Succesvol een bedrijf starten: 5 punten waar ondernemers rekening mee houden

door | 30 december 2019

Succesvol een bedrijf starten? Dat vraagt om een goede aanpak. Gelukkig zijn tal van andere ondernemers u voorgegaan. Niet op de unieke manier zoals u wilt ondernemer, maar wel om een paar belangrijke valkuilen te omzeilen. 

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Bedrijf starten: 5 tips van ondernemers

Benieuwd naar de beste tips om te starten met uw bedrijf? We zetten er 5 voor u op een rij:

 • Bepaal wat u nodig heeft
 • Bereken de juiste tarieven
 • Ga niet zomaar thuiswerken
 • Verwacht kritiek
 • Denk in kansen

1. Bepaal wat u nodig heeft

“Mijn belangrijkste les? Ik had geen realistisch budget voor ogen om mee te gaan starten. Natuurlijk was er weinig beschikbaar, maar ik wist eigenlijk niet goed wat er nodig was en wat ik waaraan kon uitgeven. Door de dure bestelbus die ik had besteld was er eigenlijk geen geld meer voor een goede tekstschrijver.”

Het is belangrijk om goed op een rij te zetten wat er allemaal nodig is. Eventueel op volgorde van prioriteit, met daarbij steeds de kosten die u verwacht. Op die manier krijgt u een overzicht van wat er nu uitgegeven moet worden en wat eraan zit te komen.

Tip: een financieel adviseur lijkt een grote investering, maar kan je goed helpen om van start te gaan. Heb je weinig bevriende ondernemers die je om hulp kunt vragen? Dan kan zo’n adviseur je helpen alles netjes op een rij te zetten.

Houd er bovendien rekening mee dat het goed is om wat geld achter de hand te hebben. Er zullen tegenvallers zijn, dus zorg ervoor dat u mogelijkheden heeft om die op te vangen. Dat voorkomt dat een kleine tegenvaller kan leiden tot grote gevolgen. 

2. Bereken de juiste tarieven

Veel starters beginnen met een te laag tarief voor hun dienst of een te lage prijs voor het product. Bent u het namelijk wel waard om er meer voor te vragen? Het klopt dat u met lage prijzen snel veel klanten kunt trekken. Maar, zijn dat ook de klanten die u graag wilt hebben en voor wilt werken? Als die klanten geen klant blijven bij hogere tarieven is het misschien beter om ze in eerste instantie al niet te bedienen. Met een lage prijs valt het niet mee om de prijs voor vaste klanten te verhogen, waardoor u moeilijk stappen kunt maken.

Een goed uurtarief of een eerlijke prijs is een belangrijke basis om succesvol een bedrijf starten. Het verplicht u namelijk ook om kwaliteit te leveren. Alleen op die manier heeft u de kans om klanten te verrassen met dat wat u levert. Zodra u die kwaliteit levert is de kans groot dat anderen daar weer over vertellen, waardoor de klantenkring zich snel zal uitbreiden. 

3. Ga niet zomaar thuiswerken

Een klassieke valkuil, ‘om kosten te besparen’. Het is inderdaad de goedkoopste optie, maar niet per sé de beste. Thuis heeft u allerlei afleidingen en wellicht is ook uw partner regelmatig aanwezig. Dat maakt het een stuk moeilijker om geconcentreerd aan de slag te gaan.

“Ik kon pas echt starten met ondernemen toen ik wegging van huis. Een eigen kantoor was voor mij te duur, dus ik besloot een co-working space te kiezen. Daar kon ik geconcentreerd werken en leerde ik bovendien veel interessante andere ondernemers kennen. Het was de beste beslissing die ik kon nemen.”

4. Verwacht kritiek

We houden er over het algemeen niet van, maar het is belangrijk om er goed mee om te kunnen gaan: kritiek. Er zijn in principe twee mogelijkheden:

 • U bent snel succesvol
  Anderen zullen vanuit jaloezie kritiek uiten. Soms onder de gordel, iets waar u op voorbereid dient te zijn. 
 • Het gaat nog niet zo goed
  Anderen weten heel goed hoe u wel succesvol zou zijn. Ook als ze dat zelf nog niet hebben bewezen voor elkaar te kunnen krijgen.

Er komt in de beide gevallen kritiek, dus het is belangrijk om daarop goed voorbereid te zijn. Dat is de enige manier om te voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Tip: probeer de kritiek om te buigen naar iets positiefs, door ervan te leren. Of door er trots op te zijn dat u in ieder geval degene bent die het probeert. En vol blijft houden. 

5. Denk in kansen

Onder de streep is het als ondernemer vooral belangrijk om te denken in kansen. Zie nieuwe mogelijkheden op het moment dat er deuren sluiten, omdat er anderen zullen openen. Grijp nieuwe kansen om u te ontwikkelen. En struikel liever een keer over te veel hooi op de vork, dan dat u alle kansen laat lopen en niet of nauwelijks met anderen in contact komt. Ga de uitdaging aan, om zowel uzelf als het bedrijf steeds beter te leren kennen.

Je kunt ook kansen halen uit het starten van een mini onderneming.

Bedrijf starten: gebruik administratiesoftware

Succesvol een bedrijf starten? Dan is het in ieder geval belangrijk om gebruik te maken van een goed online boekhoudprogramma. Daarmee houdt u netjes bij wat eruit gaat en wat erin komt, om onder de streep genoeg over te houden om door te groeien. 

Categorie: bedrijf-starten

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *