Bedrijf starten zonder geld: waar moet u op letten?

door | 29 juli 2019

Een bedrijf starten zonder geld, hoe pakt u dat aan? Het is goed mogelijk, als u rekening houdt met een paar belangrijke zaken. U heeft op die manier niet of nauwelijks geld nodig om te starten. En sterker nog, ook een diploma in de richting waarin u aan de slag wilt is niet nodig.

Tip: een franchise starten zonder startkapitaal? Dat kan zonder eigen vermogen, al geldt er vaak een aantal andere voorwaarden. Vraag daar goed naar, net als naar de mogelijkheid om zonder eigen geld te starten.

Als u een bedrijf wilt starten zonder (groot) eigen vermogen is het belangrijk om goed op de kosten te letten. Met een paar handige tips kunt u geld uitgeven aan de juiste dingen. En voorkomen dat u geld uitgeeft aan de verkeerde dingen. 

Tips om zonder geld een bedrijf te starten

Benieuwd naar onze tips om een bedrijf te starten? Wij leggen het uit aan de hand van een paar handige tips:

 • Begin klein: affiliates en drop shipping
 • Bouw aan een interessant netwerk
 • Vergeet de representatieve auto en het statige kantoor

Begin klein: affiliates en drop shipping

Hoe u een bedrijf start zonder eigen geld of vermogen? U heeft niet de mogelijkheid om te gaan inkopen, waardoor u op een andere manier aan de spullen zal moeten komen. Dat is gelukkig goed mogelijk, bijvoorbeeld dankzij dropshipping.

Dropshipping biedt de mogelijkheid om producten te verkopen, zonder die eerst in te hoeven kopen. Op het moment dat klanten een bestelling plaatsen gaat de leverancier daarmee aan de slag. Die levert de producten meteen uit aan de klant, waardoor het niet nodig is om dat langs u te laten gaan. Dat bespaart op een paar belangrijke manier kosten:

 • Geen inkoop met financiering
  Het is niet nodig om een financiering af te sluiten of eigen geld in te zetten voor de aankoop van de voorraad. Dankzij dropshipping kunt u zonder geld een bedrijf starten en toch producten aanbieden voor de verkoop. 
 • Geen voorraad met voorraadrisico
  Het is niet nodig om zelf producten op voorraad te houden. U heeft geen voorraadrisico, iets dat prettig is bij producten met een houdbaarheidsdatum of die trendgevoelig kunnen zijn. 
 • Geen verpakkingsmaterialen en verzending
  U hoeft de producten zelf niet te verpakken en verzenden. Dat scheelt kosten en veel tijd, zodat u zich op andere delen van uw bedrijf kunt richten.

Let op: drop shipping is natuurlijk niet gratis. Het gaat ten koste van uw marge op de producten die u verkoopt. Wel is het een goede manier om na te gaan of er een markt voor is en of het lukt om klanten te trekken. 

Naast dropshipping kunt u gebruik maken van affiliate-netwerken. Het betekent in de praktijk dat u aanbevelingen doet aan klanten, om bepaalde producten te kopen of diensten af te nemen. U geeft ze daarvoor een link, die u bijvoorbeeld kunt integreren in een website.

De link verwijst door naar de daadwerkelijke webshop of verkoper. U ontvangt een deel van de verkoopprijs als een commissie. Op die manier kunt u een eigen bedrijf starten, zonder dat u daar veel kosten voor hoeft te maken. 

Bouw aan een interessant netwerk

De belangrijkste investering als u een bedrijf wilt starten zonder geld? Zorg voor een sterk netwerk, waarmee u de juiste mensen leert kennen. Het lukt niet altijd om daar meteen opdrachten aan over te houden, maar het zorgt wel voor de juiste lijntjes op het moment dat u iets nodig heeft. Bovendien bestaat de kans dat u via-via anderen leert kennen, die u bijvoorbeeld kunnen helpen bij de inkoop of levering van bepaalde producten of diensten. 

Tip: de belangrijkste tip om een sterk netwerk op te bouwen? Voorkom dat u iets gaat verkopen. Bedel niet en geef niet aan dat u op zoek bent naar nieuwe klanten.

Verkoopt u producten? Zie uw klanten dan als onderdeel van het netwerk. Zorg ervoor dat zij ambassadeur worden, door nog eens te kopen en daar ook anderen over te vertellen. Op die manier groeit het netwerk steeds groter, waardoor het op termijn makkelijker wordt om een bredere doelgroep aan te spreken.

Let op: het opbouwen van een netwerk is niet hetzelfde als connecties verzamelen op LinkedIn. Probeer echt contact te maken met anderen, door ze persoonlijk te leren kennen. Dat is veel waardevoller dan een digitale connectie waar niet of nauwelijks moeite voor is gedaan. 

Vergeet de representatieve auto en het statige kantoor

Sommige ondernemers denken te moeten starten met een representatieve auto, waarmee ze bij klanten kunnen komen voorrijden. In de praktijk zijn het juist de ondernemers die met de trein komen die het meeste succes hebben. Zij laten merken dat ze nog starten en daardoor niet de middelen hebben om zich luxe rond te rijden. Dat wekt sympathie op tijdens de startende fase, waardoor anderen meer geneigd zijn om u te helpen. 

Tip: heeft u eenmaal wat klanten en gaat het u voor de wind? Dat is wel het moment om in een representatieve auto te rijden. Daarmee laat u de volgende stap in de ontwikkeling zien, waardoor u door kunt groeien naar meer interessante klanten.

Het is met name tijdens de startfase ook niet nodig om een (statig) kantoor te huren. Met veel bedrijven die u kunt starten zonder geld is het geen probleem om vanuit huis te werken. Kies een kamer waarin u zich kunt afsluiten, zonder dat u last heeft van anderen. 

Bedrijf starten zonder geld: goed boekhoudprogramma

U kunt een bedrijf starten zonder geld, maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om de financiën goed bij te houden. Het is de enige manier om in te gaten te houden of er niet meer geld uitgaat dan erin komt.

Een boekhoudprogramma voor ZZP-ers is dan een uitstekende keuze. Het houdt netjes bij wat de inkomsten en uitgaven zijn, zonder dat dit aan de andere kant veel hoeft te kosten. Bekijk de beschikbare pakketten en probeer ze gewoon een keer uit, om zelf te ontdekken hoe eenvoudig ze werken.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma


Categorie: bedrijf-starten

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *