Hoe kan ik mijn eigen bedrijf starten? Met 5 tips goed van start

door | 20 mei 2019

Hoe kunt u een eigen bedrijf starten en dat vooral goed aanpakken? Ervaren ondernemers hebben hun krachten voor u gebundeld, door samen tot een aantal belangrijke tips te komen. Zij zijn in de bekende valkuilen gelopen en willen u graag helpen te voorkomen dat dit ook u zal overkomen.

Belangrijk is het om een goed boekhoudprogramma voor ZZP-ers te kiezen, zoals zal blijken uit de derde tip van de ervaren ondernemers. Daarnaast is het verstandig om te werken aan een duidelijk plan en te oefenen op een goede pitch. Kijk vervolgens verder dan het product alleen en bouw uiteindelijk een sterk team. Op die manier kunt u een eigen bedrijf starten bij de KvK en dat stap voor stap uitbouwen naar een succesvolle organisatie. 

Tips om een eigen bedrijf te starten vanuit huis

Benieuwd hoe u een eigen bedrijf kunt starten? Gebruik een stappenplan, waarin de volgende 5 tips in ieder geval hun plaats zouden moeten hebben:

  • Maak een plan: en schrijf het op
  • Werk aan een sterke pitch
  • Schep orde in de financiën
  • Kijk verder dan het product
  • Bouw een sterk team

Maak een plan: en schrijf het op

Belangrijk als u een eigen bedrijf wilt starten vanuit huis: maak een plan. Dat plan kan van pas komen als u financiering wilt ophalen of als u een vergunning wilt aanvragen. En is dat niet het geval? Dan kan het u en andere betrokkenen helpen om goed op een rij te zetten hoe u het wilt aanpakken. Belangrijke informatie, waar u op terug kunt vallen als een handige aanwijzing voor de structuur en de strategie. 

Tip: u kunt in het plan een stappenplan om uw eigen bedrijf te starten opnemen. Ga uit van verschillende fases, waarin u het bedrijf steeds verder uitbouwt en nieuwe elementen toevoegt. U heeft bovendien de mogelijkheid om daar de visie en missie onderdeel van te maken. 

Werk aan een sterke pitch

Zodra er een goed plan ligt wordt het belangrijk om dit in één of twee zinnen op een breed publiek over te brengen. Werk aan een goede pitch, door de kern te vatten uit het plan. Probeer dit op een overtuigende manier te brengen, door daar regelmatig mee te oefenen. Het is een grote uitdaging, vooral omdat u waarschijnlijk veel meer wilt vertellen. Breng de kern en roep op die manier vragen op, zodat u die kunt beantwoorden op het moment dat er meer tijd is.

Tip: uw eigen bedrijf starten vanuit huis? Werk aan een pitch waarin u groot denkt. U begint misschien klein, maar het is belangrijk om ambitieus te zijn in het probleem dat u wilt oplossen en de manier waarop u dat (uiteindelijk) zal doen. 

Schep orde in de financiën

Zodra u met het bedrijf of de plannen naar buiten treedt is het belangrijk dat u de financiën goed op orde heeft. Wat komt er al in, wat gaat er de komende tijd uit en hoe zal dit de komende maanden en jaren veranderen? Maak een duidelijk plan voor de inkomsten en uitgaven, ook al is het natuurlijk lastig om de toekomst te voorspellen.

Probeer in het stappenplan om een eigen bedrijf te starten rekening te houden met het financiële plaatje. Dat is essentieel als u financiering wilt aanvragen, maar ook een belangrijke houvast voor uzelf. Voorkom op die manier dat er ongemerkt meer geld uitgaat dat erin komt, iets dat u namelijk maar een bepaalde periode vol kunt houden.

Tip: neem voldoende tijd om de financiën goed op orde te krijgen, ook als dit in de eerste maanden veel tijd lijkt te kosten. Vanuit een stabiele basis is het veel makkelijker bouwen aan de organisatie, waardoor dit het succes uiteindelijk ten goede zal komen. 

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Kijk verder dan het product

U wilt een eigen bedrijf starten en u bent benieuwd hoe u dat het best kunt doen? Het is heel verleidelijk om vooral naar uw product te kijken, of naar de dienst die u levert. Hoe kunt u dat product of die dienst zo goed mogelijk aanbieden. Is de prijs goed, heeft u de juiste kanalen gekozen en doet u voldoende aan promotie? Het product of de dienst verleidt tot een tunnelvisie, waardoor u de rest van de organisatie uit het oog kunt verliezen.

Het is belangrijk om met name tijdens het starten van een eigen bedrijf belangrijk om zowel het bedrijf als het product of de dienst in de gaten te houden. Hoe kan de organisatie groeien, verlopen de processen soepel en lukt het om voldoende nieuwe klanten te vinden? Steek daar voldoende tijd in, zodat u de kans heeft om het product of de dienst op steeds grotere schaal aan te bieden. 

Bouw een sterk team

Is het u gelukt om een eigen bedrijf te starten en lijkt de inschrijving bij de KvK een lange tijd geleden? Dan is het verstandig om te bouwen aan een goed team. Houd er rekening mee dat u niet alles zelf kunt. 

Tip: soms is het zelfs beter om het bedrijf samen te starten. Let dan wel goed op de rechtsvorm en eventuele aansprakelijkheden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Bouw aan een team, bijvoorbeeld door specialisten in te huren voor de taken waar u zelf niet sterk in bent. Dat bespaart kostbare tijd en zorgt er bovendien voor dat u kunt rekenen op hogere kwaliteit. Het mes snijdt aan twee kanten, al dient u natuurlijk wel de middelen te hebben om een externe professional in te schakelen. 

Stappenplan eigen bedrijf starten: hoe kan ik van start?

Aan de slag met het stappenplan om een eigen bedrijf te starten? Met een aantal tips kunt u daarmee goed aan de slag, zodat u niet in de valkuilen trapt die er voor andere ervaren ondernemers lagen.

We helpen u graag een eigen bedrijf te starten, bijvoorbeeld vanuit huis door u gewoon in te schrijven bij de KvK. Vergelijk in ieder geval de beschikbare boekhoudpakketten en gebruik onze handige tips, zodat u daarmee een vliegende start kunt maken.

Categorie: bedrijf-starten

Over Patrick

Patrick is al vanaf het begin betrokken bij het team van Boekhoudprogramma-vergelijken.com als redacteur. Hij schrijft artikelen en berichten die ondernemers onafhankelijk informeert over de voors en tegens van verschillende boekhoudpakketten. Daarnaast voorziet hij met zijn uitgewerkte artikelen ondernemers (starter, zzp'er en mkb'er) van praktische tips en trucs rondom het opzetten van een gestroomlijnde (administratieve) workflow. Altijd geschreven vanuit het gemak voor de ondernemers als uitgangspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *