Mobiel online boekhouden blijft de komende jaren enorm toenemen.

door | 4 oktober 2019

Recent onderzoek over mobiel online boekhouden in het Nederlandse bedrijfsleven laat enkele belangrijke conclusies zien. Zoals het inzicht dat het gebruik van Excel nog steeds populair is onder zzp’ers voor hun administratie. Dat ondernemers nog weinig direct betalen vanuit hun online boekhoudpakket en dat 37% bereid is om over te stappen naar een ander boekhoudprogramma.

Online boekhouden gecombineerd met boekhouder

Van de zzp’ers doet ruim 40% de administratie met een online boekhoudpakket. Maar ze doen niet alles zelf;  aftrekposten, btw en de mkb-winstvrijstelling worden netjes uitbesteed bij een boekhouder. Voor zzp’ers is het vaak niet duidelijk welke aftrekposten er allemaal zijn en waar ze voor in aanmerking komen in hun situatie.

Online boekhoudsoftware voor zzp'ers vergelijken

Belangrijke functionaliteiten van online boekhoudprogramma’s

3 functionaliteiten van mobiel online boekhoudsoftware die het meest worden gebruikt zijn:

  • facturen maken
  • bekijken van de balans of de verlies- en winstrekening
  • online factureren

1/5 van de ondernemers vindt het nog wel steeds bewerkelijk om de zzp administratie te doen.

Overstappen van online boekhoudprogramma of niet?

Ruim 33% van de ondernemers geeft aan om misschien dit jaar over te stappen naar een ander online boekhoudpakket. Gelukkig is het grootste gedeelte tevreden met hun online boekhoudprogramma en is niet bereid om over te stappen naar een nieuw boekhoudpakket. Van de mensen die dit wel overwegen; geeft het grootste gedeelte aan om boekhoudprogramma vergelijken te raadplegen.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Verstuurde facturen voorzien van een Mollie-betaallink is een goed gewaardeerde functionaliteit. Exact Online heeft deze optie sinds kort doorgevoerd. Hiermee krijgen ondernemers hun rekeningen sneller betaald, omdat de factuur simpel en snel betaald kan worden.Het sneller betaald krijgen van facturen is voor ruim 30% van de zzp’ers de topprioriteit voor henzelf.

Met een Mollie-betaallink in je factuur kan de ontvanger gemakkelijk de factuur betalen. Klik op de link in de factuur en de ontvanger kan direct het factuurbedrag voldoen via  iDEAL, creditcard of PayPal. Is de betaling voldaan, krijgt de ondernemer gelijk een bevestiging. De Mollie betaallink is voor iedereen beschikbaar in bijvoorbeeld Exact Online en gemakkelijk te installeren.

Mobiel online boekhouden ontwikkelt razendsnel

Online boekhoudsoftware ontwikkelt razendsnel. Denk aan elektronische facturatie, automatisering en systemen aan elkaar koppelen. Nu al hebben ondernemers boekhoudsoftware tot hun beschikking waarmee ze de administratie zelf kunnen uitvoeren. Maar er blijven nieuwe ontwikkelingen komen. Zodat er steeds beter kan worden samengewerkt met accountants  en boekhouders.

Excel nog steeds handig als boekhoudprogramma

Uit onderzoek bleek dat niemand meer op papier de administratie doet. Maar Google sheets of Excel blijft populair voor ondernemers. Ruim 35% blijkt uit onderzoek nog geen eenvoudig boekhoudprogramma te gebruiken. Kosten voor een online boekhoudprogramma zijn vaak de belangrijkste oorzaak om in Excel te blijven boekhouden.

Waarmee mobiel online boekhouden

Er is ook gevraagd met welke boekhoudsoftware ondernemers werken. Daar waren twee boekhoudprogramma’s die favoriet zijn en het meest worden gebruikt; Exact Online en e-Boekhouden. De top 4 ziet er zo uit:

  1. Exact boekhouden
  2. e-Boekhouden
  3. Visma eAccounting
  4. Snelstart

Wat kost gemiddeld mobiel online boekhouden

Gemiddeld betaal je voor een online boekhoudpakket tussen de 10 en 25 euro per maand. Zzp’ers hebben vaker een lager maandbedrag. Mkb’ers een hoger bedrag. Daarvoor krijgen ze wel andere functies erbij zoals bijvoorbeeld een CRM systeem.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Categorie: Blog

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *