Stichting oprichten: wat zijn de voordelen?

door | 22 november 2019

Een stichting oprichten en benieuwd naar de voordelen daarvan? Als u twijfelt tussen een stichting of een andere vorm is het verstandig om daar goed naar te kijken. Ontdek bijvoorbeeld meer over de waarborgen aan buitenstaanders, de minimale kapitaaleis en de rechtspersoonlijkheid. Het voorkomt dat u voor vervelende verrassingen komt te staan bij de oprichting van een stichting of een alternatief daarvoor. 

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

4 voordelen van een stichting

We zetten 4 voordelen van een stichting voor u op een rij:

  • Waarborg aan buitenstaanders
  • Geen minimale kapitaaleis
  • Minimale invloed van buitenaf
  • Eigen rechtspersoonlijkheid

1. Waarborg aan buitenstaanders

Het eerste voordeel van een stichting oprichten is de waarborg waar u voor zorgt voor buitenstaanders. De stichting verplicht tot het opstellen van statuten, waar u zich aan dient te houden tijdens het handelen. Die statuten zorgen er voor buitenstaanders voor dat ze duidelijkheid hebben over wat er bijvoorbeeld gebeurt met de donaties die zij doen of de contributie die ze betalen. Bovendien kunnen ze erop vertrouwen dat er zorgvuldig wordt gehandeld, om het gestelde doel zo goed mogelijk te dienen. 

2. Geen minimale kapitaaleis

Een stichting oprichten? Dat is financieel relatief makkelijk, omdat er geel minimale kapitaaleis geldt. In plaats daarvan hoeft u weinig kosten te maken, om snel aan de slag te kunnen. Wel is het natuurlijk verstandig om een boekhoudprogramma (https://www.boekhoudprogramma-vergelijken.com/boekhoudprogramma/) te kiezen, om zelfs bij beperkte inbreng de financiële zaken meteen goed te regelen. 

3. Minimale invloed van buitenaf

Door een stichting op te richten heeft u zo min mogelijk last van invloeden van buitenaf. Er is geen sprake van leden of aandeelhouders, waardoor u zonder problemen zelf de koers kunt bepalen. Wel kunt u ervoor kiezen om anderen toe te laten tot de stichting, bijvoorbeeld om samen het online boekhouden onder de knie te krijgen. Het grote voordeel is dat u dit op eigen initiatief kunt doen, waardoor u niet afhankelijk bent van wat anderen van plan zijn. 

4. Eigen rechtspersoonlijkheid

Tenslotte is de stichting die u opricht een eigen rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de stichting zelfstandig de rechten en verplichtingen draagt, in plaats van dat u dat als bestuurder doet. Dit voorkomt privé aansprakelijkheid voor het handelen in naam van de stichting.

Let op: is er sprake van wanbeleid door bestuurders? Dan kunt u wél persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. 

Het is belangrijk om bijvoorbeeld de boekhouding van de vereniging of stichting goed bij te houden. Het gaat dan natuurlijk om de inkomende geldstromen, net als om de uitgegeven bedragen. Door die netjes bij te houden voorkomt u onduidelijkheid en neemt de administratieve last niet te veel toe. In plaats daarvan blijft het goed behapbaar en overzichtelijk, ook op het moment dat u bepaalde taken aan anderen wilt overdragen. 

Administratie voor de stichting

De administratie voor de stichting doen met een boekhoudprogramma? Het is de beste manier om daarmee van start te gaan en optimaal te profiteren van de voordelen hiervan. Het voorkomt bijvoorbeeld dat u daarvoor software dient te installeren. Dat is prettig, omdat u er op die manier altijd en overal even aan kunt werken, zolang er maar een internetverbinding beschikbaar is. Het betekent in de praktijk dat u veel meer flexibiliteit heeft, waardoor het daar niet aan zal liggen.

Steeds meer stichtingen gebruiken een online boekhoudprogramma. Dat werkt eenvoudig en zorgt voor een belangrijke mate van overzicht, ook op het moment dat ze de administratie willen overdragen. Soms lukt het niet langer om alles zelf bij te houden, dan is het prettig om er iemand anders voor in te kunnen schakelen. De administratie blijft op die manier niet te lang liggen, om alles op de juiste manier bij te kunnen houden.

We helpen u online graag een keuze te maken uit de verschillende boekhoudprogramma’s voor stichtingen. Op die manier kunt u die zonder problemen oprichten, met aandacht voor de inkomende en uitgaande betalingen. Het creëert financieel overzicht, waarmee u bovendien netjes voldoet aan de belangrijke richtlijnen die er gelden. 

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *