VVE oprichten: hoe gaat u goed van start?

door | 25 november 2019

Een VVE oprichten en benieuwd hoe u goed van start gaat? Het is belangrijk om dit goed te doen, omdat u een aantal keuzes dient te maken die zich niet makkelijk meer laten terugdraaien. U moet bijvoorbeeld naar de notaris, werken aan een splitsingsakte en u inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over bijvoorbeeld de administratie, om die vanaf het begin goed op te zetten en daarmee geen achterstand op te bouwen. 

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

We helpen u graag bij het oprichten van een VVE. Aan de hand van een stappenplan voorkomt u eenvoudig dat u belangrijke taken over het hoofd ziet. Ondertussen zorgen we er met informatie over bijvoorbeeld het ideale boekhoudprogramma voor dat u ook daarmee een goede keuze maakt. 

Stappenplan VVE oprichten

Benieuwd naar het stappenplan om een VVE op te richten? We zetten de 5 belangrijke stappen voor u op een rij:

  • Akte van splitsing: opvragen, controleren en bijwerken
  • Inschrijven en bankrekening openen
  • Verzekeringen en de administratie
  • VVE-bijdrage van de leden en het MJOP
  • Tijd voor de oprichtingsvergadering met de rollen

1. Akte van splitsing: opvragen, controleren en bijwerken

U wilt een VVE oprichten? Dan zal u met de akte van splitsing aan de slag moeten. Daarin is de splitsing in de verschillende appartementsrechten geregeld, waardoor jullie vanuit een vereniging met elkaar aan de slag kunnen. Het is belangrijk om de akte op te vragen bij de notaris, die te controleren en die eventueel bij te werken als dat nodig blijkt. 

2. Inschrijven en bankrekening openen

U kunt een VVE oprichten door die officieel in te schrijven, bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat doet u op een vergelijkbare manier als een eigen bedrijf, zodat er een officiële vereniging ontstaat waarvan de gegevens bij de KvK bekend zijn. Zodra u de inschrijven heeft gedaan is het mogelijk om een bankrekening te openen op naam van de vereniging. Die kunt u gebruiken om de bijdragen van de leden te innen en aan de andere kant uitgaven te doen. 

3. Verzekeringen en de administratie

Het is tijdens het oprichten van de VVE belangrijk om een aantal zaken goed op orde te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verschillende verzekeringen. Denk aan een opstalverzekering voor het pand, eventueel met een glasverzekering om ook het glas mee te verzekeren. Op die manier komt de vereniging niet voor hoge kosten te staan en voldoet u bijvoorbeeld aan verplichtingen vanuit de geldverstrekker voor de woningen. 

Daarnaast is het belangrijk om de administratie goed op te zetten. Dat kan met een programma voor online boekhouden, waardoor het niet nodig is om dit in Excel of op een andere manier handmatig bij te houden. De boekhoudprogramma’s voor verenigingen en stichtingen zijn perfect geschikt en maken het u makkelijk. 

4. VVE-bijdrage van de leden en het MJOP

Zodra de financiële administratie op orde is en u de bankrekening heeft geopend kunt u de ledenadministratie verzorgen, inclusief de bijdrage die zij zullen betalen. Op die manier zorgt u ervoor dat zij naar rato bijdragen aan de bedragen die er nodig zijn om het onderhoud te doen en voldoende buffer op te bouwen voor groot onderhoud. 

Het is belangrijk om een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op te stellen. Daarmee brengt u in kaart wat er de komende jaren aan onderhoud te verwachten valt, waardoor het nu alvast mogelijk is om daarvoor te sparen. 

5. Tijd voor de oprichtingsvergadering met de rollen

Tenslotte wordt het tijd voor de oprichtingsvergadering. U kunt op die manier de VVE oprichten, en de belangrijke rollen verdelen. Natuurlijk dient er een voorzitter te komen, net als een kascommissie en een technische commissie. Op die manier kunt u de taken verdelen, waardoor het mogelijk is om er samen voor te zorgen dat de vereniging een succes wordt. Voor de kascommissie kunt u gebruik maken van een boekhoudprogramma, waardoor het niet nodig is om alles handmatig bij te houden. Dat scheelt veel kostbare tijd en voorkomt bovendien menselijke fouten, om de administratie netjes kloppend te houden. 

VVE oprichten en aan de slag: vergeet de administratie niet

Het boekhoudprogramma voor de vereniging schiet er helaas regelmatig bij in, terwijl dit een belangrijk deel is van het oprichten van de VVE. Alleen op die manier lukt het om de betaalde bijdragen van de leden goed bij te houden en overzicht te creëren in de betalingen die u aan de andere kant doet. Beiden ontzettend belangrijk om de VVE op te richten en financieel gezond te maken, vanaf het moment dat u daar samen mee begint. 

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *