Oprichten stichting: goed van start met de administratie

door | 18 november 2019

Aan de slag met het oprichten van een stichting en daar graag goed mee van start? De administratie mag in ieder geval niet ontbreken. U bent verplicht om die op een nette manier bij te houden, zodat goed duidelijk is wat erin komt en wat eruit gaat. We helpen u daar graag bij, door de administratie overzichtelijk en eenvoudig te maken. Met een online programma dat daar speciaal voor geschikt is, waardoor u daar vanaf iedere locatie en bovendien met meerdere personen aan kunt werken. 

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

De administratie is bij het oprichten van een stichting vaak niet het eerste waar veel mensen aan denken. Toch is dat jammer, omdat het verstandig is om dit meteen goed te regelen. Het voorkomt later in het proces veel onduidelijkheid, waardoor er meer overzicht ontstaat en er minder tijd gaat zitten in het wegwerken van eventuele achterstanden. 

Betaalzaken goed regelen

De betaalzaken goed regelen en benieuwd hoe u dat het best kunt aanpakken? Het is bij het oprichten van de stichting verstandig om een boekhoudprogramma te kiezen. Op die manier kunt u bijhouden wat u aan contributie en/of donaties incasseert, omdat dit de belangrijkste inkomens zullen zijn. Ze zorgen ervoor dat er geld beschikbaar is binnen de stichting, om kosten mee te voldoen en om bijvoorbeeld projecten te financieren.

Tip: gaat u online boekhouden na het oprichten van de stichting? Het grote voordeel is dat u altijd en overal toegang heeft tot de administratie. Bovendien kunt u de verwerking met meerdere personen doen, waardoor het niet nodig is om daar één iemand mee te belasten.

Zorg er aan de andere kant voor dat goed duidelijk is op welke manier het geld dat binnenkomt wordt gestort, als leden hun betalingen contant doen. Het is als stichting bijvoorbeeld verstandig om gebruik te maken van sealbags. Op die manier kunt u het geld aanbieden bij de bank, waarna u daar online over kunt beschikken.

Uiteraard is het mogelijk om deze contante betalingen te verwerken in een boekhoudprogramma voor de vereniging of stichting, zodat u daar online het beheer over kunt voeren. Het is de makkelijkste manier om overzicht te krijgen, waarmee u voorkomt dat er onduidelijkheid ontstaat. 

Belasting betalen als een stichting

Minstens zo belangrijk is het om belasting te betalen als stichting. Uiteraard zet u zich in voor een goed doel of de goede zaak, maar dat neemt niet weg dat u aangifte moet doen voor de vennootschapsbelasting.

U hoeft alleen belastingaangifte voor de vennootschapsbelasting te doen als de stichting een onderneming drijft. Hier is sprake van als er een min of meer duurzame organisatie bestaat van kapitaal aan arbeid. Bovendien is het belangrijk dat er een doelstelling is om winst te behalen. Uiteraard gaat die winst vervolgens naar het (sociale) doel zoals u dat heeft vastgesteld.

Het is verstandig om u goed te laten informeren over bijvoorbeeld hoeveel BTW u namens de stichting moet afdragen aan de fiscus. Dat hangt af van de situatie en een aantal factoren. Zowel de Belastingdienst als een belastingadviseur kan daar uitspraken over doen. Op die manier kunt u op de juiste manier belasting betalen en netjes aan de verplichtingen voldoen. Zodra u een stichting wilt oprichten is het verstandig om een boekhoudprogramma te kiezen dat deze financiële gegevens netjes op een rij zal zetten. 

Stichting oprichten met eenvoudige administratie 

Wilt u een stichting oprichten en er vooral voor zorgen dat de administratie niet te veel tijd zal kosten? Dat kunnen we ons voorstellen, omdat u waarschijnlijk bezig wilt zijn met het doel dat u dient. Het is om die reden verstandig om de verschillende online boekhoudprogramma’s goed met elkaar te vergelijken. Op die manier vindt u een programma voor de vereniging of stichting, waar u zelfs mee kunt werken als u nog geen ervaring heeft met de administratie op welke manier dan ook.

In de meeste gevallen is het mogelijk om het programma gewoon een tijdje uit te proberen. Doe dat tijdens het oprichten van de stichting, om er op die manier achter te komen welk programma goed werkt en de informatie duidelijk op een rij zet. Dat voorkomt dat u de administratie uiteindelijk over moet zetten naar een nieuw pakket, omdat dit toch beter blijkt te werken. Door het al tijdens de opstartfase uit te proberen wordt het een stuk makkelijker om daarvoor een goede keuze te maken. 

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *