Kosten voor het oprichten van uw stichting: vergelijk de mogelijkheden

door | 12 maart 2020

Wat zijn de kosten voor het oprichten van een stichting? Een belangrijke vraag, die we goed voor u kunnen beantwoorden. Dankzij de verschillende tarieven die er gelden, die u online met elkaar kunt vergelijken. Net als het beste boekhoudprogramma voor een vereniging of stichting, met precies de mogelijkheden die u daarin zoekt.

Het is belangrijk om rekening te houden met zowel de eenmalige kosten als de terugkerende kosten. We zetten er een aantal voor u op een rij:

  • Notariskosten
  • Inschrijving Kamer van Koophandel
  • Legalisatiekosten
  • Kosten voor huisstijl en ontwerp

Terugkerend zijn bijvoorbeeld de kosten bij de bank, net als de bestuur- en vergaderkosten. Denk verder aan kantoorartikelen, abonnementen, contributies en bijvoorbeeld administratiekosten.

Met welke kosten voor het oprichten van een stichting u rekening moet houden hangt bovendien af van het type dat u opricht. Gaat het om een ABNI-, SBBI-, Claim- of stichting derdengelden? Verder kunt u een stichting administratiekantoor (STAK) oprichten, waardoor u allerlei mogelijkheden heeft. 

Tarief om een stichting op te richten

Benieuwd naar het tarief en de kosten om een stichting op te richten? Dat hangt af van de aanbieder of notaris die u daarvoor kiest. Let er daarbij bijvoorbeeld op of ook de recherchekosten door de notaris zijn inbegrepen, om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan. 

Let op: om de procedure schriftelijk af te wikkelen is het belangrijk dat er volmachten worden opgesteld. Soms zijn die kosten al inbegrepen, terwijl u die in andere gevallen nog los dient af te rekenen.

Verder is het belangrijk om na te denken over kosten voor specifiek maatwerk en bijvoorbeeld voor de legalisatie. Het zijn zaken waar de notaris u goed over kan adviseren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

De kosten voor het oprichten van een stichting variëren van zo’n €400 tot enkele honderden euro’s meer. In sommige gevallen berekenen notarissen of aanbieders al meer dan dat bedrag voor alleen de oprichtingsakte. Uiteraard is het daarbij belangrijk om goed te letten op de prijs inclusief btw. Houd rekening met €50 inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel en de eventuele bijkomende kosten voor recherches (GBA/VIS/CIR/CUR). 

Bijkomende kosten: voorkom verrassingen

Vraag vooraf een zo duidelijk mogelijk overzicht op van de kosten voor het oprichten van een stichting. Dat voorkomt dat u te maken krijg met vervelende verrassingen. De recherchekosten zijn op dat gebied belangrijk, net als de bijkomende kosten voor een volmacht voor het oprichten van een stichting.

Op die manier kunnen de kosten met enkele tientjes tot €100 of meer extra oplopen. Op die manier wordt de oprichting onnodig duur. Het is de moeite waard om online de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. U kunt dan een stichting oprichten zonder daar veel kosten voor te maken. Daarmee blijft er bijvoorbeeld geld over voor een logo, een huisstijl en een goed boekhoudprogramma. 

Oprichting stichting en meer kosten: boekhoudprogramma

Heel belangrijk bij het oprichten van een stichting is de keuze voor een goed boekhoudprogramma. Om kosten te voorkomen, bijvoorbeeld door de software gewoon een tijdje gratis uit te proberen.

Gebruik het boekhoudprogramma zonder kosten te maken, zodat u zich in eerste instantie kunt richten op het oprichten van de stichting. Vervolgens kunt u gebruik maken van een betaald pakket, om zeker te weten dat de inkomsten en uitgaven goed op een rij staan. 

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *