4 tips voor een succesvolle overstap naar nieuwe boekhoudsoftware

door | 20 juni 2023

Als accountantskantoor ben je ervan overtuigd dat automatisering en digitalisering de toekomst zijn. Om deze reden wil je overstappen naar nieuwe, online boekhoudsoftware. Dit kan echter een uitdagend proces zijn waarbij medewerkers en klanten niet altijd direct hetzelfde enthousiasme delen. In dit artikel delen we vier tips voor een succesvolle overstap naar nieuwe boekhoudsoftware.

4 tips voor een succesvolle overstap naar nieuwe boekhoudsoftware

De uitdaging van verandering

Overstappen naar nieuwe boekhoudsoftware is geen eenvoudige taak. Mensen hebben vaak moeite met verandering omdat het onzekerheid met zich meebrengt. Het oude vertrouwde inruilen voor iets nieuws is niet vanzelfsprekend en kan weerstand oproepen.

Een succesvolle overstap naar nieuwe boekhoudsoftware

Door rekening te houden met de onzekerheid van medewerkers en klanten, goede communicatie te voeren, je goed voor te bereiden en medewerkers en klanten te betrekken, vergroot je de kans op een succesvolle overstap naar nieuwe boekhoudsoftware. Met als resultaat een efficiënter kantoor en tevreden klanten.

Hoe vergroot je draagvlak voor veranderingen op de werkvloer?

Het doorvoeren van veranderingen op de werkvloer kan voor veel onzekerheid en weerstand zorgen. Toch zijn vernieuwingen vaak noodzakelijk om een bedrijf gezond en up-to-date te houden. Hoe vergroot je het draagvlak voor deze veranderingen en zorg je ervoor dat deze succesvol geïmplementeerd worden? Hieronder vind je vier tips.

Communicatie is key

Een succesvolle overstap valt of staat met goede communicatie. Zorg ervoor dat medewerkers en klanten tijdig en helder worden geïnformeerd over de veranderingen en wat er van hen wordt verwacht. Bied ondersteuning bij de implementatie en zorg voor een goede nazorg om te voorkomen dat mensen afhaken.

Vertel een duidelijk verhaal

Om misverstanden en onzekerheden te voorkomen, is het belangrijk om een helder verhaal te vertellen. Wees open en eerlijk over de plannen, de gevolgen ervan voor alle betrokkenen, de risico’s en de te verwachten resultaten. Vermijd vage en inconsistentie communicatie. Zorg ervoor dat de informatie begrijpelijk is voor iedereen.

Zorg voor een uitvoerbaar plan

Een van de redenen dat veranderingen vaak niet goed verlopen, is omdat medewerkers niet over de juiste middelen, vaardigheden of houding beschikken om zich aan te passen. Denk daarom vooraf goed na over hoe je de veranderingen uitvoerbaar kunt maken. Welke extra middelen zijn nodig? Zijn er trainingen nodig? Betrek de betrokkenen hierbij en zorg ervoor dat zij de nodige ondersteuning krijgen.

Geef het goede voorbeeld

Als je wilt dat medewerkers veranderingen omarmen, is het belangrijk dat je als manager of directeur zelf het goede voorbeeld geeft. Gebruik de nieuwe systemen en software en laat zien dat je vertrouwen hebt in de veranderingen. Op deze manier zullen medewerkers eerder geneigd zijn om ook de overstap te maken.

Kies het perspectief van de gebruiker

Als je veranderingen doorvoert, is het belangrijk om het perspectief van de gebruiker in gedachten te houden. Laat medewerkers en klanten meedenken en meebeslissen over de manier waarop de veranderingen worden doorgevoerd. Op deze manier vergroot je niet alleen het draagvlak voor de veranderingen, maar krijg je ook waardevolle input over hoe de nieuwe zzp boekhoudsystemen en software het beste kunnen worden ingevoerd.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

2 gedachten over “4 tips voor een succesvolle overstap naar nieuwe boekhoudsoftware

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *