Kan ik een eigen bedrijf starten vanuit huis? 7 belangrijke vragen

door | 15 maart 2020

Eigen bedrijf starten vanuit huis? Aan de hand van 7 belangrijke vragen ontdekt u of dat mogelijk is. En of u er klaar voor bent natuurlijk, bijvoorbeeld als u nog een andere baan heeft.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

7 vragen: uw eigen bedrijf starten vanuit huis

Benieuwd of u er klaar voor bent? We zetten de 7 belangrijkste vragen om een eigen bedrijf te starten vanuit huis op een rij:

  • Mag u vanuit huis werken?
  • Bent u goed verzekerd?
  • Betaalt u inkomstenbelasting en BTW?
  • Heeft u een ondernemingsplan?
  • Waar gaat u werken?
  • Heeft u een zakelijke rekening?
  • Bent u online vindbaar?

1. Mag u vanuit huis werken?

Een bedrijf aan huis is niet automatisch toegestaan. Soms past dit niet binnen het bestemmingsplan van de gemeente. 

In de meeste gevallen is het geen probleem om een bedrijf aan huis te beginnen. Houd er wel rekening mee dat het moet gaan om een werkruimte als kantoorruimte. En dat klanten niet naar het woonhuis mogen komen. Bovendien mag u geen overlast veroorzaken. 

2. Bent u goed verzekerd?

Als ondernemer heeft u andere verzekeringen nodig dan als particulier. Denk aan aansprakelijkheidsverzekeringen, zowel voor de beroepsaansprakelijkheid als de bedrijfsaansprakelijkheid. En bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

3. Betaalt u inkomstenbelasting en BTW?

Als ondernemer gaat u inkomstenbelasting betalen over de winst. Daarnaast dient u BTW die u van klanten ontvangt af te dragen. Zorg ervoor dat dit bij de Belastingdienst goed geregeld is, om niet voor verrassingen te komen te staan. 

4. Heeft u een ondernemingsplan?

Niet verplicht, maar wel handig om uw plannen op papier te zetten. En om rekening te houden met de belangrijke doelgroep en eventuele concurrenten in de regio. Bovendien helpt dit om anderen te overtuigen van uw plannen, bijvoorbeeld als u een financiering wilt aanvragen. 

5. Waar gaat u werken?

Denk na over de werkruimte. Een plek aan de keukentafel of in een slaapkamer is geschikt om mee te starten. Wilt u op termijn liever een kantoorruimte huren? Houd daar alvast rekening mee in de berekeningen van de kosten en opbrengsten. 

6. Heeft u een zakelijke rekening?

De beste manier om zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden te houden van die in privé. En niet duur bovendien, dus verstandig om alvast aan te vragen als u een eigen bedrijf aan huis wilt starten. Zodat u daarmee de uitgaven kunt doen en er het geld van klanten op kunt ontvangen. 

7. Bent u online vindbaar?

Heel belangrijk om nieuwe klanten aan te trekken of om ze online te laten zien wie u bent. En wat u doet als u een eigen bedrijf aan huis wilt starten. Klanten kunnen waarschijnlijk niet zomaar bij u langskomen, dus zorg ervoor dat ze online meer informatie kunnen inwinnen. 

Eigen bedrijf starten vanuit huis: aan de slag

Een eigen bedrijf starten aan huis en daarmee op een succesvolle manier aan de slag? We geven graag een aantal handige tips, zodat u de belangrijke zaken niet over het hoofd ziet.

Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat u op tijd nadenkt over de administratie en de boekhouding. Door daar meteen goed mee te beginnen is het een stuk makkelijker om alles netjes bij te houden. Iets waar u op termijn veel plezier van heeft, als het na het starten van het eigen bedrijf lukt om dit op een succesvolle manier uit te bouwen naar een mooie onderneming.  

Categorie: bedrijf-starten

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *