Eigen bedrijf starten: 3 stappen om niet te vergeten

door | 13 november 2019

Klaar om het zelf te gaan doen en een eigen bedrijf starten? Gefeliciteerd! Een moedige stap, die veel meer mensen net als u zouden moeten zetten. En om dat zo goed mogelijk te doen zetten we drie belangrijke stappen op een rij, om niet te vergeten.

Ondernemen kent risico’s, dus het is de kunst om die zo klein mogelijk te maken. Hoe u dat doet? Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk informatie goed in kaart te brengen, om niet voor verrassingen te komen te staan. Wij helpen u graag op weg met een paar handige tips, zowel uit onze eigen ervaring als uit die van andere ondernemers die we hielpen aan bijvoorbeeld het juiste administratiepakket. 

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma is onmisbaar, al komt er natuurlijk meer bij kijken. Hoe zorgt u bijvoorbeeld voor tijdige facturatie en een duidelijke factuur met alle verplichte informatie? En wat zijn de voordelen van online boekhouden ten opzichte van een programma op uw computer? We zetten het voor u op een rij, om de beste keuze te maken. 

Goed van start: 3 belangrijke stappen

Goed van start gaan? Dan zijn de volgende stappen in ieder geval belangrijk:

 • Verken de markt en maak een financieel plan
  Heeft u een goed idee om een eigen bedrijf te starten? Het idee is een belangrijke eerste stap, maar dat is niet voldoende om er succesvol mee te zijn. Zorg ervoor dat u de markt leert kennen. Probeer er achter te komen waar de doelgroep naar op zoek is, waar ze graag voor betalen en welke kanalen geschikt zijn om uw producten of diensten aan te bieden.
  Maak bovendien een financieel plan, door bijvoorbeeld de te verwachten omzet in te schatten. Zet daar aan de andere kant de kosten tegenover, zodat u goed weet wat er nodig is om het bedrijf (op termijn) winstgevend te maken. 
 • Regel de belangrijke zakelijke verzekeringen
  Goede ondernemers verkleinen de risico’s, zodat ze meer kans hebben om succesvol te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u moet nadenken over belangrijke zakelijke verzekeringen. Kijk goed naar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en dekkingen voor arbeidsongeschiktheid en bijvoorbeeld cybercrime. Ze zijn voor bijna iedere ondernemer interessant, omdat u daarmee voorkomt dat u voor onverwacht hoge kosten komt te staan. 
 • Schrijf u in met de juiste rechtsvorm
  Een eigen bedrijf starten en daar succesvol mee aan de slag? Het is belangrijk om een geschikte rechtsvorm te kiezen. U kunt meteen starten als eenmanszaak, maar is dat de beste keuze als u uw bedrijf wilt laten groeien en daarmee grote investeringen wilt doen? Soms is een BV of een NV een betere keuze. En werkt u samen met anderen? Denk dan na over een VOF in plaats van een eenmanszaak.
  Tip: een eigen bedrijf starten, maar niet met het doel om daar geld mee te verdienen? Ontdek ook de mogelijkheden als stichting of vereniging, waardoor heel andere voorwaarden gelden. 

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om na te denken over bijvoorbeeld de facturatie, net als het boekhouden in het algemeen. Dat kunt u online doen, waardoor het niet nodig is om daarvoor software op de computer te installeren. Het grote voordeel is dat u er altijd en overal bij kunt, ook als u onderweg bent en nog een factuur aan een klant wilt versturen. 

Eigen bedrijf starten: administratie op orde

Een eigen bedrijf starten en voorkomen dat de administratie een rommeltje wordt? Het is een van de grootste risico’s voor startende ondernemers, omdat er ontzettend veel op ze af komt. U bent meer tijd aan allerlei taken die u niet had voorzien en de taken die u kende duren langer dan u had verwacht. Het is dan heel prettig om terug te kunnen vallen op een boekhoudprogramma voor ZZP-ers dat het makkelijk maakt om de administratie bij te houden.

U voldoet op die manier aan de belangrijke eisen van de Belastingdienst, terwijl u bovendien het overzicht heeft over uitgaven en inkomsten. Belangrijke informatie, waarmee u als startende ondernemer na het starten van uw eigen bedrijf goed in de gaten kunt houden of het financieel niet anders loopt dan u van plan was. 

Categorie: bedrijf-starten

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *