Eigen bedrijf starten zonder geld: 5 tips voor startende ZZP-ers

door | 3 maart 2020

Uw eigen bedrijf starten, zonder geld? Met een aantal handige tips kunt u als ZZP-er van start. Zonder investeringen en zonder grote uitgaven op voorhand, bijvoorbeeld door goed na te denken over wat er belangrijk is. En door nog even te wachten met die ‘representatieve’ auto van de zaak.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Extra tip: zeker weten dat het ook zonder (veel) geld lukt om de inkomsten en uitgaven goed op elkaar af te stemmen? Denk alvast na over een boekhoudprogramma voor ZZP-ers. Veelal gratis uit te proberen, waardoor u daar een aantal weken of zelfs een maand lang niets voor betaalt.  

Tips om een eigen bedrijf te starten

Benieuwd naar de tips om uw eigen bedrijf te starten zonder geld? We zetten er 5 voor u op een rij:

  • Ga niet meteen minder werken
  • Onderzoek waarmee u begint
  • Denk aan dropshipping en affiliates
  • Bouw een netwerk op
  • Stel het kantoor nog even uit

1. Ga niet meteen minder werken

Werkt u nog in loondienst en wilt u een eigen bedrijf starten? Ga niet meteen minder werken. En belangrijker nog, zeg uw baan niet meteen op. Vanaf het moment dat u stopt met werken houden ook de inkomsten op. Misschien kunt u het een paar maanden of zelfs een jaar uithouden. Maar, houd ook rekening met de mentale druk die er ontstaat. 

Zorg er liever voor dat u gewoon kunt blijven werken en plan de weekenden en de avonduren in om aan uw bedrijf te werken. Accepteer dat u even weinig tijd heeft voor ‘leuke dingen’ en sla de komende vakantie een keer over. Door die tijd in uw bedrijf te steken heeft u daar nog geen geld voor nodig, omdat u inkomen houdt uit loondienst. 

2. Onderzoek waarmee u begint

Succesvolle ondernemers rollen ook niet zomaar in een geweldig bedrijf. Ze onderzoeken de markt, denken na over waar ze aan beginnen en zorgen ervoor dat ze zich goed voorbereiden.

Het is een wijdverbreid misverstand dat de beste ondernemers de grootste risico’s nemen. Het klopt dat ze durven, maar ze beperken juist de risico’s. Ze gokken niet in het wilde weg, maar denken na over wat ze van plan zijn en maken de kans op succes daarmee vooraf al zo groot mogelijk.

Zorg ervoor dat u de markt kent, net als de manier waarop anderen zich daarin bewegen. Niet om ze na te doen, maar wel om goed in te schatten waar u mee te maken gaat krijgen. 

3. Denk aan dropshipping en affiliates

Een eigen bedrijf starten zonder geld? Voorkom dat u veel voorraad moet aanschaffen of andere hoge kosten moet maken. Maak in plaats daarvan gebruik van dropshipping en bijvoorbeeld affiliates. Dat betekent dat u anderen een deel van het werk laat doen, en het risico bij hen neer kunt leggen. Handige Nederlandse websites om affiliates op te zoeken zijn Tradetracker & Daisycon.

Let op: dropshipping en affiliates kosten relatief veel marge. Accepteer die gemiste inkomsten, in ruil voor de kans om rustig te ontdekken of het bedrijf een goed idee blijkt. 

een eigen bedrijf starten met geweldige tips
lees hier onze 50 tips!

4. Bouw een netwerk op

Bouw vanaf het begin aan een sterk netwerk. Sla de avonden met vrienden een keer over en ga in plaats daarvan naar een netwerkborrel. Vertel zoveel mogelijk mensen over uw plannen. Zodra iemand anders het oppikt groeit er iets moois, waarmee u de kans heeft om een eigen bedrijf te starten. Zonder geld, omdat anderen u daarmee kunnen helpen. 

5. Stel het kantoor nog even uit

Wacht nog even met de ‘representatieve auto’, net als met het statige kantoor om klanten te ontvangen. Spreek met ze af in een koffietentje en werk daar waar mogelijk gewoon vanuit huis. Dat bespaart veel kosten, om een eigen bedrijf te starten zonder geld. 

Eigen bedrijf starten zonder geld: boekhoudprogramma uitproberen

Een eigen bedrijf starten zonder geld? Het is belangrijk om de boekhouding vanaf het begin goed bij te houden. Wij helpen u graag ideeën op te doen en de mogelijkheden te vergelijken, bijvoorbeeld om uit te groeien tot succesvol ZZP-er.  

Lees in het volgende artikel welke ideeën voor een mini onderneming wij hebben uitgewerkt om te starten vanuit huis.

Categorie: bedrijf-starten

Over Redactie

Alex de Vries is sinds 2003 actief als boekhouder voor zzp'ers, freelancers, webshops en het mkb. Voor hen doet hij de boekhouding, btw- en ICT-aangiftes en geeft hij administratief advies. Steeds meer ondernemers willen de boekhouding online doen. Door de vele vragen over online boekhoudprogramma's heeft hij al veel boekhoudsoftware programma's vergeleken. Zijn reviews en beoordelingen van verschillende boekhoudpakketten deelt hij op deze site. De boekhoudreviews zijn gebaseerd op minimaal drie onderdelen: prijs, functies en gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *