Oprichten vereniging: wat komt er allemaal bij kijken?

door | 7 maart 2020

Aan de slag met het oprichten van een vereniging? Het is belangrijk om een goed boekhoudprogramma voor de vereniging uit te zoeken, al komt er natuurlijk meer bij kijken.

PLAN - PRICE

Description

15 mnd GRATIS! - vanaf €8 p/mnd

HOOGST SCORE: 9.3 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden 

Perfect voor iedere Vereniging & Stichting!

1e jaar gratis! - vanaf €9 p/mnd

Hoge waardering

Geschikt voor Vereniging en Stichting

Benieuwd waar het allemaal om gaat? Wij leggen uit waar u aan moet denken. Om een oprichtingsakte op te laten stellen en op tijd langs de Kamer van Koophandel te gaan. En om bij de notaris de juiste dingen op papier te laten zetten.  

Oprichtingsakte: de belangrijke start

Het oprichten van een vereniging kan niet zonder oprichtingsakte. U verklaart daarin dat u de vereniging in het leven roept. Bovendien gebruikt u de akte om de statuten vast te leggen, die belangrijk zijn voor de vereniging en hoe u daarmee om zal gaan.

Het is belangrijk om de akte in het Nederlands op te stellen. De enige uitzondering daarop geldt voor Friesland, waar het is toegestaan om de akte op te stellen in het Fries. Een notaris controleert of u met de akte netjes voldoet aan de belangrijke vereisten.

Let op: voor het oprichten van een vereniging zijn minstens 2 personen nodig.

Kamer van Koophandel

Een vereniging oprichten? U bent voor de volledige rechtsbevoegdheid daarvan verplicht om de vereniging in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Tip: gaat u langs de notaris? Die zal de vereniging over het algemeen inschrijven bij de KvK. Het is verstandig om dit na te vragen, zodat daar geen misverstanden over ontstaan. 

Benieuwd waarom de inschrijving bij de Kamer van Koophandel belangrijk is? Zonder die inschrijving zou u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk zijn voor de rechtshandelingen die u namens de vereniging doet. Ontstaan er schulden of aansprakelijkheden? Dan kan dat persoonlijk grote gevolgen hebben.

Tijdens de inschrijving in het Handelsregister worden de gegevens van de oprichters en bestuurders genoteerd. Bovendien is het belangrijk dat er een notarieel afschrift van de statuten beschikbaar is. Houd er rekening mee dat de gegevens uit het Handelsregister vervolgens openbaar beschikbaar zullen zijn.

Let op: vindt er een bestuurswisseling plaats? Het is belangrijk om dit door te geven aan de KvK. De notaris zal dit over het algemeen niet automatisch doen. 

Tip: een informele vereniging oprichten? Het is dan niet nodig om langs de KvK te gaan. Sterker nog, u hoeft daarvoor ook niet langs de notaris. Het is voldoende om een mondelinge afspraak te maken en een onderhandse akte op te stellen. 

Oprichten vereniging bij de notaris

Gaat het om een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid? Ga langs de notaris om te laten controleren of alle belangrijke gegevens in de statuten zijn opgenomen. Een notaris kan daarover adviseren en de oprichtingsakte uiteindelijk laten passeren. Bovendien kunt u daar terecht als u op termijn wijzigingen door wilt voeren.

We leggen u graag uit hoe het oprichten van een vereniging werkt in de praktijk. Denk daarbij bovendien na over het boekhoudprogramma, om de inkomsten en uitgaven duidelijk te registreren en daar geen onduidelijkheid over te laten ontstaan. 

Tip: Lees ook het artikel over kascontrole binnen de vereniging.

Categorie: boekhoudprogramma-vereniging-stichting

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *