Een diepgaande blik op belastingcontroles 

door | 8 januari 2024

Belastingcontroles zijn een onvermijdelijk aspect van zakendoen, vooral wanneer het aankomt op de btw-aangiften en administratie. In deze blog delen we waardevolle inzichten over de rechten en plichten tijdens een boekencontrole door de Belastingdienst.

Een diepgaande blik op belastingcontroles - rechten en plichten

Aankondiging van de controle

De Belastingdienst kondigt een btw-controle aan via een officiële brief. Deze aankondiging bevat informatie over de reikwijdte van het onderzoek, de geldigheidsperiode, en de mogelijkheid om het onderzoek uit te breiden naar andere belastingen. Een cruciaal aspect is het plannen van een kennismakingsgesprek voorafgaand aan de controle. Hier zijn drie tips om dit gesprek effectief te laten verlopen.

Tip 1: Duidelijkheid over de reden van het onderzoek

Bij het ontvangen van de aankondigingsbrief voor een boekencontrole is het van groot belang om duidelijkheid te verkrijgen over de reden van het onderzoek. Dit impliceert niet alleen het begrijpen dat er een controle plaatsvindt, maar ook het achterhalen van de specifieke aanleiding. Is het een routinecontrole, een brancheonderzoek, of misschien een onderzoek gebaseerd op big data? Door de reden te begrijpen, kan de ondernemer anticiperen op de focuspunten van de Belastingdienst tijdens de controle. Dit biedt niet alleen inzicht in wat er wordt onderzocht, maar helpt ook bij het voorbereiden van relevante documentatie en het vermijden van verrassingen tijdens het onderzoek.

Tip 2: Voorbereiding op relevante informatie, gescheiden van niet-relevante

Een gestructureerde voorbereiding op de boekencontrole omvat het zorgvuldig selecteren en organiseren van informatie. Dit betekent dat alle relevante documentatie op een toegankelijke manier beschikbaar moet zijn voor de Belastingdienst, terwijl niet-relevante informatie duidelijk gescheiden wordt. Dit vergemakkelijkt niet alleen het onderzoek voor de controleur, maar bespaart ook kostbare tijd voor zowel de ondernemer als de Belastingdienst. Een goed georganiseerde administratie geeft blijk van transparantie en professionaliteit, wat de efficiëntie van het onderzoek ten goede komt.

Tip 3: Zelfevaluatie op mogelijke btw-risico’s

Voordat de Belastingdienst begint met de boekencontrole, is het raadzaam dat ondernemers een grondige zelfevaluatie uitvoeren op mogelijke btw-risico’s. Dit houdt in dat zij hun btw-aangiften, administratie en gerelateerde processen kritisch beoordelen. Zijn de btw-aangiften correct ingediend? Kloppen de administratieve gegevens? Het identificeren van mogelijke fouten of onjuistheden voordat de controle begint, stelt de ondernemer in staat om proactief correcties aan te brengen en eventuele vragen van de Belastingdienst beter te beantwoorden. Een dergelijke zelfevaluatie kan worden uitgevoerd met behulp van tools zoals een quick scan btw, waarmee potentiële risico’s snel kunnen worden opgespoord en aangepakt.

Spelregels tijdens het onderzoek:

Tijdens de controle gelden essentiële spelregels waar elke ondernemer zich bewust van moet zijn:

  • Inlichtingenplicht en administratie- en bezwaarplicht: Ondernemers hebben de verplichting om informatie te verstrekken en een gedegen administratie te voeren, anders kan dit leiden tot omkering van bewijslast.
  • Fair Play en vertrouwensbeginsel: De Belastingdienst moet handelen volgens het fair play-beginsel en het vertrouwensbeginsel, waarbij de ondernemer mag vertrouwen op de juistheid van door de Belastingdienst verstrekte informatie.
  • Controleur op zijn gemak stellen: Een vriendelijke ontvangst en een opgeruimde omgeving kunnen de controle soepeler laten verlopen.

Het kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is een cruciaal startpunt voor een succesvolle boekencontrole. Ondernemers dienen niet alleen de reden van het onderzoek te achterhalen, maar ook de relevante informatie paraat te hebben. Zelfevaluatie op mogelijke btw-risico’s is een aanvullende stap om verrassingen tijdens het onderzoek te voorkomen.

Het conceptrapport en naheffingsaanslagen

Na het onderzoek stelt de Belastingdienst bevindingen op in een conceptrapport. Het is van groot belang dit rapport zorgvuldig te lezen en te reageren op onjuistheden voordat het definitief wordt. Correcties, naheffingsaanslagen, of boetes worden aangekondigd in het controlerapport. Bezwaar maken tegen naheffingsaanslagen is mogelijk.

Online boekhoudprogramma’s en belastingcontroles

Moderne bedrijfsvoering kan niet zonder online boekhoudprogramma’s, zoals het geavanceerde e-boekhouden.nl, moneymonk en exact online. Deze software niet alleen bevordert efficiënte administratie, maar is ook een waardevol hulpmiddel bij het voorkomen van fouten die tijdens belastingcontroles aan het licht kunnen komen. Bij het kiezen van een boekhoudprogramma is het essentieel om verschillende opties te vergelijken en het meest geschikte programma te selecteren dat voldoet aan de specifieke behoeften van de onderneming.

Een geavanceerd online boekhoudprogramma, zoals e-boekhouden, speelt een cruciale rol tijdens belastingcontroles. Het biedt gestructureerde en georganiseerde financiële gegevens, waardoor het onderzoek soepeler verloopt en tegelijkertijd de transparantie van de onderneming benadrukt. Automatisering helpt ook bij het minimaliseren van mogelijke fouten in btw-aangiften, waardoor de administratie nauwkeuriger wordt. Het vergelijken van boekhoudprogramma’s is daarom een strategische stap om het meest geschikte programma te vinden, waarmee niet alleen dagelijkse processen worden vereenvoudigd, maar ook een sterke verdediging tijdens belastingcontroles wordt opgebouwd.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *