Past beleggen bij jouw onderneming?

door | 17 april 2022

Beleggen als ondernemer is een goede mogelijkheid. Daarmee kan je bijvoorbeeld zorgen dat het vermogen van je onderneming wat groter wordt. Of je zorgt dat je je pensioen laat groeien. Het is dus zeker interessant om te bekijken wat hier allemaal mee mogelijk is. Er zijn namelijk veel verschillende vormen van zakelijk beleggen. De vorm die je kiest hangt onder andere af van het soort onderneming en de rechtsvorm. Daarom kan je jezelf dus ook de vraag stellen of ondernemen wel past bij jouw onderneming. Het is belangrijk om eens te bekijken welke zaken daarin allemaal een rol spelen. Zo kan je betere keuzes maken.

Doel van het beleggen

Of zakelijk beleggen bij jouw onderneming past, hangt onder andere af van het doel dat je ermee hebt. Het is belangrijk om te bekijken hoe je zakelijk vermogen is opgebouwd en wat de doelen zijn die je hebt met je onderneming. Op die manier is ook te bepalen of beleggen hierin past. En als dat zo is, dan kan je ook bekijken op welke manier je dit moet doen. Het is altijd belangrijk om een vermogensvorm te kiezen die voor jou rendabel is. Je wilt er uiteindelijk meer uithalen dan erin gestoken is. Dat is altijd het doel van beleggen, ongeacht de vorm die je kiest.

Een passende vorm kiezen

Wie kiest voor zakelijk beleggen, moet daar wel een passende vorm bij vinden. Het gaat niet alleen om een vorm die bij jouw bedrijf past. Het moet ook een manier zijn waar jij je goed bij voelt. Daarom is het vaak zo dat kiezen voor vermogensbeheer een goed idee is. Je hoeft dan niet zelf alles uit te zoeken, maar haalt er een beleggingsexpert bij. Die kan aan de hand van je huidige situatie en de doelen die je hebt bepalen wat de beste keuze is. Er zijn dermate veel vormen van beleggen, dat er altijd wel iets te vinden is wat bij een onderneming past.

Specifieke zakelijke beleggingsproducten

Een belangrijke factor die meespeelt is de rechtsvorm van de onderneming. Wanneer je in een bv zit, dan heb je je wel aan bepaalde regels te houden. Je kunt dan niet zomaar met het zakelijk vermogen gaan beleggen. Dat moet dan gebeuren in zakelijke beleggingsproducten die hier specifiek voor bedoeld zijn. Wanneer je hier dus aan gaat beginnen, dan moet je dat eerst goed uitzoeken. Of je laat het over aan de specialisten die weten welke beleggingsproducten goed aansluiten op het soort bedrijf dat je hebt en die ook nog eens geschikt zijn voor een bv. Dit hoeft gelukkig niet heel lastig te zijn om mee te beginnen.

Werken met particuliere beleggingsproducten

Het beleggen voor ondernemers met een eenmanszaak is net even anders. Het is dan namelijk zo dat de onderneming aan jou als privépersoon is gekoppeld. Dat betekent dus ook dat je meer rechten als privépersoon hebt op het gebied van beleggen. Je zit dus niet vast aan de producten die specifiek voor de zakelijke markt zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om met particuliere beleggingsproducten te werken. Dit kan ook heel aantrekkelijk zijn. Vooral wanneer je op het oog hebt om zelf aan de slag te gaan met het beleggen. Het is dan fijn dat dit met een product kan dat ook echt voor mensen zoals jij bedoeld zijn.

Direct aan de slag gaan

Beleggen kan zakelijk gezien wel voldoende opleveren. Dit staat ook los van het soort onderneming dat je hebt. Er is nagenoeg altijd wel iets mee te winnen. Wel is het dan belangrijk om tijdig de kansen te pakken die er liggen. Daarom is het ook aan te raden om te beginnen. Hoe eerder je begint, hoe groter je voordeel kan zijn. Dit is eigenlijk net zoals dat voor particuliere beleggers geldt. Het is wel goed om te bekijken wat voor soort stappen je moet zetten en of het misschien slim is om er een specialist bij te halen die je helpt met het openen van een zakelijke beleggingsrekening. Verder kan je er met je onderneming gewoon mee aan de slag gaan. Zorg daarnaast ook dat je een goed werkend boekhoudprogramma hebt door je boekhoudprogramma vergelijken toe te passen.

Categorie: Blog

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *