieuwe druk weet je zeker dat je goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen wat betreft boekhouden. Ook je online docent weet precies wat de meest recente regelgeving is.

Oefen met boekhouden

Met de verschillende manieren waarop je boekhouden kunt leren, kom je helaas nog niet ver genoeg. Boekhouden is namelijk een kwestie van oefenen. Hoe vaker je de boekhouding doet, hoe minder frequent er fouten te vinden zijn in bijvoorbeeld de begroting. Wees daarom slim door te oefenen met de boekhouding door middel van kleine opdrachten die specifiek gemaakt zijn met het verbeteren van je boekhoudingsvaardigheden als doel. Zo wen je langzaam aan de structuur van een boekhoudingsprobleem én de oplossing ervan doordat je vergelijkbare opdrachten al opgelost hebt.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Laat iemand je boekhouding nakijken

Tot slot is het belangrijk om tijdens het proces waarin jij je vaardigheden met boekhouden verbetert, iemand te hebben die je werk kan nakijken. Denk dan bijvoorbeeld aan de bijlesdocent van een online cursus in boekhouden. Door een persoon als deze aan je zijde te hebben, weet je precies waar jij nog fouten maakt en waarom. Daardoor verdwijnen na verloop van tijd deze fouten en word je eindelijk goed in boekhouden! Laat dus zeker iemand je boekhouding nakijken of kies ervoor om een zzp boekhoudprogramma te vergelijken.

Categorie: Online boekhouden

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *